Hokej na lodzie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Hokej na lodzie

Postprzez kat. » 05 Maj 2013 14:11

Szkoda mi Słowenii. Znów prezentują się dobrze, ale są na spadkowym kursie. Dwa mecze z optyczną przewagą i dwie porażki, zwłaszcza ta dzisiejsza bolesna, bo bramkarz słoweński nieszczególnie dysponowany. Przed nimi mecz prawdy z Danią, ale morale chyba po dwóch przegranych niezbyt wysokie. W drugiej grupie swoją szansę przegrali chyba dzisiaj Austriacy.

Rosja zdemolowała Łotwę i jak na razie spośród faworytów, to Rosjanie zrobili najlepsze wrażenie. Za chwilę ciekawy pojedynek Sbornej z Niemcami
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez RakuNH » 05 Maj 2013 17:56

Odkąd hokej przeszedł do TVP, też jakoś mniej ochoczo śledzę MŚ (szczególnie te bez Polaków), ale tak sprawdziłem program i widzę że TVP nie dość że puszcza jeden mecz dziennie to jeszcze dwóch ćwierćfinałów nie pokażą na żywo, a jednego w ogóle ;)

Na razie widzę że jakiś większych niespodzianek nie ma.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 07 Maj 2013 09:09

Może nie większą, ale na pewno niespodziewajką, jest postawa Helwetów i to oni mają na razie największe papiery na bycie tym powiewem świeżości w strefie medalowej. O ile ich pojedyncze zwycięstwa nad potentatami nikogo już nie dziwią to seria 3 wygranych nad wyżej notowanymi rywalami muszą budzić szacunek. Szwajcarzy na dobrej drodze do 1 miejsca w grupie, no chyba, że już uwierzyli, że są mistrzami świata i wtopią z jakimiś Norwegami (którym na razie bramkarz wygrywa mecze).

Mimo trzech przegranych podobają się Niemcy. Punkt z Finlandią (wygrana była naprawdę blisko), niewiele brakło do zdobyczy punktowej w meczu z Rosją (nieuznana, moim zdaniem słusznie, bramka na 2-2 w końcówce) i Słowakami. Teraz mają już łatwiejsze mecze i myślę, że jeśli nie będzie jakiejś załamki, mogą wszystko wygrać i załapać się do 4.

Gospodarze na razie nie imponują. Gdyby wczoraj Białorusini nie grali praktycznie cały czas w czterech (kara za karą), Szwedzi nie zdobyliby 3 punktów. Finowie na razie nie chcą się zbytnio spocić, ale gdy trzeba wziąć się do roboty (mecz z Niemcami), to przeobrażają się w zupełnie inny zespół.

Również bez błysku póki co Kanada, USA, Czesi i Słowacy. O Rosji ciężko coś więcej powiedzieć, przejechali się po Łotwie, ale już z Niemcami nie mieli łatwo (tradycyjnie w ostatnich latach). Dziś mecz z niepokonanymi Amerykańcami, którzy jednak z nikim ze ścisłej czołówki jeszcze nie grali. Poza tym kluczowe dla utrzymania mecze Austrii z Łotwą i Słowenii z Danią.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 07 Maj 2013 11:42

Wczoraj właśnie miałem chwile czasu i obejrzałem trzecią tercję Białoruś-Szwecja, bo widziałem że po dwóch było 1:1 i spodziewałem się zaciętej walki. Szwedzi mieli mega szczęście, a ich forma nie wróży im dobrze. Białorusini obijali ciągle słupki od bramki i na podstawie trzeciej tercji można śmiało powiedzieć, że jeden punkt im się po prostu należał, a moim zdaniem nawet trzy. Często kibicuje tym teoretycznie słabszym i liczyłem na jakąś niespodziankę, ale tym razem się nie udało.

Ligowego hokeja w ogóle nie śledzę, dlatego zaskoczyła mnie informacja, że jakiś Francuz grający w Polsce strzelił nawet bramkę. Może nie jest to wielki sukces polskiego hokeja, ale zawsze coś :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 07 Maj 2013 15:33

Te mistrzostwa pokazują, że poziom hokeja znacznie się wyrównał. Naprawdę niezłe mecze Niemców, a także Białorusi, która nie była lepsza od Słowenii, a mimo to wygrała, natomiast już ze znacznie wyżej notowaną Szwecją zagrała bardzo dobrze. Trochę szokuje Szwajcaria, ale to tylko grupa. Dla Helwetów momentem prawdy będzie ćwierćfinał.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez damian940915 » 07 Maj 2013 20:36

Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 08 Maj 2013 09:57

Trzymam kciuki za Zacharkina, że podniesie polski hokej z kolan, ale po takich pomysłach trudno mi traktować faceta poważnie.

A na MŚ wczoraj kompromitacja Łotyszy. Śmiem twierdzić, że z taką ich grą w obronie i nasza repra by im dała radę. Tym samym Łotysze są o krok od degradacji, nawet skromna wygrana z Francją może im nie wystarczyć i trzeba szukać punktów ze Słowacją i Niemcami. Słowenia kolejny fajny mecz i znów porażka, choć obiektywnie Duńczycy chyba odrobinkę lepsi. Teraz Słoweńcom przyjdzie szukać punktów w meczach z czołową czwórką tej grupy. Słowem, liczyć na to, że rywale ich zlekceważą / nie będą mieć motywacji do zdobycia punktów.

Poza tym Kanada sprowadziła na ziemię Norwegów, a w najciekawszym wczorajszym meczu Rosja pokonała 5-3 USA, choć muszę przyznać, że wczoraj Amerykanie mi się podobali i nie skreślałbym ich przedwcześnie. W ogóle tak kojarząc już powoli pary ćwierćfinalistów, wydaje mi się, że ta właśnie grupa (fińska) jest mocniejsza i tam upatruję faworytów do złota (Rosja / Finlandia).
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 09 Maj 2013 17:25

Francja 2:1 Rosja

O co chodzi? Ruscy grali jedną formacją czy bez bramkarza? Jakby przegrali z Finlandią i Słowacją, to jeszcze może się stać coś co wydawało się niemożliwe :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 09 Maj 2013 17:27

Rosja przegrała z Francją :o Oglądał ktoś ten mecz? Jeśli tak, to niech powie, czy Rosjanie grali do końca na poważnie? Albo odpuścili, albo świat chyba się kończy... Pomyśleć, że jeszcze 6-7lat temu potrafiliśmy toczyć z Trójkolorowymi zacięte boje o awans do grupy światowej.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez mareqna » 09 Maj 2013 17:44

Co? Les Bleus Tricolores w natarciu? słabszy bije silniejszego? Chyba znów pokocham hokej. :D Już szukam transmisji z Mistrzostw Świata.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez zdzichu » 09 Maj 2013 18:33

Pierwsze wejście dzisiaj na forum i od razu taka przyjemna wiadomość ;) Z niecierpliwością czekam, aż Kat rozgrzeszy z tej porażki Rosjan :D Także Duńczycy, sądząc po wyniku ich spotkania z Czechami, byli blisko sensacji.Generalnie cieszy mnie, gdy ci teoretycznie słabsi leją, albo przynajmniej są w stanie napsuć krwi mocarzom.Ostatnio jakoś nie śledzę hokeja na tym najwyższym szczeblu, ale chyba faktycznie, jak napisał Dan, poziom zespołów rywalizujących w elicie znacząco się wyrównał i stąd mamy wiele ciekawych rozstrzygnięć.Gdybym grał u buków, to raczej niewiele bym ugrał ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 09 Maj 2013 18:56

Nie jest tajemnicą, że dla tuzów prawdziwa gra zaczyna się dopiero od fazy pucharowej. Nie można też wykluczyć, że zaczęły się jakieś rozgrywki, mające na celu wybór najbardziej dogodnego rywala w ćwierćfinale. Dlatego też nowa formuła nie bardzo mi się podoba z racji zbyt rozbudowanej fazy grupowej na tej imprezie.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez kat. » 09 Maj 2013 18:59

Ale się rusofobów zbiegło :twisted:

Niestety, ale ten format mistrzostw sprzyja takim kwiatkom. Francuzi wciąż nie byli pewni utrzymania (po niespodziewanej porażce Łotwy z Austrią), a o co grała dziś Rosja? Prawie że o pietruchę. Jak chcą wygrać grupę, to i tak muszą pyknąć Finów (którzy, nawiasem mówiąc, też się z żabkami męczyli) i Słowaków. Słabi mają 7 meczów w turnieju, więc się teraz spinają, silni mają 10 i zwyczajnie odpuszczają mecze. Co nie zmienia faktu, że z taką Francją Ruskie powinni wygrać 8-0 jedną formacją. I to czwartą. No ale niech się rusofoby pocieszą, sborna i tak weźmie swoje 8-)

I znów (w kontekście tego olewania meczów) plus dla Helwetów. Słoweńcy coś im tam podskakiwali, no to ich sprowadzili szybko na ziemię. Ale ostatnio ten, kto wymiata w fazie grupowej, nie sięga po mistrzostwo.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 10 Maj 2013 20:38

kat. napisał(a):Ale się rusofobów zbiegło :twisted:

Dziś też ładny wynik z Finami ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 10 Maj 2013 23:45

Na dobrej drodze do wygrania grup są teoretycznie najsłabsi ze ścisłej czołówki Szwajcarzy i Amerykańce, więc chyba niektórzy polują na 4. miejsce przed ćwierćfinałami ;) Choć Rosja to chyba na Kanadę się czai 8-)

Dziwne te mistrzostwa. Dziś Austriacy pyknęli co by nie było wicemistrzów świata, którzy ostatnio dostarczają punktów potrzebującym. Austria chyba zrozumiała, że porażka Rosji z żabami to początek dramatu pt. Jak wydymać beniaminka (Łotwa z nożem na gardle wygrałaby z pewną siebie Francją), ale naprawdę fajnie się prezentuje i walka o utrzymanie zapowiada się emocjonująco w tej grupie, bo Słoweńcy raczej już się nie podniosą - dziś jeszcze powalczyli z Czechami, którzy tradycyjnie na początku turnieju prezentują się niemrawo.

Niepokoi mnie trochę postawa USA (zwłaszcza) i Kanady. Oby nie było przełamania europejskiej hegemonii w MŚ. Jutro jednak chyba 1. raz będę za Amerykańcami, bo Francji - potęgi w hokeju raczej nie zdzierżę. Dobrze, że Norwegowie po niezłym początku dostają baty, choć jak jutro wygrają z Białorusią, to jeszcze zachowają szanse na "4".

Na chwilę obecna tak to się układa:

Szwajcaria - Słowacja (Niemcy? Francja? :shock: )
Kanada - Rosja
Szwecja - Finlandia
Czechy (Norwegia?) - USA

ale pewnie jeszcze faworyci to i owo wtopią, żeby nie zapeszać przed ćwierćfinałami (teoria słabego dnia na każdym turnieju - lepiej go mieć jak najszybciej za sobą)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 11 Maj 2013 08:10

kat. napisał(a):Dobrze, że Norwegowie po niezłym początku dostają baty

Norwegofoby też w sezonie ogórkowym mają się dobrze ;)

Nie śledzę tych mistrzostw, nie oglądałem ani sekundy, czasem sprawdzam jak poszło Wikingom którzy w tym roku w porównaniu z ubiegłymi MŚ, grają bryndzę, tak przynajmniej pokazują ich wyniki. Wtedy potrafili mocno postawić się potęgom a teraz dostają baty jak kilka lat wcześniej.
Jakoś hokej mało mnie pociąga, tak mniej więcej jak saneczkarstwo i curling ;) , chociaż wróć, curling zwłaszcza w wykonaniu pań potrafi zaciekawić, w przypadku braku większego zaangażowania gdy chodzi o wynik, jest na kim oko zawiesić 8-)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 11 Maj 2013 08:44

Ja tam Norwegom nie wierzę do końca, to podstępna nacja ;) Wygrają z Białorusią (oby nie), zepną się na pepików i jeszcze wlezą tylnymi drzwiami do tej czwórki. Niemcy spinali się na potęgi i teraz już sił na takich Austriaków brakuje - inna sprawa, że mają fatalny grafik i styl, który bardziej predysponuje ich do gry z rywalami silnymi (świetna obrona i szybkie kontry).

Ale owszem, Markosie, grają na razie bryndzę. W całości oglądałem ich mecz ze Słowenią i wygrali dzięki fartowi i dobremu bramkarzowi.

markos7207 napisał(a):Norwegofoby też w sezonie ogórkowym mają się dobrze

Z trudem się powstrzymałem przed napinką po środowym 1-5. ;) I w tym kontekście rozumiem Cię z tym curlingiem. Nadmiernych stresów trzeba unikać 8-)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 11 Maj 2013 11:01

W grupie fińskiej jest straszna mieszanina. Jeszcze ostatnia Łotwa jak dziś pokona Niemców może spokojnie powalczyć o ćwierćfinał. Nie wydaje mi się żeby rok temu było tak ciasno. Na początku niespodzianek nie było, ale później nimi trochę sypnęło i mamy teraz dosyć ciekawe ostatnie kolejki. Mam nadzieje, że ta Słowacja się jakoś obroni, a ewentualnie niech zastąpi ją Łotwa. Pozostali niech w tej grupie zostaną tam gdzie są ;) W grupie drugiej, też po sąsiedzku liczę, że Czesi się nie dadzą ograć Norwegom. Szwecja też nie jest w sumie niczego taka pewna, bo to chyba mecz ostatniej szansy dla Słowenii. Trudno żeby liczyli na łatwe trzy punkty z Kanadą...

Wczoraj bardzo fajny był mecz Finów z Rosjanami. Sporo walki nie tylko podczas regulaminowego czasu gry no i komentował chyba najlepszy w tym momencie duet Laskowski-Czerkawski. Stasiu Snopek :mrgreen: nie jest zły, ale Ci dwaj nudziarze, którzy tak jak Czerkawski mają "wspierać" głównego komentatora, to raczej minęli się z powołaniem :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 11 Maj 2013 11:39

Rewelacyjnie grają Szwajcarzy, ale w ich przypadku niezła gra w grupie, to nic niezwykłego. Prawdziwy test nastąpi w fazie pucharowej i jeśli coś tam ugrają, to będzie taka dokumentacja ich obecności wśród czołowych drużyn świata. Największy postęp zrobili dla mnie jednak Francuzi, którzy jeszcze niedawno okupowali niższe klasy rozgrywkowe, a teraz z roku na rok grają coraz lepiej. Już w zeszłym roku byli blisko udziału w ćwierćfinale i choć nie wiem, czy teraz ponownie nie obejdą się smakiem, to Trójkolorowi potrafią grać, jak równy z równym praktycznie z każdą hokejową potęgą. In minus na pewno Słoweńcy. Po ich sensacyjnym awansie na przyszłoroczne IO wydawało się, że mogą być czarnym koniem tej imprezy, a wychodzi na to, że potrzebują w tej chwili cudu, żeby ponownie nie spaść do niższej dywizji.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez mareqna » 11 Maj 2013 13:30

Trójkolorowi w meczu na szczycie, a szkoda :evil: przegrali minimalnie z USA.Francja to świetny zespół i w Soczi może zdobyć złoty medal I.O.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości