Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez RakuNH » 11 Paź 2010 10:52

Zapewne zakopane nie chce PŚ bo im się on nie opłaca i wątpię żeby w tym roku były zawody.

A co do kombinacji to łatwo by ją można urozmaicić. Wiadomo że co najmniej 50% zawodów powinien stanowić skok i bieg. Ale od czasu do czasu można by wprowadzić dwa skoki i trochę dłuższy bieg. Czasami też w zawodach strata była przeliczana na metry i zawodnicy startowali razem. Całkiem ciekawie to wyglądało. No i ze 2 razy można też rozegrać najpierw bieg a później skoki. Nie jest to wtedy tak emocjonujące ale chyba zyskaliby na tym trochę skoczkowie a bieg mógłby ciekawie wyglądać.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 11 Paź 2010 11:09

Ja tam bym wysłał kombinatorów na "mamuta" :wink: , to dopiero byłoby urozmaicenie jakby ci gorsi skoczkowie walczyli o życie :lol: .
Zgadzam się z Tobą, Raku że po zmianie formatu rozgrywania kombinacji na 1 skok+10 km biegu zrobiło się nudno. Wolałem poprzedni sposób czyli sprint i 2 skoki z 15-to kilometrowym biegiem, no od biedy mogły być te nowinki w postaci najpierw biegów masowych a potem skoków.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 11 Paź 2010 11:34

Biegów masowych i sprintów huraganowych nie chcieli sami zawodnicy. Jednak powrót do skok + 7,5 i 2 skoki + 15 km by był znakomity. Konkurs na mamucie także. :D
Menson
Kadra B

Postprzez Menson » 06 Lis 2010 13:43

Jeśli się luka pomiędzy Chaux-Neuve a MŚ nie zapełni, to Magnus Moan będzie w tym czasie startować w biegach narciarskich. Do tej pory wystartował w biegach tylko raz - w Mistrzostwach Norwegii, gdzie zajął 45. miejsce. A może przejdzie na stałe do biegów? :lol:
Menson
Kadra B

Postprzez karlos » 06 Lis 2010 14:17

http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2010 ... arski-611/
Faktycznie mizerna ta nagroda za zwycięstwo i jeśli w przyszłym sezonie nic się nie zmieni pod względem kalendarza, to może być to początek końca kombinacji norweskiej, która stanie się sportem niszowym.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Daniel » 13 Lis 2010 01:13

Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez lajsek14 » 14 Lis 2010 11:43

http://sport.onet.pl/zimowe/kombinacja- ... omosc.html

Już na pewno Zakopane nie będzie organizować zawodów w tym sezonie.Lipa bo możemy wystawić na 1 zawody tylko 2 zawodników :(. A mamy paru dobrze startujących juniorów,sprawdzili by się na najwyższej rangi zawodach.
lajsek14
Junior młodszy

Postprzez Menson » 14 Lis 2010 12:44

No to ci juniorzy mogą się sprawdzać w PŚ i tak. Najważniejsze, to będzie wysyłać na każdy PK zagraniczny resztę kadry, która nie startuje w PŚ. W zeszłym roku albo ktoś startował w PŚ, albo w PK gdy te zawody się ze sobą pokrywały... Wiadomo już, że do USA na PK nikt nie jedzie, ale potem są zawody w Turcji, które są próbą przed UVS, więc raczej studenci tam pojadą... Oby.
Menson
Kadra B

Postprzez Daniel » 26 Lis 2010 00:33

Dziś na treningu Adam Cieślar był 22, a Tomasz Pochwała 52 w gronie 59 zawodników. Najdalej skoczył Jason Lamy Chappuis.

http://translate.googleusercontent.com/ ... L_rj405X1A
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez Duche » 26 Lis 2010 14:58

Frenzel skoczył 148.5m i mimo tego konkurs skoków zakończył na drugim miejscu, choć Chappuis skoczył "zaledwie" 137m...
Nowe zasady od początku sezonu dają się we znaki. Szkoda, bo zawsze myślałem, że w skokach chodzi o to, by wygrywał ten co skacze najdalej, a różnica 11.5m to chyba duża różnica :cry:

A czy ten skon Erika to nie jest przy okazji nowy rekord skoczni w Kussamo? Schlirenzauer skoczył chyba kiedyś 146m i to był oficjalny rekord, bo Veli-Matti Lindstroem miał 148m podczas jakiś tak nieoficjalnych krajowych zawodów. Więc chyba Niemiec jest nowym rekordzistą skoczni Ruka.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez markos7207 » 26 Lis 2010 15:04

Tak, to nowy rekord. Też gdy widze takie rozbieżności w odległościach a mimo to kolejność jest odwrotna to szlag mnie trafia.
Moan powinien chyba pomyśleć nad przeprowadzką do biegów, nie mam siły oglądać jego popisów na skoczni :? . Z drugiej strony byłoby trochę nudno bo kto inny goni tak jak on.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 26 Lis 2010 17:35

Markosie już go nie widzę na trasach ale był taki inny Norweg Hamer(nie wiem czy dobrze piszę jego nazwisko) ten to dopiero gonił. Nie odnosił takich sukcesów bo był jeszcze gorszym skoczkiem niż Moan czy Manninen ale ten to dopiero dawał czadu. Do tego ci dwaj ostatni jak już kompletnie zawalą to już tak żył z siebie nie wypruwają. Tamten musiał bo zawalanie skoków to była u niego norma. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RychuGKM » 27 Lis 2010 08:52

Zobaczcie w jakim towarzystwie pochwała dziś startuje :D :
22. Churavy
23. Demong
24. Maninen
25. Takahashi
26. Pochwała
27. Beetz
28. Moan
RychuGKM
Kadra B

Postprzez Urbus » 27 Lis 2010 10:59

No niestety mu to za bardzo nie pomogło...
Urbus
Młodzik młodszy

Postprzez Duche » 27 Lis 2010 19:06

To co dzisiaj zrobił Felicze to normalnie mistrzostwo świata. Im starszy tym lepszy. Wielkie słowa uznania dla Austriaka. Kapitalnie wyglądał ten końcowy atak Austriaka, gdy zostawił w tyle Koksliena. Ten sezon to może być pasmo sukcesów dla Gottwalda. Swoją drogą nie widać następców dla Felixa czy dla Mario Stechera, który także mimo upływających lat ciągle prezentuje wysoki poziom. Podobnie u Finów. Jak Manninen odejdzie na dobre, to zostanie im właściwe tylko Janne Rynnenen, no i Koivuranta o ile ten zdecyduje się powrócić do kombinacji. W tej chwili najmocniejsze zaplecze wydają się mieć Norwegowie, z tym świetnym Wendelem na czele. Niemcy także dobrze wyglądają w kwestii przyszłościowej.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Menson » 28 Lis 2010 21:50

No i po Kuusamo...

1. konkurs - Chappuis zaczął jak rok temu, od zwycięstwa. W czołówce także Rydzek i Wendel, czyli młodzi zawodnicy, którzy chociażby na MŚJ notowali podobne wyniki co Słowiok czy Cieślar, to oni są jednak w PŚ o lata świetlne od nich. Szczególni zaskakuje mnie Wendel, który mimo młodego wieku notuje już takie czasy biegu. :shock: Cieszy też to, że mimo tego, że skoki mają coraz mniejsze znaczenie w kombinacji, to Hannu Manninen mimo świetnego biegu nie zdobył punktów, a Moan w ogóle do niego nie wyruszył. Na podium znaleźli się także zwycięzca i drugi zawodnik po skokach. Pochwała - były skoczek (?) na skoczni zaprezentował się fatalnie! On nawet gdy ma warunki gorsze niż cała reszta stawki to powinien być w pierwszej 5. :lol: A Cieślar najgorszy czas biegu...

2. konkurs - tutaj natomiast zwycięstwo Gottwalda, który pobiegł naprawdę znakomicie. :shock: Szkoda mi było Mikko Koksliena, któremu jak nie niego skok udał się naprawdę dobrze. Nawet spróbował atakować, ale Felix odparł ten atak. Ponownie Moan i Manninen słabo na skoczni, co dało im jednak w końcu punkty, ale pojedyncze. Polacy oczywiście nie lepiej niż wczoraj.

Teraz polska kadra jedzie w całości do Ramsau trenować (opuszcza PŚ w Lillehammer), i juniorzy na czele ze Słowiokiem i Cieślarem wystąpią w Alpen Cup. Natomiast dwójka seniorów (niech zgadnę, że wśród nich będzie Pochwała) startować będzie w PŚ. Jednak to jest mała skocznia, to Pochwała nawet potrafił w zeszłym sezonie na takiej zajmować 5. miejsce, więc tak źle może nie będzie. Natomiast o ile juniorzy startują słabo w PŚ, to o tyle w AC powinni bez problemu być w pierwszej 6.
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 29 Lis 2010 20:12

Jeśli chodzi o Polaków to Cieślar źle nie skacze ale rewelacji nie ma. Ciągle 3 dziesiątka. Pochwała źle nie biega jak na Polaka. Ale to co Cieślar robi na trasie a szczególnie Pochwała na skoczni to coś niesamowitego. Pochwała niech się lepiej nie przyznaje że kiedyś był skoczkiem :shock: Na K90 faktycznie zawsze skakał lepiej ale w ogóle początek poprzedniego sezonu miał dużo lepszy i zaczął od lutego dołować... Zdaje się że tradycyjnie naszym juniorom równieśnicy szybko odjadą.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez lajsek14 » 04 Gru 2010 19:41

Przed sezonem mówiło się że nasi zawodnicy będą spokojnie wchodzili do czołowej 30.Rozumiem jeszcze Cieślara jest młody skacze nawet dobrze,dużo gorzej z biegiem ale mam nadzieje że będzie systematycznie poprawiał wyniki.Pochwała był kiedyś skoczkiem a teraz skacze gorzej od Cieślara w sumie szkoda gadać,jak na jego warunki powinien być po skokach co najmniej w 20.Biega bez rewalacji,ale chociaż utrzymuje jakieś przyzwoite tępo.18 grudnia kolejne zawody w Ramsau mam nadzieje na pierwsze punkty naszych zawodników :?
lajsek14
Junior młodszy

Postprzez Menson » 05 Gru 2010 20:59

Jak na razie gwiazdą sezonu jest Mikko Kokslien. Co on wyczynia na skoczni, to zasługuje na szacunek. Zazwyczaj miejsce 16., to było to, na którym kończył zawody po biegu. Teraz blisko takiego miejsca jest po skoku. :shock: W końcu dzisiaj pierwszy raz pozytywnie zaprezentował się Moan, który wszedł do 10.

Natomiast w USA rozgrywane są zawody PK:
http://www.ewoxx.com/data/sports/lists/ ... 0_ORNC.pdf

Wczoraj zwyciężył Todd Lodwick, który jak to ma w zwyczaju odpuszcza sobie początek PŚ (a w związku z tylko 13 zawodami PŚ, 1/4 sezonu mamy już za sobą). Rozpoczyna znów sezon w USA mniejszymi zawodami. Dla niego głównym celem będzie w takim razie obrona tytułu MŚ na małej skoczni. Zdobył także tytuł w biegu masowym, ale tej konkurencji w Oslo nie będzie. Nie wiem natomiast kompletnie, co się dzieje z Johnym Spillanem. :shock: Jedyne co wiadomo, to to, że urodziło mu się dziecko, i latem miał kontuzjowane kolano, więc może to ostatnie, to powód jego absencji. W PŚ startuje natomiast Bill Demong, który jeszcze nie zdobył punktów...

Następny PŚ dopiero za 2 tygodnie w Ramsau, gdzie startować będą Polacy. Miejmy nadzieję, że zaprezentują się dobrze, chociażby dlatego, że aktualnie tam przebywają...
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 05 Gru 2010 23:10

Dziś były ciekawe zawody i liczyłem na dobry bieg a akurat nie bardzo mogłem obejrzeć i widziałem po trosze. Najbardziej mnie cieszy biegowa postawa naszego południowego sąsiada Dvoraka. Ładnie się podciągnął w bieg i na prawdę daje radę na trasie.

Mimo początkowej żenady liczę na punkty Pochwału w Ramsau bo podciągnął sie w biegu i na K90 może uda mu się skoczyć przyzwoicie bo na dużej skoczni nawet na to nie liczę...
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości