Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez mareqna » 20 Lut 2015 12:32

Legia zdecydowanie lepsza na wyjeździe od Ajaksu a już druga połowa znakomita.Oczy przecierałem z zdumienia bo tak dobrze grajacej polskiej drużyny na wyjeżdzie z silnym rywalem dawno nie widziałem....chyba za czasów Kasperczaka Wisła Kraków.Brawo Berg,brawo Legia i tylko szkoda zmarnowanych sytuacji. ;)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez harding » 26 Lut 2015 21:20

oj, chyba zmienisz zdanie o postawie Legii. Jak udana jesień, tak tragiczna wiosna :-(
harding
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 30 Mar 2015 18:51

No to sobie obejrzałem mecz Polaków. Za wiele nie mam do powiedzenia. Chyba tylko, że sztuczne zęby mnie rozbolały jak patrzyłem na grę naszych z słabiutkimi Rudzielcami. Mamy szczęście bo ktoś obliczył, że dotychczas na 10 strzałów na bramkę zdobyliśmy 5 bramek. Dobra trzeba bronić korzystnego wyniku ale nie z takim przeciwnikiem. To nie byli Niemcy a Ryże. Zgoda ambitne Ryże ale w ciągu drugiej połowy ani razu nie zagroziliśmy ich bramce(mając najlepszego napastnika galaktyki). Na trybunach też wydawało się się, że więcej Polaków niż Rudzielców. Awans blisko ale z tą grą to nie ma po co na ME jechać bo to szczęście kiedyś się skończy.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 30 Mar 2015 19:16

Ja tam się powtórzę, że dla mnie awans do rozszerzonego Euro całkowicie stracił prestiż. Nie zamierzam hejtować za słabsze mecze i zachwycać się lepszymi bo tutaj cel jest jeden - awans i styl nie ma znaczenia. Natomiast brak awansu byłby totalną kompromitacją.

Piłka nożna jest na tyle światowym sportem, że już są awans np. na MŚ można uznać za mały sukces i to nie jest tak jak w praktycznie wszystkich innych sportach, że formę to trzeba mieć na imprezę docelową, a eliminacje się nie liczą. Fajnie by było ale przechodzenie eliminacji to już coś. Po rozszerzeniu Euro postanowiono jednak kompletnie zaburzyć ważność kwalifikacji... Do "finałów" wchodzi ponad pół kontynentu...
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dege3 » 30 Mar 2015 22:05

24 reprezentacje na 52 to ponad połowa ? :O
dege3
Junior młodszy

Postprzez RakuNH » 30 Mar 2015 22:59

dege3 napisał(a):24 reprezentacje na 52 to ponad połowa ? :O

A jak Cavendsish sobie zbierze chłopaków i zagrają jako "Wyspa Man" to zmieni to jakiś podział terytorialny Europy? :shock: W takim razie wprowadźmy jeszcze 20 drużyn amatorskich i wtedy to dopiero będzie sukces.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RychuGKM » 31 Mar 2015 08:58

Gibraltar już jest , dorzućmy Monako i reprezentację Watykanu :lol:
RychuGKM
Kadra B

Postprzez ssonicsl » 25 Kwi 2015 12:18

Wyścig żółwi, ślimaków co jest jeszcze bardzo powolne? Kolejny remis. Ale trenera nie można skrytykować. Wszak on taki fajny zagraniczny :evil: Prezesa też nie można skrytykować. Wszak on tak dobrze czuje prawdziwych kibiców :evil: Legia zatrudniła trenera z Championship i gra jak drużyny z Championship. Stałe fragmenty gry + kontry i to na tyle. 29 kolejek 53 punkty. Skorże czy Urbana dawno by już wywieziono... W sumie to mam to już w głębokim poważaniu. A niech tą ligę wygra sobie i Podbeskidzie. Może da to niektórym do myślenia...

LM. Jeszcze sobie Real połamie zęby na Juventusie. U siebie Juve skromnie wygrywa, a na wyjeździe wychodzi 3-5-2 i skończy się na 0:0. Widzę to, naprawdę widzę to :D
ssonicsl
Kadra A

Postprzez figaro56 » 30 Kwi 2015 19:43

Kto ma tej Legii zagrozić jak reszta drużyn w tej ekstraklasie to jakieś nieporozumienie. Wszystkie jak jedna grają takimi falami. Zwycięskie serie poprzeplatane seriami klęsk i to dotyczy wszystkich klubów bez wyjątku. Nawet skazany po jesiennej rundzie na pożarcie Zawisza miał swoją serię zwycięstw dzięki której wciąż liczy się w walce o utrzymanie. Teraz podział e-ligi i kretyńskie dzielenie punktów. Kto to wymyślił? Jest gdzieś na świecie podobny system?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 01 Maj 2015 00:39

Mi tam się ten nowy system ligowy podoba, chociaż ekspertem od piłki to mogłem być 10 lat temu :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 01 Maj 2015 17:38

Też daleko mi do piłkarskiego eksperta ale wszelkie majstrowanie przy punktacji odbieram jednoznacznie.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 27 Maj 2015 13:25

Odkąd sięgam pamięcią a żyję już bez mała 60 lat FIFA zawsze kojarzyła się z korupcją. Dlaczego dopiero teraz się za to wzięto? Działacze z małych i biednych federacji zawsze będą traktować udział we władzach FIFA jako odskocznię do wzbogacenia się a i z tych bogatszych federacji ktoś zawsze może chcieć być jeszcze bogatszy. Chyba wybór na gospodarza MŚ Kataru przelało czarę goryczy. To ostatni dzwonek na uratowanie tych nędznych resztek prestiżu tej organizacji.Będziemy więcej wiedzieć po wyborach przewodniczącego czy jest wola zmian.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 02 Cze 2015 19:37

HOT NEWS! Joseph Blatter podał się do dymisji. FIFA nie ma już szefa. Jestem w szoku :shock:
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez figaro56 » 07 Cze 2015 21:10

Gdyby ktoś jeszcze w trakcie sezonu zasadniczego powiedział, że Legia nie będzie mistrzem Polski nikt nie uwierzyłby. Tymczasem stało się. Nie darzę Legii z powodów historycznych jakąś nadmierną sympatią ale życzyłem jej wygranej z tego powodu bo nie widzę na obecną chwilę klubu który w pucharach europejskich mógłby coś więcej od Legii zwojować. Mając jeszcze w pamięci boje Lecha Poznań z amatorami z Islandii lub z "litewskimi chamem klęczącym przed polskim panem"
Gratulując Lechowi tytułu MP mam nadzieję, że nie rozprzeda natychmiast całej drużyny chociaż już takie sygnały z Poznania płyną.
Raku będzie miał e-ligę u siebie w Nowej Hucie bo "brukarze" tam mają rozgrywać mecze. Ciekawe jak tam Termalice pójdzie na salonach.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 07 Cze 2015 21:39

Podobno tylko chwilę będą w Nowej Hucie a nawet mają się starać początkowo o same wyjazdy i grać później już w Niecieczy. Nie śledzę newsów piłkarskich, ale tak mi znajomy pisał. Zresztą nie dziwota bo po co sponsorowi granie w Nowej Hucie? Dostawi 2000 krzesłek, dorobi parę pierdół i dostanie licencje.

Co do mistrzostwa to mi bez różnicy, miło się wspomina mecze Lecha z Ligi Europy sprzed dobrych kilku lat, ale te ostatnie kompromitacje raczej nie nastrajają na podbój Ligi Mistrzów a Legia dwa razy była blisko.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 08 Cze 2015 01:04

Nieciecza - jeśli tylko napływ gotówki od państwa prezesostwa, będzie odpowiednio duży, to powinna się spokojnie utrzymać, być może walczyć nawet o górną połówkę. Wcale się nie zdziwię jak za 2-3 lata będą tam europejskie puchary, a potem ... odsprzedaż miejsca w lidze. Na dłuższą metę ten biznes po prostu nie ma szans powodzenia w tak małej miejscowości.
Co do europejskich pucharów, to nawet nie łudzę się na Ligę Mistrzów w przypadku Lecha, w przypadku Legii miałbym chociaż cień nadziei, chociażby z uwagi na lepsze rozstawienie. W każdym razie rozsprzedanie najlepszych zawodników, to nie jest gwarant sukcesu. Tak czy siak obowiązkiem tych 2 klubów musi być awans do fazy grupowej Ligi Europy. Wystarczy tylko powiedzieć, że gdyby polskie kluby przechodziły co roku rundy, w których są rozstawione, to Polska miałaby prawdopodobnie 2 miejsca w eliminacjach Ligi Mistrzów.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Bocian » 08 Cze 2015 03:26

Dziwne, że nikt o tym nie wspomina ale w sobotę w Kanadzie zaczęły się VII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej Kobiet:

W Grupie A :

* Kanada wygrała w Chinami 1:0

* Holandia wygrała z Nową Zelandią 1:0

W Grupie B:

* Norwegia wygrała z Tajlandią 4:0

* Niemki zmasakrowały "Słonice" z Wybrzeża Kości Słowniowej 10:0

Dzisiaj 8 czerwca w Grupie C:

* Kamerun zagra z Ekwadorem.

* Obrończynie Pucharu Świata Japonki, zagrają ze Szwajcarkami.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez kat. » 08 Cze 2015 09:41

damian940915 napisał(a):Nieciecza - jeśli tylko napływ gotówki od państwa prezesostwa, będzie odpowiednio duży, to powinna się spokojnie utrzymać, być może walczyć nawet o górną połówkę. Wcale się nie zdziwię jak za 2-3 lata będą tam europejskie puchary, a potem ... odsprzedaż miejsca w lidze. Na dłuższą metę ten biznes po prostu nie ma szans powodzenia w tak małej miejscowości.

Na dłuższą metę niecieczańskie krowy będą mieć podgrzewane pastwisko :D

Urban / rural legend głosi, że dawno, dawno temu prezes Witkowski zapukał z ofertą do pewnego klubu z pobliskiego "wielkiego" miasta, ale tamtejsze prezesy przegoniły wieśniaka, co to on sobie myśli - chce im stołki i pensje za nicnierobienie i doprowadzanie klubu do ruiny zabrać?
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez figaro56 » 09 Cze 2015 10:21

Nie tylko podgrzewane pastwisko ale krasule będą mogły się paść całą noc przy 2000 lx. Ciekawe jak to wpłynie na ich mleczność. Mam pytanie do zorientowanych, czy ktoś się orientuje jak w prawie licencyjnym określana jest wielkość stadionu. Czy w e-lidze musi być jakaś określona granica miejsc na stadionie? No bo wybudowanie w Niecieczy stadionu na 2000 miejsc jest głupotą i marnowaniem pieniędzy. Poza tym utrzymanie obiektu kosztuje. Im większy, tym więcej.
Kto wie może w przyszłości Unia Tarnów albo Tarnovia bedą miały gdzie grać. :D Coś mi mówi, że te kluby nie spełniają stadionowych wymogów e-ligi. Jeżeli jestem w błędzie to przepraszam. W każdym bądź razie w razie awansu wyżej wymienionych będzie jak znalazł. No chyba, że perspektywa awansu tychże drużyn do e-ligi tak odległa, ze stadion w Niecieczy będzie przypominał Koloseum w Rzymie naruszony zębem czasu.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 09 Cze 2015 11:22

Nie jesteś w błędzie. O "stadionie" Tarnovii przez litość się nie wypowiem, natomiast Unii, skądinąd miejski, dosłownie się sypie, a jedyne modernizacje, jakich ostatnio dokonano, to instalacja dodatkowych kamer i mikrofonów "dla bezpieczeństwa". Jest ich już na całym stadionie ponoć 94, więc proces rozsypywania się jest dokładnie monitorowany. :) Ogólnie słyszałem (sam nie chodzę), że nawet kibli nie ma kto sprzątać, ale zwiedzanie tego skansenu podczas meczu żużlowego kosztuje 2x więcej niż bilet na nowy stadion w tak pogardzanym jeszcze dziesięć lat temu Rzeszowie.

Co do awansu, to raczej nam nie grozi, wręcz przeciwnie, po przyszłorocznej reorganizacji jest duże prawdopodobieństwo, że tarnowska piłka znajdzie się w najgorszej sytuacji w historii, a najlepszy klub miasta będzie grać na piątym szczeblu rozgrywek. :roll: Ironią losu jest, że szkolenie młodzieży ma się ostatnio bardzo dobrze. Pozwolę sobie zacytować wypowiedź z forum UT:

Oto czytam bowiem, że kolejnych 4, co zdolniejszych wychowanków, przymierza do swego składu jakiś tam Raków Częstochowa /na dzień dzisiejszy zaledwie II liga z szansami na awans/. Zaczyna się spełniać nakreślony przeze mnie czarny scenariusz, o którym pisałem od dawna. Unia powoli zamienia się w zakład usługowy, świadczący usługi dla innych klubów. Jak tak dalej pójdzie, staniemy się filią zamożniejszych drużyn. Ten temat nie raz poruszałem, więc z satysfakcją przyjąłem wypowiedź przedstawiciela Klubu /trenera/, że tego rodzaju tendencja może sprawić, że sytuacja sekcji stanie się przed nowym sezonem po prostu zła. Z satysfakcją, bo to chyba PIERWSZA tego typu OFICJALNA wypowiedź osoby z klubu, pokrywająca się w całości z moimi obawami. Dotychczas bowiem akcent postawiony był bardziej na korzyści płynące z ogrywania młodych i na rzekomo wynikające z tego na przyszłość profity. "Rzekomo" - bo profitów nie będzie, jeśli nie zatrzymamy młodych, zdolnych. Będziemy w stanie permanentnego ogrywania i ciągłego zachwycania się tym faktem. Profity będą mieć inni. Żeby nie było wątpliwości - Klub można postawić za wzór pracy z młodzieżą. Nawiązuje w tym zakresie do najbardziej chlubnych przykładów z przeszłości. Klub w tym względzie zrobił więcej, niż można było oczekiwać. Tylko, że ta strategia - BEZ WSPARCIA Z ZEWNĄTRZ - może doprowadzić nas do największego upadku w historii Unii: spadku w przyszłym sezonie do 5 klasy rozgrywkowej !. A wtedy opowieści o ogrywaniu młodych na boiskach 5 klasy i zapraszaniu ich w ramach naboru narybku do Unii, osobiście uznam za czarny, wręcz wisielczy humor. Toż gra tam będzie zagrożeniem dla zdrowia młodych adeptów i jako rodzic nie zgodziłbym się, by moją pociechą pomiatano na wioskowych murawach. Zresztą czego tam się można nauczyć ?!.
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości