Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez damian940915 » 06 Gru 2014 16:02

Wczoraj zainaugurowano zawody w skokach kobiet. Najlepsza w Lillehammer okazała się Spela Rogejl przed Iraschko i Takanashi. W kwalifikacjach do zawodów wystąpiły dwie Polki - Asia Szwab i Magdalena Pałasz. Obie odpadły, a Magda zaliczyła dość groźny upadek, ale dobrze, że dziewczyny skaczą i oby jak najczęściej na tym poziomie.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Heidi » 06 Gru 2014 16:11

No własnie, a propos skoków kobiet. Wczoraj Eurosport miał pokazywać te zawody, a był snooker. :( A może były na Eurosporcie dwa? :roll:

Podium trochę zaskakuje ze względu na wygraną Rogejl. Norweżki prócz Line Jahr słabo. No może te 17 miejsce Anette Sagen w miarę dobre.
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez TomaszB » 06 Gru 2014 17:14

Na eurosport planowana była powtórka (live leciało na ES2), ale jak wiadomo plan Eurosportu jest bardzo naruszalny, to z powodu właśnie przedłużającego się snookera postanowiono wymazać z ramówki retransmisję skoków kobiet.
TomaszB
Mistrz Świata

Postprzez shunrey » 06 Gru 2014 19:03

No a w kochanych skokach po raz setny zostało zniszczone widowisko, na rzecz sam nie wiem czego.. Ja rozumiem. że są punkty za wiatr, że jednemu wieje w plecy, a drugiemu pod narty, ale to że Żyła skaczący tyle samo co Schili nie wchodzi nawet do II serii, natomiast ten drugi prowadzi !?!? Kasai skaczący 118 metrów również wchodzi dalej, a Fannemel oddając 2 najdłuższe skoki w podobnych warunkach jak Szili przegrywa z Austriakiem.. Nie, może faktycznie się na tym nie znam, ale dla mnie ta dyscyplina stała się naprawdę czymś niezrozumiałym i niesprawiedliwym.
shunrey
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 06 Gru 2014 19:07

Wiatr rządził na skoczni. Niewiele da się powiedzieć o formie naszych zawodników. Jedno co można się dowiedzieć to jak pomagać Schlierenzauerowi wygrywać konkursy PŚ. Zresztą nie pierwszy to taki przypadek.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Heidi » 06 Gru 2014 19:16

No co zrobić. FIS sobie robi żarty. Tak się zastanawiam ile lat już jest ta sama ekipa przy skokach? Może przydałaby się jakaś zmiana? Faktycznie ciężko powiedzieć cokolwiek o dyspozycji zawodników po tym ''konkursie''.
A tak dla przypomnienia (filmiki sprzed dwóch lat ale nie straciły na aktualności) p. Wyrzykowski o skokach:
https://www.youtube.com/watch?v=AItuoBvVfqU
https://www.youtube.com/watch?v=x_jUOqFPJFg

EDIT: Od 1992 r. 22 lata, długo troszkę...
Ostatnio edytowany przez Heidi, 06 Gru 2014 19:35, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez damian940915 » 06 Gru 2014 19:27

169 pkt za jeden skok na dużej skoczni. Cuda, po prostu cuda. Pamięta ktoś, taką notę? Z drugiej strony, jakby ktoś bardzo pragnął zwycięstwa Grzesia to po prostu zawody zostałyby przerwane po 1 serii. Ja już po skokach próbnych i po tych 40 pkt rekompensatach wiedziałem, że dzisiejszy konkurs nie wiele będzie miał wspólnego ze sprawiedliwością. I mam wrażenie, że gdyby decydowała tylko rekompensata za wiatr, bez tego mieszania belek, to konkurs byłby o wiele jaśniejszy.
Co do Polaków, to cieszy mnie występ Murańki. Wygląda na to, że chłopak może poprawić się w porównaniu z ubiegłym sezonem. Generalnie ciągle w naszej drużynie widać brak stabilizacji, ale po takich przebłyskach jak skok Jana Ziobro w próbnej i pierwszej serii nadzieja jest duża.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Wybitny ekspert » 06 Gru 2014 21:54

Panowie Walter H. i Miran T. znowu dali popis swoich wyjątkowych umiejętności w psuciu widowiska i w nie radzeniu sobie z warunkami. Po 30 punktów dodawanych za wiatr potem odejmowanych 30 za belkę, wiatr po 4 m/s a oni puszczają zawodników. A ta zmiana belki przed skokiem Schlieriego to taka wisienka na tym zgniłym torcie jakim są dziś skoki narciarskie.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RakuNH » 07 Gru 2014 02:48

Akurat dzięki punktom za wiatr klasyfikacja końcowa jest w miarę normalna. Poza Bresadolą który wykorzystał swoją szansę w drugiej serii przesiew był solidny i kto miał awansować to awansował, a kto spaść to spadł.

Problemem to jest machanie belką, bo takie przestawianie jej co chwile powoduje że wypaczane są też noty za styl i jeśli dodamy do tego zmienny wiatr to już to wszystko nie ma sensu. Jak są takie warunki jak dziś to belka powinna być nisko i tyle - niektórzy by spadali na bulę, trudno ale to ciągłe podnoszenie i obniżanie na pewno sprawiedliwsze nie było. Największego farta pierwszej serii miał Zniszczoł, więc jego spadek nie dziwi. Żyła niestety trochę wyrównał do kolegów z kadry, Murańka dziwnym trafem nie załapał się do składu na Klingenthal, później miał kontuzje a zaraz po niej dobrze skacze :shock: Może to jakiś pomysł dla Kruczka na początek sezonu?
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 13 Gru 2014 20:43

Już trąbią o poprawie formy naszych skoczków po zawodach w Rosji. No może rzeczywiście coś drgnęło, ale przy normalnej stawce pewnie jeden Żyła załapałby się na punkty PŚ. Dodam, że nawet pełnej puli nie wykorzystujemy a i tak dwóch naszych nie wchodzi do 30. Gdzie tu powód do zadowolenia? Gratulacje dla Fanemela bo już myślałem, że Schlierenzauer znów wygra.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 13 Gru 2014 22:20

Akurat podczas rosyjskich zawodów nie ma mowy o żadnej poprawie i to jest już takie czcze gadanie które kupuje tylko widz TVP a normalnego kibica to dożywotnio zraża i irytuje. Jakby w zawodach wystartowali sami Polacy, to też by zajęli lepsze miejsca :roll:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 13 Gru 2014 22:47

Kiedy będzie drużynówka? Myślę, że gdyby weszli do ósemki to dopiero byłby sukces. :D Dopiero w studiu TVP Kot piałby z zachwytu swoim cienkim głosikiem. Coś Tajner tego Kota wypchnął do studia. Chyba pojawi się jak Stoch wróci.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 14 Gru 2014 01:34

Drużynówka dopiero za miesiąc w Polsce. Do tego czasu to i możemy walczyć o wygraną natomiast po tym weekendzie Kruczek ewidentnie już traktuje kibiców jak idiotów mówiąc o jakimś progresie. Może w Engelbergu będzie lepiej, ale tutaj z naszymi numerami 2-5 nawiązują walkę japońskie rezerwy i takie są fakty. Żyła skacze jak to Żyła i tak jak liczył każdego dnia na niego Kruczek na IO - w zasadzie w ciągu jednego dnia może wykonać przeskok o klasę - od tak, natomiast do swojego najwyższego poziomu się jednak nie zbliża.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 14 Gru 2014 20:17

Dzisiaj to mieli progres. Takiego pokazu nieudolności dawno nie widziałem w wykonaniu naszych skoczków. Teraz zaczynają się nerwowe ruchy. Mam nadzieję, że Kruczek nie ulegnie presji mediów i działaczy i nie zacznie jakiś dziwnych manewrów. Przydałyby się konsultacje u Lepisto. Nigdzie nie widać Prezesa. No chyba, ze ktoś czytał lub słyszał jego komentarz do sprawy. Tylko jakiś wiceprezes załamywał ręce.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 16 Gru 2014 12:45

Mega optymistyczny wariant przewidujący udział Kamila już w T4S to były bardziej życzenia niż realna ocena sytuacji. Może wydobrzeje na tyle by wystartować w polskich konkursach, trochę czasu do nich zostało. Reszta pogubiła się bez lidera kompletnie, Kruczek chyba też nie za bardzo wie co się dzieje i jak temu zaradzić. Trochę tych konkursów już się odbyło i powoli wypadałoby pokazywać się bliżej czuba stawki i to w większym gronie ;) .
Tymczasem po miesiącu od zapoznania się z twardością zeskoku w Klingenthal, do PŚ powraca a w zasadzie otrzymał ponowną szansę na debiut Filip Sjøen. W weekend skakał w kontynentalu w Renie. Szału tam nie zrobił ale piął się coraz wyżej z konkursu na konkurs. Za to zaimponował młody Forfang, 16 lat młodszy brat Daniela którego hulsi skoków powinni pamiętać ;) . 2 x drugie miejsce i zwycięstwo dało mu miejsce w składzie na Engelberg, tym razem powinien zaprezentować się lepiej niż w Lillehammer gdzie dostał dsq w kwalifikacjach.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 16 Gru 2014 15:33

Forfang jakby nie dał dupy i nie zrobił DSQ to by skakał już od Lille regularnie w PŚ. Norwegowie na razie mają świetny komfort i mogą podmieniać od razu tych nieco słabszych z kadry. Ciekawe jak szybko się im skończy ta pula zawodników na pewne punkty.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 16 Gru 2014 18:18

Co miał zrobić jak mu kombinezon dali za duży ;) , zrehabilitował się w Rena bo wyskakał to czego Stöckl oczekiwał czyli siódme miejsce dla Wikingów na T4S. I w nagrodę może już się szykować na niemiecko-austriacki turniej.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Daniel » 19 Gru 2014 11:59

markos7207 napisał(a):I w nagrodę może już się szykować na niemiecko-austriacki turniej.

I wygra Forfang TCS :P :D
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez markos7207 » 19 Gru 2014 13:21

W skokach nie ma rzeczy niemożliwych, skoro wygrał Diethart to czemu nie młody Forfang ;) . Chociaż przed upadkiem w Klingenthal bardziej skłonny byłem uwierzyć że zrobi to Sjøen, sam zresztą miał taki cel, marzenie bardziej i za przykład podawał właśnie Austriaka który wyskoczył jak diabeł z pudełka rok temu.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 19 Gru 2014 14:00

Ja bym się bardzo ucieszył gdyby wygrał którykolwiek z nich bo na razie to może oprócz Fannemela jest rywalizacja słabszych ze słabszymi.
Wybitny ekspert
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości