Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez Heidi » 24 Cze 2014 17:39

http://www.dagbladet.no/2014/06/24/sport/hopp/alexander_stckl/34011801/
Dagbladet podalo bardzo mila wiadomosc, ze dotychczasowy trener Norwegii Alexander Stöckl pozostanie z kadra do Igrzysk Olimpijskich w 2018 r. :)

Zgadzam sie z Toba Danielu, ze inauguracja sezonu w Klingentahl to nieporozumienie. W zeszlym sezonie zawodnicy skakali praktycznie na igielicie. :? Nie wiem komu przeszkadzalo rozpoczecie zawodami na polnocy Europy, wiedzac ze pod koniec listopada w srodkowej Europie jeszcze nie ma sniegu. :roll:
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez Heidi » 21 Lip 2014 21:47

Zmiany, ida zmiany w norweskich skokach. Po dlugim okresie odchodzi sponsor VG - Verdens Gang i przychodzi OMV. Zwiazek podpisal kontrakt z austryjacka firma do 2016 roku. Zmienil sie takze producent ubranek. Od teraz jest nim Adidas.
Image
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez figaro56 » 24 Lip 2014 19:22

Co oni znów wymyślili w tych skokach? Nudzi się tam komuś najwyraźniej. Chcieli dodatkowej serii to trzeba było zaliczyć kwalifikacje i po sprawie. Po co te grupy?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Wybitny ekspert » 25 Lip 2014 08:25

A mnie wkurza to zaliczanie kwalifikacji, bo ich nie można obejrzeć!
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Heidi » 25 Lip 2014 14:39

Blagam, co sie dzieje? Przeciez to co robia ze skokami narciarskimi to jest obrzydliwe. I kto ma rozumiec te zasady!? Tylko dzialacze chyba (choc pewnie i nie wszyscy). Nawet zawodnicy nie wiedza o co w tym balaganie chodzi, a co dopiero kibice? Swoja droga ciekawe ile forsy dostali ''FISowcy'' od sponsorow, by ''uatrakcyjnic'' dyscypline? Za co kochalam prawdziwe skoki narciarskie? Za to, ze zasady byly proste i przejrzyste. Nawet laik, ktory nie interesowal sie skokami wiedzial o co chodzi. A teraz... :cry:

Nowy format rozgrywania zawodow zostanie wystawiony na probe w LGP. Trzaba miec tylko nadzieje, ze ten system nie zostanie z nami na dluzej, bo inaczej piekno tego sportu zostanie doszczetnie zniszczone.
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Daniel » 26 Lip 2014 12:31

Format grupowy to nie jest całkowita nowość, testowano to już w 2000 roku, także latem, mam nawet na jakiejś starej kasecie VHS parę nagrań, oglądałem jakiś czas temu. Cóż, niby nie jest to złe, ale nie podoba mi się idea zaliczania kwalifikacji. To już miesza za wiele, można 2 dni przed zawodami stracić wszelkie szanse (vide Stoch), dodatkowo nie zawsze kwalifikacje są transmitowane (vide Wisła). Tak jak pisze Heidi, to był zawsze prosty sport, a teraz coraz bardziej wszystko się komplikuje.
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez TomaszB » 26 Lip 2014 13:00

Akurat jak dla mnie to wprowadzenie tej fazy grupowej to najmniejsza bzdura jaka została wprowadzona do skoków. Po prostu powinni zaprzestać nazywania tego "Kwalifikacje", a nadać nazwę "1. seria". I wtedy by było już wszystko w porządku, skoro to jest tak jak wiadomo, już część składowa zawodów i punkty się liczą tak samo. Co do stracenia szans przez Stocha, to oprócz niego szansę stracili także ci, którzy owych Q nie przeszli, ale tak było zawsze, więc nie wiem czemu akurat piszesz o Stochu. Co do transmisji, to właśnie zmiana nazwy na 1. seria, 2.seria, 3. seria spowodowałaby to, że każda seria by była w TV.
TomaszB
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 26 Lip 2014 16:24

Mam nadzieję że pomysł umrze śmiercią naturalną i skończy się na letnich testach. Ta żonglerka cyframi, belkami, seriami zaczyna być drażniąca nawet dla największych hulsów.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 26 Lip 2014 18:32

Gdyby nie liczyć kwalifikacji, to wtedy te grupy by miały może jeszcze jakiś sens, a tak to jak ktoś zawali Q to mu nic już nie pomoże, wszystko nie przejrzyste, jeszcze w TV to człowiek w miarę ogarnięty się jakoś tam połapie, ale czy ktoś pod skocznią cokolwiek zrozumiał, wątpie... głupota kompletna i tyle.
Hofer robi wszystko co tylko może by obrzydzić skoki i kropka :!: :cry:

Już bym chyba wolał normalne 3 serie bez kombinowania. Tylko czy MŚ w Lotach, też się tak mają odbywać? To wtedy by było tak naprawdę zabranie 1 serii, bo przecież tam jest 4. Czyli to by był krok w tył, a nie w przód. :?:
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Daniel » 26 Lip 2014 18:46

Tomek, nie do końca się zrozumieliśmy. Mnie nie chodzi o sam fakt, że po pierwszej serii ktoś traci szanse - tak jest zawsze. Ale co innego jak są jednodniowe zawody i mamy jedną serię po drugiej (a potem koniec imprezy, wyjątkiem są MŚ w lotach, ale wówczas też mamy skakanie dzień po dniu), a co innego jak mamy kwalifikacje w czwartek, a potem dalszy ciąg dopiero po dwóch dniach, dopiero w sobotę.

Nazwanie tego seriami 1,2,3 mogłoby to jakoś uporządkować, ale też pod warunkiem, że seria 1 (czyli to co zwiemy teraz kwalifikacjami) odbywałaby się tego samego dnia, zamiast obecnej serii próbnej. Wówczas mielibyśmy wszystkie trzy serie jednym ciągiem i emocje faktycznie stopniowo by rosły. W Wiśle mieliśmy tymczasem rozwleczenie całości na trzy dni, w tym w środku dzień w ogóle bez serii indywidualnej, a serii kwalifikacyjnej/pierwszej nawet nie było w TV. Albo rozgrywamy wszystko w jeden dzień i obligatoryjnie wszystkie serie są transmitowane (i to ma wtedy swój sens), albo mamy to co mamy teraz, i cała idea traci bardzo wiele.

Natomiast sam podział na grupy generalnie ok, tak jak pisałem to już było i generalnie podoba mi się na podobnym poziomie jak podobało się 14 lat temu, ani ziębi, ani grzeje. Tylko dodałbym jakichś lucky loserów jak w TCS...
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez Wybitny ekspert » 15 Sie 2014 19:00

Kolejny komiczny konkurs. Pokazał że nie zawsze 3 serie są sprawiedliwsze od 2 i kompletną niesprawiedliwość systemu 4G. Loteryjne warunki w 1. czyli w 2. serii obnażyły wady systemu. W ogóle patrząc na cały ten dzień to taki obraz nędzy i rozpaczy. Mam wrażenie że LGP cofa się w rozwoju. Bo jeszcze tak kilka lat temu to były naprawdę w miarę poważne zawody, ale jest coraz gorzej, jakość transmisji, obsada itd. Nałożenie terminu i godziny z mistrzostwami w lekkiej przez FIS- bez komentarza. :oops:

A jeśli chodzi o zawodników, to chyba nie ma żadnego który by w tych 3 konkursach od początku lata nie miał choć 1 popsutego skoku. Wszyscy są kompletnie nierówni. Kamil mimo tego że widać że to nie jest jego czas, gdyby tylko miał sprawiedliwsze warunki w "grupowej" serii wygrałby bez problemu. Piotr nie za długo się cieszył koszulką.
Za tydzień Hakuba. Na szczęście bez nowego systemu, tylko czy ktoś tam pojedzie? :lol:
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Wybitny ekspert » 24 Sie 2014 09:00

Kolejny weekend z Letnią GP za nami, Hakuba pokazała się z dobrej strony bo relacja telewizyjna była o niebo lepsza niż ta we Francji czy w Szwajcarii, a wczoraj nawet jak na Japonię było sporo widzów. Sjoeen - to jest dopiero niespodzianka, w ostatnich sezonach brakowało takich młodych, nowych twarzy, (poza Diethartem). 200 punktów i prowadzenie w generalce, ten Tande też imponujący.
Polacy opróczy Kuby Wolnego - bez komentarza.
Ucieszył mnie za to głos Bogdana Chruścickiego, po długiej przerwie znów jego komentarz w skokach, szaleństwo! :lol:
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Peeta » 24 Sie 2014 20:03

No nasi bez letnich szaleństw w tym roku w tych japońskich konkurach, oby to zwiastowało, że zimą nasza Kadra B będzie w dobrej formie. :)
Co do Chrusta to matko, niech on już nie komentuje skoków ;). Bartek K,,L''usek...mylić się przy nazwisku Polaka(i to nie, że raz przypadkiem...) to masakra. :lol:
Awatar użytkownika
Peeta
Junior

Postprzez Wybitny ekspert » 22 Wrz 2014 14:19

Kolejny weekend za nami, tym razem w Almatach. Jeśli ktoś narzekał na obsadę w Sapporo to się dopiero zdziwił tą w Kazachstanie. W niedzielę w konkursie wzięło udział... 34 zawodników!
Polaków w ogóle nie było. Damjan wygrał w sobotę, w niedzielę drugi. Widać jak mu zależy że pomścić zeszłoroczną klęskę w Klingenthal i koniecznie chce wygrać tą LGP.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez mark12 » 22 Wrz 2014 14:33

Wybitny ekspert napisał(a):Kolejny weekend za nami, tym razem w Almatach. Jeśli ktoś narzekał na obsadę w Sapporo to się dopiero zdziwił tą w Kazachstanie. W niedzielę w konkursie wzięło udział... 34 zawodników!
Polaków w ogóle nie było. Damjan wygrał w sobotę, w niedzielę drugi. Widać jak mu zależy że pomścić zeszłoroczną klęskę w Klingenthal i koniecznie chce wygrać tą LGP.

Polacy startowali w LPK w Stams .Wprawdzie drugi garnitur ,ale po raz kolejny formę pokazał Jakub Wolny. Wygrał dwa razy przy obsadzie lepszej niż ta w Kazachstanie . To tylko lato ,ale ten chłopak coraz częściej pokazuje ,że ma talent i MŚJ to nie fuks.
mark12
Młodzik młodszy

Postprzez mareqna » 27 Wrz 2014 11:53

Trzykrotny Mistrz Olimpijski,ośmiokrotny Mistrz Świata i dwukrotny pechowy tragiczny upadkowicz Thomas Morgenstern zakończył karierę skoczka narciarskiego.
Wielce sympatyczny był to sportowiec,żegnaj Morgi-szkoda.
Szkoda też wielce sympatycznego Martina Schmitta Messerschmitta,no ale cóż czas szybko leci a ktoś zapomiał zegarka zatrzymać. ;)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez markos7207 » 03 Paź 2014 21:39

Nie każdemu niebiański Zegarmistrz wskazówki zatrzymał jak samurajowi z Japonii i cesarzowi z nad fiordów ;) .
Skłamałbym pisząc że Morgi był moim ulubieńcem ale nie oznacza to że życzyłem mu źle, no jak skoczył odrobinę krócej to mi wystarczało :) . Zawsze żal gdy sportowiec musi przedwcześnie zakończyć karierę z powodu kontuzji czy w następstwie wypadku.

W zasadzie niewiele już mnie może zdziwić jak chodzi o majstrowanie przy skokach. Jednak udało się FIS-owskim specom od robienia bajzlu na skoczni. Nowe pomysły to robienie z widza idioty, któremu do szczęścia nie potrzebne na ekranie noty za styl i wiatroprzeliczniki, co tam, ja bym poszedł dalej. Po co komu odległość ? A schować ją, w zasadzie to i obraz też tylko widza rozprasza, fonia i dość. Relacja radiowa pobudza wyobraźnię i powoduje większe emocje :P .
Ale chyba noty nam jeszcze łaskawie zostawią, to się nazywa mieć gest. No i chyba na razie nowy system próbowany w lecie, dotyczący rozgrywania lotów pozostanie w fazie testów na szczęście.

Tymczasem nasz mistrz świata juniorów, Jakub Wolny się groźnie wywalił w Klingenthal.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 19 Lis 2014 20:42

Ależ mnie ciekawość zżera jak będzie wyglądał ten sezon w wykonaniu naszych Orłów. O ile o dyspozycję Stocha i jednak Żyły jestem spokojny to bardzo ciekawi mnie jak sobie w tym sezonie poradzi nasza młodzież. Lista nazwisk długa i nie będę wymieniał. Jak będą wyglądały drużynówki?
Dobrze, że się wycofali póki co z tych debilnych zmian. Podejrzewam, że oni tak szybko nie zrezygnują i na przyszły sezon coś knują.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 22 Lis 2014 15:35

Zobaczymy jak sobie chłopaki poradzą bez Kamila, wielkich fajerwerków się nie spodziewam chociaż różne cuda już w drużynówkach widziałem ;) . Trochę martwi ta kostka naszego mistrza, mam nadzieję że to nic poważnego ale jak trzeba to niech odpuści także jutrzejszy konkurs niż miałby się uraz pogłębić.

Cholernie szkoda mi Filipa, ambitny z niego chłopak, może nawet za ambitny, i jak na dopiero 19-latka doświadczył na swojej skórze ciemniejszej strony sportu. W ciągu ostatnich 3 lat 1,5 roku miał całkowicie wyjęte z życiorysu skoczka przez poważną kontuzję kolan.
Szczęście w nieszczęściu że tym razem się nie połamał, ale tego skoku ustać nie miał prawa(no chyba żeby był Małyszem z Trondheim w 2001 ;) ).

http://www.nrk.no/video/her_gar_det_gal ... illip%20Sjøen/

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 22 Lis 2014 15:39

A jakie są rokowania co do Sjoena Markosie? Po ostatnich "wymysłach" na temat Morgiego nie zamierzam się przebijać przez ten medialny chłam w polskich internetach. Szybciej tu uzyskam konkretną odpowiedź.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości