Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez snajper » 05 Sty 2014 20:21

Myślę jednak, że Murańka ma większe szanse niż 10 % w walce z Bardalem. Norweg ostatnie 2 konkursy miał dość przeciętne.

Dziś to Szczęsny przeszedł samego siebie. Podnieca się skokami w okolicach punktu K, które ostatecznie nie dają awansu, myli Murańkę z Kubackim. Dodatkowo stwierdził jakoby Jan Matura ani razu nie stanął na podium PŚ. Czech oczywiście 2 razy wygrał w Sapporo, w konkursach komentowanych przez wyżej wymienionego pseudoredaktorka.
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez Wybitny ekspert » 05 Sty 2014 20:38

A Rudziński to wiele lepszy?
Nie wiem ile razy ten człowiek jeszcze wspomni o tym że Koivuranta zdobył PŚ w kombinacji norweskiej?!
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez snajper » 05 Sty 2014 20:44

Panowie można powiedzieć się uzupełniają. Szczęsny nie ma wiedzy, ale dykcję jako taką posiada. Z kolei Rudziński merytorycznie jest od niego dużo lepszy, niestety ma fatalne maniery głosowe, które go dyskwalifikują.
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez Wybitny ekspert » 05 Sty 2014 20:51

Przede wszystkim Rudziński za dużo mówi, teraz oglądam powtórkę i ten człowiek jest po prostu niezmordowany, nadaje jak najęty. Czy jemu płacą od ilości słów?W ogóle komentatorzy skoków słabi i słabsi, Błachut ma z kolei ostatnio jakąś fobię na punkcie oceniania sędziów i gada o tym bez przerwy. Już bym wolał stękania Bogdana Chruścickiego razem z tym jego nowym "asystentem" co był kiedyś w TOK FM :D

A co do TCS to jutro się zapowiada fantastyczna walka między Morgim, Simim i Diethartem.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez markos7207 » 06 Sty 2014 13:24

Co by nie mówić o Rudzińskim na tle wymienionych wypada i tak najlepiej. Nie oglądam co prawda na żywo relacji w TVP czy ES ale powtórki jak najbardziej. Ależ Szczęsnego wypowiadane po raz setny w czasie jednego konkursu może wzbudzać mordercze instynkty, przynajmniej u mnie ;) . Błachut może być, Bodzio jak najszybciej na emeryturę, teraz to już tylko antyreklama skoków w ES. Zresztą komentarz biegów w jego wykonaniu równie kiepściutki.

Lubię niespodzianki w skokach, ale niech tam, Simi zagraj na nosie sąsiadom :P
Wygrywając T4S, Szwajcar powtórzyłby wyczyn Nykänena, bo tylko latający Fin ma w dorobku wszystko co skoczek narciarski może zdobyć. Złoto igrzysk, MŚ, MŚ w lotach, zwycięstwo w PŚ oraz w niemiecko-austriackim turnieju.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 06 Sty 2014 18:11

Wczoraj byliśmy potęgą skoków i mieliśmy pewny medal w drużynie,dzisiaj odjechali naszym Austriacy,odjechali Niemcy,odjechali Norwegowie a jutro zapewne odjadą Słoweńcy,Japońce a może i Finowie i Czesi ;)Samuraj Kasaj skurczybyk a Thomas Diethart przeskurczybyk.Tak to jest w skokach,że nagle ktoś zapragnie daleko skakać i to czyni dla zmartwień wcześniejszych faworytów.Jak tak dalej pójdzie to Schlirii może nie załapać się do ekipy Austrii na I.O.w Sochi.Brawa dla Morgiego, tylko czy opłaciło mu się w drugim skoku daleko lecieć no i brawa też dla Petera Prevca.
Coś czuję,że od jutra zacznie się nagonka na skoczków, łaska pańska na pstrym koniu jeździ ;)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez RychuGKM » 06 Sty 2014 18:26

Myślę , że Kruczek celowo "obniżył" formę skoczków. Po pierwsze , żeby nie było zbyt wysokiej presji na igrzyskach ze strony mediów , po drugie , gdyby nasi skoczkowie zajeli w turnieju miejsca powiecmy 2, 8 , 16 , 18 , 22 , 25 , i nie utrzymaliby formy do igrzysk to media zmieszałyby ich z błotem. W przypadku np. 2 medali nikt o słabym T4S pamiętać już nie będzie.

I jeszcze sędziowanie. Ku*wa , czy ci sędziowie wogóle oglądają skok Ammana ? Jak można za skok za który powinny być noty 15,5-16,5 przyznać 18 a nawet jeden idiota 18,5???!!! Oby Stoch nie przegrał złota z Ammanem na igrzyskach o np 0,3 punktu , bo sędziowie dadzą wiewiórowi noty 17,5 za lądowanie dupą po zeskoku :evil:
RychuGKM
Kadra B

Postprzez figaro56 » 06 Sty 2014 18:44

Myślę, że przeceniasz geniusz Kruczka. Co nie znaczy, że na IO nasi nie zdobędą medali ale jakaś specjalna obniżka formy aby nie wywierano na nich presji? No wybacz.
To co wyrabiali dziś sedziowie dając noty temu Helwetowi to jawna kpina. Za to lądowanie w pierwszym skoku noty w granicach 16,5 i 17,0 to maksimum co powinien dostać. To skutecznie obrzydza oglądanie rywalizacji takie tendencyjne sędziowanie. Ja też mam dosyć tej austriackiej dominacji ale nie tędy droga.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Wybitny ekspert » 06 Sty 2014 18:48

Obniżanie formy celowe?
Większej głupoty dawno nie słyszałem. Co do Kamila to bardzo go lubię i mu kibicuje ale ten TCS pokazał dobitnie jak gwiazdy są w wysokiej formie to on nie jest im w stanie dorównać. To nie ten poziom. Pamiętajmy że w Val di Fiemme, Morgi, Schlieri, Simi byli kompletnie bez formy, ale ten pierwszy i trzeci teraz są świetni. Jest Diethart, któremu wróżę wielką karierę. Obstawiam że Polak straci plastron lidera na lotach.

A co do nagonki, to tak z pewnością się zacznie i będą w niej przodować ci którzy wręczali Stochowi pewne złoto w Sochi.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez markos7207 » 06 Sty 2014 18:51

Tak, a Kruczek miał już zastąpić Pointnera ;) . Skoki były zawsze trochę nieprzewidywalne ale teraz są już nie tylko nieprzewidywalne ale i bardziej loteryjne. Przez wprowadzenie rekompensaty można puszczać zawodników w skrajnie różnych warunkach. Nie ma takich przerw jak kiedyś i jest alibi, temu się doda temu odejmie, trochę spłaszczy to tabelę i ogólnie jest ok. W każdym razie z punktu widzenia Waltera H. Kombinezony też zrobiły swoje, teraz bardziej przypominają stroje alpejczyków, są większe prędkości ale i szybciej można spaść. Pokraczne lądowania tez można podpiąć pod większą szybkość. Trochę już zaczyna to przypominać inną dyscyplinę niż 10-15 lat temu, a 20 to już całkiem kosmos. Tylko Kasai wciąż ten sam ;) . Dobra, ponarzekałem sobie i na razie wystarczy.

No cóż, nadzieje były w narodzie spore żeby nie powiedzieć duże, na powtórzenie przez Kamila wyczynu Adama sprzed 13 lat. Podstawy do tego nawet były, bo konkursy w Engelbergu wypadły świetnie, ale T4S to zupełnie inna bajka. Szczerze to sam liczyłem na podium Stocha, na wygraną nie, bo wiem że na to musi się złożyć wiele czynników i do tego przydaje się troszkę szczęścia, tego nigdy w sporcie za wiele :) . No i te dmuchanie balonu przed zawodami, to nigdy nie pomaga a dodatkowo obciąża. Ale skoro sam pan Prezes podbijał bębenek, więc osoba wydawałoby się bardzo kompetentna :P . Wyszło jak wyszło, lepiej teraz kubeł wody na głowę niż w Soczi. Może dotrze do niektórych że do potęgi to nam jeszcze dużo brakuje, stabilności przez kilka przynajmniej sezonów. Potencjał jest i trzeba to wykorzystać ale od samych słów o potędze nią się nie staniemy.

Diethart wygrał zasłużenie, wytrzymał presję i nawet konkurs w Innsbrucku nie pozbawił go pewności siebie. Bywali już niespodziewani zwycięzcy w Turnieju, Małysz nie był anonimowym skoczkiem ale jego nagła dominacja 13 lat temu tez była niezłym szokiem, tym bardziej że aura była równie kapryśna i prawie cały grudzień skoczkowie mieli wolne.
Osobna sprawa to sędziowanie. To co wyprawiają sędziowie to głowa mała. Kolejny popis dali dzisiaj przy 1 skoku Ammanna gdy lądował szpagatem a nie telemarkiem. Nie mam większych pretensji do Simona bo ląduje jak ląduje, wiadomo to od dawien dawna ale dla sędziów ro zawsze nowośc. I ciągle dają się nabierać. Zresztą nie jeden Szwajcar jest oceniany zbyt wysoko ;)

Żeby nie było, nic się nie zmieniło w moich typach na Soczi. Złoto Kamila i być może medal w drużynie ciągle tak samo aktualne jak wcześniej, czyli rok temu :)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 06 Sty 2014 19:33

Dobra Markos. Mogę wybaczyć zawodnikowi któremu odjedzie narta podczas lądowania telemarkiem na dużej odległości, gdzie teren się wypłaszcza. Dają mu sędziowie większe noty trudno. No ale podjął to ryzyko lądując telemarkiem. Przynajmniej próbował ale lądowania Simiego w żadnym przypadku z telemarkiem nie mają nic wspólnego. To celowe oszustwo. Pokraczne lądowanie na szeroko rozstawionych nogach z których jedna jest nieco wysunięta do przodu. Za to oszukiwanie straciłem do niego całą sympatię. To oczywiście nie tylko jego wina. Skoro sędziowie mu na to pozwalają.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez snajper » 06 Sty 2014 20:39

Wybitny

Asutriacy zawsze na TCS są w świetnej formie i od lat nikt im nie może zagrozić. Ammann dodatkowo spiął się w tym roku, bo tylko tego trofeum mu brakuje w kolekcji. Kamil w swojej najwyższej formie jest w stanie spokojnie wygrywać z Ammannem czy Morgensternem. Tej formy jednak w tej chwili po prostu nie ma. Jednak spokojne treningi na śniegu powinny dać dobre efekty.
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez Wybitny ekspert » 06 Sty 2014 20:57

snajper

Szanuję twoją opinię ale się z nią nie zgadzam, uważam że Stoch w najwyższej formie nie jest w stanie pokonać Ammanna ani Morgensterna w najwyższej formie.
Poza tym sam Kamil dziś przyznał że skakał najlepiej jak potrafi a nie wystarczyło to nawet na czołową szóstkę. Poza tym co do niego to też jest tak że ma swoje skocznie i te na których mu nie wychodzi. Jak będzie w Sochi nie wiadomo bo rok temu niestety co uważam za błąd nie pojechał na próbę przedolimpijską.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez snajper » 06 Sty 2014 21:02

Ammanna w najwyższej formie to nawet Adam nie był w stanie pokonać. Jednak myślę, że w Soczi Szwajcar już tak mocny nie będzie. Skoki niesamowicie się wyrównały i jest około 15 zawodników, z których każdy może zdobyć złoto i nie będzie to sensacją.
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez Wybitny ekspert » 06 Sty 2014 21:06

No właśnie o to mi chodzi. Ale myślę że groźniejsi niż Simon będą Thomas D. i Thomas M.
I właśnie wydaje mi się że ich stać na taką dominację żeby nie było takiego bezkrólewia.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez kibicka » 06 Sty 2014 22:16

Nie wierzyłam w Dietharta po żadnym konkursie cały czas myśląc, ze jednak nerwy mu przeszkodzą, ale jak widać dał radę, a do tego podkreślał w wywiadach, że przed żadnym skokiem nie czuł presji. Brawa mu za zwycięstwo, zasłużone, bo cały konkurs miał bardzo równy i wszystkie skoki udane.
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez mareqna » 07 Sty 2014 08:35

Kruczekowi i sztabowi szkoleniowemu nie podoba się sprzęt jaki używają rywale co stwierdził po powrocie z T4S .Szczegółów nie chciał zdradzać.Jednak jest coś na rzeczy,ze nowinki techniczne jakieś w tym roku weszły bo cudów nie ma.Wiem,ze nie należy ale dodam swojego posta z grudnia ubiegłego roku.
mareqna napisał(a):Ciekawy jestem czy w kombinezonach z zeszłego roku Niemcy tez by dobrze skakali.Co za sport ? rywalizacja polega tylko na tym kto kogo przechytrzy.Opowieści o wietrze i albo ktos skacze dalej bo opanował nowy styl ,,V''(Austria)albo skacze na niepodgiętych czubach nart(Hannawald)albo opuszczone krocze (Austria)albo nadmuchane kombinezony,albo rygiel w wiązaniach (Amman) albo duże rekawice!!!albo środek ciężkości przesunięty albo długie narty albo anoreksja.Jeden wielki przekręt.Niczym Polacy zorientują sie o co chodzi to inni bogatsi pójdą w następny przekręt.A k... biedak (Polski skoczek) może sie zaharować w treningu i nic z tego nie będzie.Sorry ale jak ktoś mówi o skokach to potrzeba mówić prawdę :evil: :evil: :evil: Że Polacy nie maja formy? to dlaczego zmieniają zasady rywalizacji?Jedno wielkie oszustwo!
Brawo Colin Mattel!

Czyli wygląda na to,ze trzeba przed Olimpiadą znowu gonić świat z nowościami technicznymi ;)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez RychuGKM » 09 Sty 2014 09:50

http://www.wisla-malinka.com/pl/kamera.html
Tu można śledzić postęp prac na skoczni im. A. Małysza
RychuGKM
Kadra B

Postprzez kibicka » 10 Sty 2014 16:49

https://www.youtube.com/watch?v=mhy6d0X0nSg
Natomiast Thomasowi Morgensternowi znów przytrafia się upadek, tym razem wygląda to wyjątkowo strasznie...
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Heidi » 10 Sty 2014 16:57

Kopia jego powaznego upadku z Kuusamo 2003. Tam takze ''wywinal'' takiego koziolka. Dla przypomnienia: https://www.youtube.com/watch?v=Wbqkgdm1Fgw Ma facet pecha drugi upadek w tak krotkim czasie. Oby wszytko bylo z nim w porzadku.
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości