Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez figaro56 » 01 Sie 2010 23:08

Medal kobiecej sztafety Rosji i to złoty był pewny i chyba tylko trzęsienie ziemi w Barcelonie mogło to zmienić. Chodzi oczywiście o 4x400 bo w 4x100 dały ciała na całej linii i podobnie jak Duche ucieszyłem się wygraną Ukrainek bo ta dominacja żabojadów też mi się trochę przejadła. Chyba jednak przez kilka najbliższych lat trzeba będzie przywyknąć do dominacji Francji w sprintach w Europie. Na to się zanosi. Co do naszej sztafety to mieliśmy dobitnie pokazane jak z bardzo przeciętnych biegaczek zrobić dobrą drużynę bo to nie był jakiś fuksiarski medal. One naprawdę dobrze pobiegły w czasie rekordu Polski. Gdyby tak jeszcze z tych dziewczyn indywidualnie udałoby się coś wycisnąć( 0,1s u każdej) mogłyby walczyć w Europie o złoto.
Tak ogólnie to mi się te ME tak średnio podobały. Mało publiczności i jakoś nie czuło się tej atmosfery było nie było wielkiej imprezy. Nawet ten doping dla Hiszpanów jakiś anemiczny i na dobrą sprawę najgłośniejsi byli na trybunach Francuzi. Już nie chcę porównywać do MŚ w Berlinie ale przecież pamiętam już te dobre kilka ME i te chyba były pod względem kibicowskim najgorsze.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 01 Sie 2010 23:15

Mnie także te ME się średnio podobały, mimo że w Barcelonie. Kibiców średnio na jeża, doping ospały. Nie czuło się tej atmosfery mistrzostw. Szkoda. Oby na kolejnych ME było lepiej. Teraz chyba zmienili regułę i kolejne już za dwa lata w Helsinkach bodajże. MŚ 2005 bardzo mi się podobały, więc ME w Finlandii także powinny być fajne :)

Za rok MŚ, niestety w Korei Południowej, w Taegu. Jakoś strasznie nie lubię imprez w Azji, a tych ostatnimi laty mamy naprawdę sporo. Znów trzeba będzie rano wstawać, ale czego się nie robi dla królowej sportu. Całe szczęście MŚ 2013 odbędą się w Moskwie :D
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez figaro56 » 01 Sie 2010 23:38

Oczywiście Duche zawsze w Skandynawii była niepowtarzalna atmosfera i to gdziekolwiek rozgrywane były zawody. Tu tylko niepewna pogoda jest problemem. :D
Co do tych kwalifikacji medalowych to trochę zaciemnia poziom lekkiej w danym kraju bo wychodzi że Turcja jest lepsza od wielu krajów w tym Polski.
Wystarczyła jedna płotkarka i dwie przyszywane Etiopki. Podobnie było zawsze ze Szwecją która wyprzedzała nas w kwalifikacji medalowej a na PE Szwedzi nigdy drużynowo się nie liczyli.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 01 Sie 2010 23:47

Co do klasyfikacji medalowej, to ja jednak zawsze bardziej patrzę na liczbę medali, a nie ilość złotych. Jednak jeszcze lepiej poziom lekkiej w danym kraju oddaje klasyfikacja punktowa i chyba tą najlepiej się kierować. Nie będzie wtedy Turcji przed Polską etc.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 02 Sie 2010 11:51

figaro56 napisał(a):Podobnie było zawsze ze Szwecją która wyprzedzała nas w kwalifikacji medalowej a na PE Szwedzi nigdy drużynowo się nie liczyli.

Szwedzi zaliczyli najgorszy występ na ME od 1998 roku. Wiadome było, że po odejściu Kajsy Berqvist i Holma, kontuzjach Olssona i Susanny Kallur i braku formy Kluft nie mogli liczyć na grad medali. Zdobyli jeden mało spodziewany medal - srebro Emmy Green w skoku wzwyż. W Goteborgu zdobyli 3 złote, 1 srebrny i 2 brązowe, a w Monachium o jeden brązowy mniej. W Budapeszcie było tak samo jak teraz - 1 srebrny.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez dan » 02 Sie 2010 12:08

Ale niespodziankę sprawiły nasze dziewczyny w biegu sztafetowym. Ku rozpaczy Duche wygrały z Rosjankami. No i Piotr Małachowski. Uważam, że start naszych lekkoatletów był bardzo udany. Jeżeli chodzi o ostatni dzień jakoś od dawna przestałem już wierzyć, że Lidia Chojecka jest w stanie powalczyć o medal na otwartym stadionie na wielkiej imprezie. I stało się to czego, niestety, spodziewałem się. Za to zaskoczyła mnie strasznie postawa Sylwii Ejdys. Zawsze uważałem Ją za duży talent, ale tym razem bardzo szybko została z tyłu za całą stawką. Byłem w szoku.

Chociaż przede wszystkim kibicuję Polakom to bardzo ucieszył mnie medal Emmy Green, który w jakimś tam stopniu uratował honor Szwedów. A Ona jest chyba moją ulubioną szwedzką sportsmenką, lubię Ją nawet bardziej niż Charlotte Kallę.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez dan » 03 Sie 2010 09:13

http://sport.interia.pl/raport/me-barce ... ji,1513882 - Emma Green zdobyła jedyny medal dla Szwecji, a telewizja to w taki sposób załatwiła.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 » 03 Sie 2010 10:18

Nie wiem czy mnie to w jakiś sposób pociesza, że w innych krajach też są głupie telewizje. Zastanawia mnie fakt dlaczego o tym wspominają norweskie i duńskie telewizje. Co to na dobrą sprawę powinno ich obchodzić czy Szwedzi zobaczyli na żywo skok Emmy Green po medal.
Niestety ale my Polacy mając taką telewizję jaką mamy i taki poziom realizacji widowisk sportowych jaki owa telewizornia prezentuje to chyba powinniśmy być ostatnimi którzy schylą się po kamień by rzucić w szwedzką tv.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 03 Sie 2010 18:13

Wczoraj dziennikarz TVN24 (nie znam nazwiska), oczekując na medalistów, o Mistrzostwach Europy:
Dobry występ Polaków. 9 medali. Ale jak mówi się w lekkoatletycznym świecie - to były tylko Mistrzostwa Europy.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez dan » 06 Sie 2010 09:04

Tomasz Majewski zajął 2 miejsce w mitingu Diamentowej Ligi w Sztokholmie. Była to jedyna konkurencja, które już się odbyła. Pozostałe będą dzisiaj.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez komando77 » 06 Sie 2010 09:52

Majewski pchnął na odległość 21.01m. Gdyby tyle było w Barcelonie...
"Cały czas do przodu, staramy się, cały czas do przodu."
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez albatros » 06 Sie 2010 17:23

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 18:35, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 06 Sie 2010 20:21

Wie ktoś może w jakim terminie będą rozgrywane ME w lekkiej o ile w ogóle już to ustalono. Chodzi mi o to, że w jednym roku będą dwie duże imprezy dla lekkoatletów to jest IO i ME. Najlepszy moim zdaniem to termin tak trochę po olimpiadzie. Forma jeszcze będzie bo nie oszukujmy się wszyscy będą ją szykować na IO a nie na ME. Można będzie traktować to jako swoiste rewanże dla tych co noga się powinie na IO. Najgorsze co może być to termin sporo przed IO bo nikt nie będzie szykował dwa szczyty formy. Wielu może odpuścić będąc w trakcie przygotowawczego cyklu i tak dalej.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez albatros » 06 Sie 2010 21:07

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 18:35, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez Kacpero221 » 06 Sie 2010 21:22

figaro56 napisał(a):Wie ktoś może w jakim terminie będą rozgrywane ME w lekkiej o ile w ogóle już to ustalono. Chodzi mi o to, że w jednym roku będą dwie duże imprezy dla lekkoatletów to jest IO i ME. Najlepszy moim zdaniem to termin tak trochę po olimpiadzie. Forma jeszcze będzie bo nie oszukujmy się wszyscy będą ją szykować na IO a nie na ME. Można będzie traktować to jako swoiste rewanże dla tych co noga się powinie na IO. Najgorsze co może być to termin sporo przed IO bo nikt nie będzie szykował dwa szczyty formy. Wielu może odpuścić będąc w trakcie przygotowawczego cyklu i tak dalej.

Zostaną rozegrane w dniach 27.06-1.07, równo miesiąc przed Igrzyskami, a więc nie będą za mocno obsadzone.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Duche » 06 Sie 2010 22:02

Bolt przegrał po raz pierwszy od dwóch lat! Na pewno jest to informacja wieczoru, która mnie szczerze powiedziawszy bardzo zaskoczyła. Spodziewałem się pewnej wygranej Usaina i świetnego czasu, tymczasem nie było ani jednego, ani drugiego. Czas nieco poniżej 10. sekund to nic satysfakcjonującego dla kogoś takiego jak Bolt. Jednak jego bieg dzisiejszy był jakiś strasznie sztywny, nie było tej lekkości, widać było grymas wysiłku na twarzy Usaina - tego wcześniej nie było. Gay wygrał pewnie i na pewno podbudował tym swoje morale. W końcu pokonać Bolta to wielka, wręcz ogromna sztuka. Tym bardziej wielkie brawa dla Amerykanina, choć wg mnie on po prostu trafił na słaby dzień Jamajczyka. Tyle.

Image

Fajna koszulka Bolta :D

Lewandowski idzie jak burza. Po wywalczeniu złota w Barcelonie, teraz wygrywa bieg na 800m w Sztokholmie. Na pewno duże znaczenie miał uraz Kakiego na początku biegu, no ale i tak sukces Polaka bardzo duży. Znów popisał się świetnym finiszem i odparł ataki czarnoskórych rywali. Brawa, wielkie brawa. Ciekawe jak pójdzie mu za tydzień w kolejnych zawodach, w Londynie, o ile tam Polak wystartuje.

Tatiana Firowa podobnie jak Lewandowski po zwycięstwie w Barcelonie na 400m tym razem okazała się najlepsza w Sztokholmie, pokonując m.in. mocne Amerykanki. Słabo niestety Kriwoszapka, która była dopiero przedostatnia :(

Image

Młodziutka Daria Kliszina wygrała konkurs skoku w dal, czym pokazała, że Rosjanie zrobili spory błąd nie wysyłając ją na ME. Pokonała ona m.in. Naide Gomes oraz resztę swoich rodaczek - Kotową, Kołczanową i Kuczerenko. Coś czuję, że wielka kariera stoi przed piękną Darią. Pewnie to ona będzie w niedługim czasie następczynią Tatiany Lebiediewej.

Bardzo fajnie wyglądał też bieg pań na 3000m z przeszkodami. Zarudniewa pokonała w przekonującym stylu wszystkie swoje rywalki z Afryki. Bardzo fajnie to wyglądało :)

Liczyłem dzisiaj także na dobry wynik Felixa Sancheza w biegu na 400m przez płotki, ale Felix popełnił falstart i go zdyskwalifikowali :(

W konkursie trójskoku po kontuzji bardzo dobrze zaprezentował się Christian Olsson, który był drugi. Wygrał Teddy Tamagho. Szkoda mi bardzo Olssona, że od wielu lat jest tak nękany przez kontuzje. Świetny z niego zawodnik i pewnie gdyby nie te urazy, to byłby niedościgniony, choć i tak jego lista sukcesów jest imponująca. O ile mnie pamięć nie myli, to chyba ma szlema lekkoatletycznego.

Image

Ogólnie bardzo fajne zawody, sporo publiczności, ładna rywalizacja i parę cieszących mnie wyników. Już czekam na dwudniowy miting w Londynie.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez dan » 07 Sie 2010 11:24

To ja uzupełniając to co napisał Duche podam tylko miejsca Polaków:

mężczyźni
pchnięcie kulą - 2 Tomasz Majewski
800 m - 1 Marcin Lewandowski
3000 m z przeszkodami - 6 Tomasz Szymkowiak

kobiety
3000 m z -przeszkodami - 7 Katarzyna Kowalska, Wioletta Frankiewicz nie ukończyła
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez Duche » 07 Sie 2010 11:52

Znalazłem parę fajnych fotek, więc podzielę się z wami ;)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez matti » 07 Sie 2010 13:21

Nie zaśmiecaj forum Duche tymi fotkami bo jak tak dalej pójdzie to strony nie będą mi się chciały otwierać.
http://www.olimpijskienewsy.pl/- serdecznie zapraszam!
matti
Kadra B

Postprzez Duche » 07 Sie 2010 13:22

Przepraszam mój guru, nie będę już :(
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 34 gości