Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez Adrian Woźniak » 29 Kwi 2013 10:28

Robert zagrał świetny mecz przeciwko Realowi. Kilka razy bardzo dobrze się ustawił, wiedział co zrobić z piłką i był przede wszystkim skuteczny - tego się oczekuje od napastnika bez względu na to, jak silna jest drużyna w której występuje. Tego samego jako kibice spodziewamy się w jego wykonaniu w reprezentacji. Przecież w naszej drużynie narodowej nie grają kelnerzy, fryzjerzy i bankierzy, ale zawodowi piłkarze, z których gro gra w dobrych klubach zagranicznych :?
Wracając do meczu, dawno nie widzialem tak słabego spotkania w wykonaniu Pepe...w ciagu ostatnich dwóch lat to był moim zdaniem jeden z najlepszych środkowych obrońców na świecie, jeżeli nie najlepszy (pomijam już jego żenujące wpadki i prowokacje), a w środe zagrał tragicznie, podobnie jak Ramos. Madryt będzie musiał się wznieść na wyżyny jutro, ale szansa na wyeliminowanie Borussi jest. Barcelona za to moim zdaniem nie ma żadnych szans z Bayernem. Bawarczycy grają obecnie chyba najlepszą piłkę w Europie, a pewnie i na świecie.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 01 Maj 2013 20:31

Bayern gra aktualnie faktycznie najlepszą piłkę na świecie ale to Borussia jak 16 lat temu idzie po Puchar Europy.Lewy strzela bramki ale myślę, że najlepszym piłkarzem Niemiec jest Marco Reus a może sami jeszcze o tym nie wiedzą.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez zygy » 02 Maj 2013 00:51

Jeśli Bayern tego nie wygra, to będzie znaczyć, że ich czołowi piłkarze z Robbenem, Riberym, Schweinsteiger, czy Lahmem powinna już chyba zakończyć kariery... W końcu, ile finałów i wielkich meczów można jeszcze w życiu przegrać ;) Tak na poważnie, to albo teraz, albo nigdy. Grają, jak nigdy i mają nieprawdopodobny wręcz sezon. Nie można jednak zapominać o dwóch znanych piłkarskich powodzeniach- "finały się nie gra, tylko wygrywa" oraz, "że Bayern musi, a Dortmund tylko może".
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez kat. » 02 Maj 2013 11:04

Gdzieś pomiędzy niusami o tym, od kogo Lewandowski dostał esemesa, a kto raczył o Lewandowskim napomknąć, zaplątała się informacja o śmierci Ivana Turiny. Miał tylko 33 lata.

www.youtube.com/watch?v=DIqTIZeFX8g
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez zygy » 02 Maj 2013 22:53

Jeszcze nie tak dawno był w Polsce przy okazji meczu Lech- AIK Solna w eliminacjach Ligi Europejskiej :( Wielkie współczucia dla jego rodziny i bliskich.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez dan » 02 Maj 2013 22:56

http://sport.wp.pl/kat,32288,title,Ivan ... aid=110847 - artykuł po śmierci Ivana Turina.
Szkoda Bazylei, ale i tak brawa dla Szwajcarów za postawę w całej Lidze Europejskiej. Będziemy mieli spodziewany finał Chelsea - Benfica.
Co do Ligi Mistrzów - po raz pierwszy w historii mamy finał niemiecki. W przeszłości już były: hiszpański, włoski i angielski.
I ta kompromitacja Barcelony. To był prawdziwy wstyd.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez mareqna » 03 Maj 2013 07:07

Bardzo ciekawe rozgrywki w Lidze Europejskiej,powiew świeżości i rozgrywki nie dla aż tak bogatych.Finał też zapowiada się ciekawie.
W skostniałej i nudnej Lidze Mistrzów jest już mniej ciekawie,tutaj jak zwykle na wygranie maja szanse tylko najbogatsi czyli 7-8 zespołów.Gwiazdy Barcelony są już syte, znudzone i łatwe do rozszyfrowania ciągłym dreptaniem przed polem karnym.Brak wysokiego napastnika typu Drogba,brak piłkarza potrafiącego oddać silny strzał sprzed pola karnego,drugiego wysokiego stopera i wysokiego bramkarza to główne bolączki tego zespołu, no i na ławce trenerskiej tez nie za ciekawie.Taki Thomas Muller czy Mario Gomez wyskakuje wyżej w powietrzu jak Valdez z rękami to o czym tu gadać.Cudem przeszli Milan,PSG ale już z Bayernem się nie udało.
Jeśli chodzi o Real Madryt to niestety piłkarsko ubogo,drużyna łatwa do rozszyfrowania bo wystarczy odciąć od piłek C.Ronaldo i zespół nie istnieje.Bardzo słabi napastnicy Karim Benzema i Gonzalo Higuan by nie powiedzieć zupełnie niegroźni taki Lewandowski naprawdę lepszy od tych ,,orłów''.Myślę,że od Ozila i Khediry w Niemczech są już lepsi piłkarze co było widać w meczu z Borussią i aż strach pomyśleć co będzie się działo za rok w Brazylii,jedyna nadzieja że mając kłopoty z bogactwem i nie wystawią najlepszych albo trafią na Włochów.Real cudem przeszedł Czerwone Diabły,z Turkami też nie zaszalał a i od Niemców też nie był lepszy.Reasumując grę Barcelony i Realu to widać,że niektórzy wielcy gwiazdorzy będą powoli przechodzić do historii światowej piłki,będą nieśmiertelni jak ci co ostatnio dołączyli do galerii sław czyli Zizou,Cafu,El Fenomeno Ronaldo,Taffarel,Rivaldo,Bartez czy Lilian Thuram.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez mareqna » 11 Maj 2013 16:49

A najbardziej rozchwytywany piłkarz świata,którego pragną kupić wszyscy, gdzieś czytałem że lepszy nawet od Messiego w czwartym kolejnym meczu nie strzela bramki.W dniu dzisiejszym nasza największa sensacja piłkarska od czasu Zbigniewa Bońka abdykowała z tytułu króla strzelców Bundesligi na rzecz Stefana Kiesslinga.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez zygy » 11 Maj 2013 17:38

Będę skrupulatny i napiszę, że w 3kolejnym, ponieważ z Fortuną Polak zagrał niecałe 20minut... Nie da się jednak ukryć, że to całe zamieszanie po popisie z Realem musiało się na Lewandowskim jakoś odbić. To jest tylko człowiek i to na dodatek młody i nieprzezwyczajony do bycia na nieustannym celowniku mediów i opinii publicznej, co dla takiego Messiego, czy C.Ronaldo jest chlebem powszednim. Nie podoba mi się też ta cała napinka na króla strzelców w Bundeslidze, w której niestety czynny udział bierze też Jurgen Klopp. Lewandowskiego jeszcze mogę zrozumieć, że nie chce odpuszczać, ale po trenerze Borussi spodziewałem się większego wyczucia i orientacji w sytuacji prowadzonego przez siebie zespołu. Przecież oni za kilkanaście dni mają być może szanse życia na Wembley, a spinają się na jakieś Wolfsburgi w lidze, w której dawno temu mają już zapewnione wicemistrzostwo i bezpośredni start w LM w kolejnym sezonie. Trudno mi jest to zrozumieć, ale ciągle mam nadzieję, że Robert jeszcze raz nieraz zaskoczy i najlepiej, żeby stało się to już w niedalekim finale z Bayernem.

Wracając do Bundesligi, to Lewandowski nie odpuści już tego tytułu i zapewne w meczu z Hoffenheim też wybiegnie w podstawowym składzie. Klopp zapowiedział już, że Robert w dalszym ciągu będzie też strzelać karne, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo udanego pościgu za Kiesslingiem z Leverkusen. Szanse ciągle jeszcze są spore, ponieważ 1 bramka starty do Niemca, to niewiele. Na dodatek Borussia w ostatniej kolejce gra u siebie, zaś Bayer na wyjeżdzie, co też może okazać się nie bez znaczenia w ostatecznym rozrachunku. Jestem też ciekaw, kto zostanie królem strzelców, jeśli dwaj zawodnicy uzyskają dokładnie taka samą liczbę goli na koniec sezonu? Obydwaj otrzymają tytuł, czy będzie to rozstrzygane w jeszcze inny sposób?
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zdzichu » 11 Maj 2013 19:58

zygy napisał(a):Jestem też ciekaw, kto zostanie królem strzelców, jeśli dwaj zawodnicy uzyskają dokładnie taka samą liczbę goli na koniec sezonu? Obydwaj otrzymają tytuł, czy będzie to rozstrzygane w jeszcze inny sposób?

Nie mam pewności, ale być może w takiej sytuacji decyduje większa ilość asyst, a w drugiej kolejności mniejsza liczba minut spędzonych na boisku.Właśnie dzięki większej ilości asyst, królem strzelców ostatniego Euro został Fernando Torres.

Odnośnie Lewandowskiego, to być może przytrafił mu się po prostu jakiś dołek, coś takiego u napastników często występuje.Jednak może nie strzelić do końca sezonu żadnego gola, ale i tak polskie media, dzień po dniu będą sprzedawać go do największych klubów ;) Teraz podobno kupuje go Abramovicz, chociaż został już sprzedany do Manchesteru i Bayernu :D

A w Anglii Chelsea praktycznie zaklepała sobie miejsce w pierwszej czwórce, a Frank Lampard pobił rekord bramek Bobby'ego Tamblinga. Biorąc pod uwagę pozycję na której występuje Lampard, to jego osiągnięcie musi budzić szacunek.Niestety kontuzji nabawili się Terry i Hazard.Na Anglika Benitez raczej i tak nie postawiłby w finale z Benficą, ale już wielce prawdopodobny brak błyskotliwego Belga będzie wielkim osłabieniem, szczególnie wobec słabszej ostatnio formy Juana Maty.Dobrze, że Benfica zagra dzisiaj z Porto o mistrzostwo.Przynajmniej nie odpuszczą tego meczu.Mam nadzieję, że zdobędą majstra i Cardozo, Aimary, Gaitany i inne Perezy ostro sobie poświętują, a nawet za ostro :)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 11 Maj 2013 20:42

Benfica sama sobie w stopę strzeliła w ostatni poniedziałek. Wystarczyło tylko wygrać 2mecze u siebie i starcie z Porto nie miałby żadnego znaczenia. A tak niedojże nie mogą przegrać, bo stracą najpewniej pewny do niedawna tytuł, to nawet remis nie gwarantuje im majstra przed ostatnią kolejką. Jeśli przegrają ten tytuł, prowadząc niemal przez całą ligę, to będzie to frajerstwo do kwadratu, czy nawet sześcianu :shock:

Z wygranej Chelsea najbardziej się pewnie cieszy Mou ;) Głupio by się czuł, gdyby odchodził z Madrytu do klubu, który będzie walczyć tylko w Lidze Europejskiej. Wygląda jednak na to, że nawet na kwalifikacje nie będzie musiał się spinać. Szkoda mi trochę Beniteza, bo jakby nie było, to wyciągnął zespół z czarnej d..., a wygranie LE byłoby taką wisienką na torcie. Szkoda, że może to być tylko pyrrusowe zwycięstwo...
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zdzichu » 11 Maj 2013 21:36

Przyjście Mourinho jeszcze tak do końca pewnie nie jest.Zwłaszcza w ostatnim czasie pojawia się wiele wątpliwości.Chociaż z drugiej strona, jedna wypowiedź Beniteza, w której powiedział, że każdy wie, kto w przyszłym sezonie go zastąpi, każe rozwiewać te wątpliwości.Mam nadzieję, że jednak wróci, bo jest to odpowiedni trener dla Chelsea.

A jeśli chodzi o Beniteza to faktycznie odwala kawał dobrej roboty.Początek miał naprawdę trudny. Był okres w którym Chelsea męczyła się z jakimiś ogórami z 3 ligi.Jednak teraz już wszystko wygląda nieźle.Hiszpan przede wszystkim umiejętnie zarządza zespołem poprzez regularną i mądrą rotację, która przy piekielnie napiętym kalendarzu i szczupłej kadrze była niezbędna.Także gra jest przyzwoita.Czasem zdarza mu się dokonywać niezrozumiałych i spóźnionych zmian, ale generalnie jego pobyt w Chelsea trzeba ocenić pozytywnie.

Jeszcze wracając do LE, to w tym sezonie Londyńczycy nie potrafią wygrywać finałowych spotkań.Mecze o Tarczę Wspólnoty, Superpuchar Europy czy Klubowe Mistrzostwo Świata kończyły się totalną klapą, i to jest taka obawa przed tym finałem. No ale kiedyś trzeba w końcu przełamać tę fatalną passę.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 12 Maj 2013 07:54

No i Benfica bardzo pechowo poległa na stadionie Smoka,po niesamowitej akcji i bramce rezerwowego Kelvina w 92 minucie meczu.Sam nie wiem czy to dobrze czy źle dla Zdzicha. ;)
Wigan Athletic ponownie toczy heroiczny bój o pozostanie w Premiership co nie przeszkodziło mu w utarciu nosa milionerom z Menchesteru City.Szkoda tylko,że reprezentacyjny napastnik Argentyny Franco Di Santo cały mecz przesiedział na ławce rezerwowych.Zagrożone spadkiem jest także bardzo silne personalnie Newcastle które według mnie powinno walczyć o podium a nie wlec się w ogonie stawki.
W Niemczech tylko cud może uratować sympatycznych Wieśniaków którym zawsze bardzo kibicowałem.
A w ,,mojej''Argentynie kto tylko chce to leje niestety trędowatych z Boca Juniors aż wstyd na to patrzeć no i odrodzenie bogaczy z River Plate.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez kat. » 12 Maj 2013 11:58

Może będziesz mieć w Polsce w e-klasie autentyczne sympatyczne wieśniaki z kolbą kukurydzy w herbie, a nie jakieś podrabiane niemieckie z peryferiów 30 tys. miasta.

przy Kałuży 25' 0-1 8-)

Legia chce wydymać Ljuboje, a że Daniele to fajne goście (prawda, Z?), to ja życzę L, żeby znów frajersko przegrali majstra.

przy Kałuży 27'
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez zdzichu » 12 Maj 2013 19:57

I zapeszyłeś, kukurydze jednak utopiły 3 punkty w Kałuży. Czyli musisz jeszcze wstrzymać się z decyzją o zakupie karnetów na przyszły sezon.

W Premier League Tottenham postawił pod ścianą Arsenal.Kanonierzy mają cięższy kalendarz, bo czekają ich mecze z broniącym się przed spadkiem Wigan, a także Newcastle, które jednak uchroniło się od degradacji. Mareqna ma rację, że Sroki nie powinny bronić się przed spadkiem (chociaż odejście Ba swoje zrobiło).Może podium to przesada, ale puchary powinny być w ich zasięgu.W ub. sezonie do samego końca bili się o Ligę Mistrzów.

Kat- wiadomo, że niefajnego Daniela ciężko uświadczyć 8-) Wyjątkiem właśnie ten warszawski, którego nigdy nie trawiłem ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 22 Maj 2013 08:59

Trzeba pogratulować Zdzichowi sukcesu Chelsea w Pucharze Europy ale brawa należą się pechowej Benfice.Trzeba mieć niesamowitego pecha żeby stracić tytuł Mistrza Portugal w 92 minucie meczu a Puchar Europy w 93 minucie.Nie mając wybitnych piłkarzy ani bogactwa budżetowego już drugi rok grają niesamowicie piękny ofensywny futbol.Bardzo dobrze zaprezentowali się reprezentanci Argentyny a Ezequiel Garay z racji doświadczenia i dobrych warunków fizycznych jest bezcenny dla Albicelestes podobnie jak Gerard Pique dla Hiszpanii , Enzo Perez też zgłasza akces do wyjściowej 11 Argentyny bardzo ciekawymi piłkarzami są Salvio i Nico Gaitan.
Wyprzedzając karuzelę transferową wyśmieję każdego kto napisze,że Sergio Aguero (niedoszły następca Maradony he.he..)będzie wzmocnieniem jakieś wielkiej drużyny bo niestety uważam go za przeciętnego i przereklamowanego piłkarza podobnie jak Gonzalo Higuaina. Szkoda,że kontuzje zniszczyły karierę naprawdę świetnego lewego pomocnika Diego Perottiego z FC Sevilli.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez mareqna » 28 Maj 2013 08:31

No i Benfica= porażka, :( skompletowała hattricka w tym sezonie bo dorzuciła przegraną w 81 minucie Puchar Portugalii z Victorią Guimaraes. Pechowcy roku!
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez mareqna » 08 Cze 2013 19:56

Wieśniaki w Bundeslidze się uratowali a niestety Twoje wieśniaki Kat.nie awansowali ;) Szkoda Termalicy B-B.no może LKS Zbylitowska Góra awansuje :)
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez zygy » 09 Cze 2013 23:55

Wstrzymajcie się z osądami, bo nie wiadomo, czy Zawisza dostanie licencję i ewentualnie jest szansa dla kolejnego zespołu z I vel danej II ligi. Choć z tego co czytałem, to zarówno Naciecza, jak i Flota też są problematyczne, a jak pokazuje przykład warszawskiej Polonii, że PZPN przestał żartować w sprawach licencyjnych, co wyrażnie powtarzał prezes Boniek w jednym z ostatnich wydań Cafe Futbol.

Teraz z innej beczki. W piątek Polska zremisowała z Mołdawią, a tu cisza ;) Mimo kolejnej wtopy sytuacja naszych wciąż nie jest beznadziejna, ale warunek jest jeden- na jesieni musimy bezwzględnie ograć Czarnogórców i Ukraińców, żeby liczyć przynajmniej na baraże. Zawdzięczamy to głównie fatalnej postawie tych drugich w początkowej fazie eliminacji, bo inaczej byłoby już raczej pozamiatane w tej grupie. W obecnej sytuacji pierwsze miejsce mimo wszystko dla Anglików, zaś dalsza kolejność jak najbardziej otwarta.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez mareqna » 12 Cze 2013 11:01

Po remisie z Ekwadorem na trudnym do zdobycia stadionie wysokogórskim Argentyna jest już prawie uczestnikiem MŚ w Brazylii.Bezcenne zwycięstwo nad Wenezuelą odniosła moja druga ukochana reprezentacja czyli Urugwaj,Celestes awansowali kosztem przeciwników na barażowe 5 miejsce.A skład mają naprawdę świetny i w przypadku awansu będą kandydatami do medalu podobnie jak chyba najlepsza aktualnie reprezentacja w Ameryce Południowej Kolumbia której trenerem jest były selekcjoner Albicelestes Jose Nestor Pekerman. Słaby Neymar w słabej Brazylii i całe szczęście dla Canarinhos że Mistrzostwa Świata za rok.Na dzień dzisiejszy posiadają chyba najlepszy na świecie trio środkowych obrońców czyli Thiago Silva,David Luis,Dante a to jest podstawa drużyny (my nie mamy żadnego od czasu Jacka Bąka no może Żewłakowa i stąd nasze kłopoty) i wspaniały duet trenerów Felipe Scolari-Carlos Alberto Parreira.
I jeszcze jedno,Messi grywa tylko końcówki więc z zdrowiem geniusza nadal nie najlepiej.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości