przez damian940915 » 15 Maj 2012 00:00
No to jeśli chodzi o spadki, wszystko jest jasne. Włosi gładko przegrali z Rosją 0:4. Pozostaje kwestia par ćwierćfinałowych, bo nie chce mi się wierzyć, by Słowacy przegrali z Francuzami, którzy mimo to grają nadzwyczaj dobrze.
Swoja drogą byłem pewny, że ćwierćfinały będą grane na krzyż, a tutaj takie idiotyczne urozmaicenie. Jak dla mnie ten nowy system rozgrywek nadaje się całkowicie do kosza. Możliwość "wyboru" przeciwnika jest chyba jeszcze większe niż w starym systemie. Ja ogólnie jestem przeciwnikiem jakichkolwiek ćwierćfinałów, czy meczów pucharowych na wszelkich imprezach mistrzowskich, dlatego zamiast nich zrobiłbym drugą fazę grupową np. gr.A - 1H,2S,3S,4H, gr.B - 1S, 2H,3H,4S, czy coś w tym stylu i potem półfinały. Nie ukrywajmy, że przy takiej dysproporcji pomiędzy drużynami, a więc sytuacji, gdzie medale od lat zdobywa 6-7 narodów, wprowadziłoby to więcej meczów o wysoką stawkę.
Ogólnie moim zdaniem idealny system powinien wyglądać tak:
1 runda: 4 grupy po 4 zespoły - awansują dwie
2 runda: - 2 grupy po 4 zespoły - gr.A - 1A, 1B, 2C, 2D; gr. B - 1C, 1D, 2A, 2B - 2 drużyny wychodzą i podobnie można by grać o utrzymanie, by zwiększyć liczbę meczów dla słabszych drużyn.
a dalej półfinały "na krzyż" i mecze o miejsca
Najlepsi mieliby do rozegrania po 8 meczów, czyli mniej niż na obecnych i poprzednich mistrzostwach, za to niemal wszystkie byłyby meczami o wysoka stawkę.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...