Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez zygy » 01 Lut 2013 21:08

Nie mogę już patrzeć na tych drobnych ciułaczy i wozityłków- Miętusa i Kubackiego na kolejnych zawodach, w których szczytem ich marzeń jest wywalczenie kilku pucharowych punkcików. Kompletnie nie rozumiem czemu to ma służyć, tym bardzie w sytuacji szerokiego zaplecza i utalentowanych juniorów. Aż się tu prosi o sprawdzenie takiego Murańki i Zniszczoła, a nie zamykanie się na 4-5skoczków, którzy startują praktycznie od samego początku sezonu. Na drugim biegunie z kolei mamy Słoweńców i Hvalę, który wygrał dziś kwalifikacje. Kruczek jest jednak niereformowalny i coraz bardziej mnie to irytuje.

Coraz bardziej martwię się o Polaków, wśród których tylko Kot trzyma na tę chwilę jeszcze jakiś poziom. Reszta łącznie ze Stochem skacze poniżej swoich możliwości, albo chimerycznie- jak w przypadku Żyły, tym bardziej biorąc pod uwagę marną obsadę PŚ w Harrachovie. Obawiam się, że Kamil bez spokojnego treningu nie podskoczy już powyżej tego 5-8miejsca w poszczególnych konkursach, skoro w tak słabo obsadzonych zawodach ma problemy z wdrapaniem się na podium. Żyła jest nierówny i świetnie występy przeplata słabymi, zaś o Kubackim i Miętusie już pisałem i uważam, że przydałby się im odpoczynek od startów. Jedynym pozytywem jest ciągle dość wysoka forma Kota, ale to też nie musi wcale trwać wiecznie... Na MŚ cała czołówka będzie wypoczęta i naładowana, więc o dobre wyniki będzie dużo trudniej, niż obecnie. Chyba, że Kruczek chce jak najwięcej uciułać tych pkt., w PŚ i w ten sposób się bronić po ewentualnej klapie na MŚ, która w tej chwili staje się coraz bardziej prawdopodobna. To by świadczyło minimalizmie i kompletnym braku ambicji z jego strony, jak i pozostałych członków naszego sztabu.

Co by się jednak nie stało, to uważam, że po Soczi powinny nastąpić zmiany, ponieważ 6lat na stanowisku trenera już chyba w zupełności wystarczy, a właśnie taka liczna stuknie w 2014r., Łukaszowi...
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez snajper » 09 Lut 2013 15:24

Zdaje się, że Kruczek poszedł po rozum do głowy. Do Oberstdorfu ma pojechać drugi skład, m.in. Zniszczoł i Murańka.
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez zygy » 09 Lut 2013 23:31

Moim zdaniem żle jest ułożony kalendarz z tymi lotami w przededniu MŚ. Znając życie, to mało kto z czołówki się tam pojawi i będzie powtórka z Harrachova, albo i jeszcze lepiej :P Trudno się jednak dziwić, bo sprawa generalki dawno zamknięta i nikt nie
będzie ryzykował słabszej formy na imprezie docelowej przez zbytnie przemęczanie zawodników w jej przededniu. Pewnie w Oberstdorfie nie zabraknie tylko Słoweńców w czołówki, gdyż to lotnicy wyborowi, a Schlierenzauer też mógłby sobie w zasadzie odpuścić, ponieważ KK ma już w kieszeni. Reszta jego kadry się jednak sypie i po raz 1 od niepamiętnych czasów może zabraknąć Austriaków na podium wielkiej imprezy :o Wszystko może się jeszcze zmienić, ale na razie nie wygląda to zbyt ciekawie... Kofler nie może odzyskać formy z końca ubiegłego roku i pomimo dłuższej przerwy w startach nadal strasznie cieniuje. Co do Morgensterna, to racje ma chyba Małysz mówiąc, że to musi być jakiś poważniejszy kryzys i jego występ w Predazzo stoi pod dużym znakiem zapytania. Niby miejsce w konkursie na średniej skoczni ma z urzędu jako obrońca tytułu, ale będąc kompletnie bez formy ten start i tak mija się z celem... Jako turysta na MŚ, to sobie może Zhaparov z Koreańczykami jechać, a nie tak wielki mistrz, jak Thomas.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 17 Lut 2013 16:43

Wiecie może czy Polacy wystawią dziś drużynę?
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez Janko10 » 17 Lut 2013 18:13

Chyba nie było powodu aby nie wystawiać...
I skaczą tylko trochę lepiej niż w idywidualnym, bez fajerwerków niestety.
Więcej się po młodzieży w tych konkursach spodziewałem, co najmniej kilkunastu punktów a jest cały 1 pkt. :|
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez harding » 18 Lut 2013 11:05

Czy ktoś wie, dlaczego od lat tak słabo jest ze skokami w Szwecji? One praktycznie nie istnieją porównaniu do Finlandii nie mówiąc o Norwegii.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez Heidi » 18 Lut 2013 12:23

Do Finlandii!? Takiego kryzysu w finskich skokach to ja nie pamiętam. Jeszcze trochę i będzie z nimi tak samo jak ze Szwedami. Brak młodzieży i przede wszystkim pieniędzy :(
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez zygy » 18 Lut 2013 13:44

Szwedzi odkąd pamiętam, to nigdy się w tym sporcie nie liczyli i tylko od czasu do czasy wyskakiwał u nich jakiś rodzynek- vel Johan Erikson. Jaka jest tego przyczyna, to nie mam pojęcia, ale widocznie skoki nie są tam zbytnio popularne, podobnie zresztą jak kombinacja i cała kasa idzie na biegi. Inna sprawa jest z Finlandią, która ma ogromne tradycje i zawsze miała wybitnych zawodników. Tempo dewastacji poziomu soków w tym kraju jest zastraszające i wprost nieprawdopodobne. Przecież jeszcze w Vancouver mieli mocną drużynę, choć medalu już tam nie wywalczyli. Norwegowie z kolei doświadczyli bardzo poważnej zapaści na początku lat 2000, który został rozwiązany praktycznie z dnia na dzień przez Mikę Kojonkoskiego. Oczywiście jego przyjście wiązało się ze sporymi nakładami finansowymi, ale jak widać się opłaciło. Dość powiedzieć, że w pierwszych 2latach Małyszomanii nie oglądaliśmy żadnych Norwegów nawet w czołówkach pojedynczych konkursów, a już w sezonie 2003/2004- taki Sigurd Pettersen potrafił wygrać T4S, zaś Ljoekelsoy do ostatniego konkursu walczył z Ahonenem w generalce.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 18 Lut 2013 14:04

A co do Szwedow to tluka sie po PK lub FIS Tourze ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Heidi » 22 Lut 2013 16:00

No to czas na panie! Heia Anette!! :D
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Heidi » 22 Lut 2013 18:23

Ale fajne nacje w tych kwalifikacjach! :D
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez markos7207 » 23 Lut 2013 18:04

Po półmetku jest pięknie, jeszcze piękniej byłoby gdyby Kamil zamienił się miejscami z Andersem :D . Ale jest jeszcze druga seria, aby tylko warunki tak nie wariowały i czołowa trójka miała je takie same. Medal jest bliziutko, nawet złoty. Kamilu czas najwyższy dołączyć do Adama ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez kibicka » 23 Lut 2013 18:05

Tak blisko jest medal, a jednak tak daleko... :D
Wierzę, że Kamil da radę ;)
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez kat. » 23 Lut 2013 18:07

Ty też szykujesz zdjęcia, Kibicko? ;) Bo jak tak, to chyba wyjątkowo obejrzę tę 2. serię 8-)
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez kibicka » 23 Lut 2013 18:09

Wiesz Kacie może jeszcze nie tym razem... :)

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez kat. » 23 Lut 2013 18:15

OK, bo w sumie nie chce mi się oglądać , skoków znaczy się :D A zdjęcia niech uczczą bardziej wiekopomne zdarzenie niż jakiś tam medal w skokach 8-)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez kibicka » 23 Lut 2013 18:19

Heh :D Poczekajmy do Olimpiady to może i wiekopomna chwila będzie ;)

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez markos7207 » 23 Lut 2013 18:27

A wcześniej tylko dla wybranych :)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 23 Lut 2013 19:03

Stoch przed skokiem: "Że co? Kibicka nie wstawia zdjęć? A to chrzanię ten medal!" ;)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 23 Lut 2013 19:05

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 07:41, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości