Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez RychuGKM » 24 Sty 2010 10:44

wyniki serii próbnej przed konkursem drużynowym:
1. Francja 247.6
2. Niemcy 234.6
3. Austria 227.9
4. Czechy 224.1
5. Polska 221.7
6. Włochy 217.6
7. Słowenia 214.6
8. Japonia 200.4
9. Szwajcaria 160.6*
10. USA 154.4
*Jeden ze szwajcarów nie startował w treningu
RychuGKM
Kadra B

Postprzez RakuNH » 24 Sty 2010 11:04

USA powinniśmy łyknąć ale mała ta przewaga nad Słoweńcami. Oby było lepiej :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez boku_IBU » 24 Sty 2010 11:08

Dobry początek ! :D Wejdzcie na czata to sobie porozmawiamy o naszych "gwiazdach" :)
Awatar użytkownika
boku_IBU
Junior młodszy

Miejscowość: Katowice

Postprzez dawid » 24 Sty 2010 11:09

Cieślar świetnie skoczył 91 metrów
Wyniki na żywo
http://live.fisski.com/live4116.htm

fajna strona

http://www.fisnordiccombined.com/

Można na niej znaleźć wyniki z 83 roku
Awatar użytkownika
dawid
Junior

Miejscowość: Bytnica

Postprzez dawid » 24 Sty 2010 11:12

Wyprzedzimy Japońców,Amerykanów,Słoweńców
Awatar użytkownika
dawid
Junior

Postprzez RakuNH » 24 Sty 2010 11:19

dawid napisał(a):Wyprzedzimy Japońców,Amerykanów,Słoweńców

Japończyków? Już mają nad nami mega przewagę.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 24 Sty 2010 12:22

Nie można dojść się Amerykanom, którzy ciekawe czy wystartują w ogóle do biegu, oraz trzeba wyprzedzić Japończyków, których biegacze są chyba na równi z Polakami. U nas na 1.zmianie biegnie Pochwała, później Słowiok, nastepnie Cieślar, a na końcu Mąka. Oby była ta ósemka...
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 24 Sty 2010 12:26

Wynik dobry. Po skoku Słowioka wydawał się świetny.... Słowiok 91 a tu nagle nasi rywale 95. No po prostu nie do pomyślenia :wink:

Amerykanie nas nie dojdą. Martwił bym się czy ich nie zdublują :D Mamy teoretyczne szanse że Słoweńcami choć wczoraj jeden z nich miał 3 czas biegowy. No i trzeba dorwać Japońców. Wczoraj mieli we 3 DNF. Domniemam że biegli tak słabo że zeszli z trasy? :)

Ustawili sztafetę dosyć czytelnie. Najszybszy - wolniejszy - jeszcze wolniejszy - najwolniejszy (choć Cieślar może być od Mąki wolniejszy)

Chodziło pewnie o doświadczonego zawodnika na końcu i na początku a juniorzy niech biegną ile sił w środku. Nie wiem czy to dobry pomysł dawać Pochwałę na 1 zmianę. Może Mąka by się utrzymał za najlepszymi? A tak boję się że po prostu zrobi się jedna grupa i będą w jej Japończycy którzy nas załatwią.

Chyba że Churavy i Klapfer mocno poprowadzą i może Pochwała się za nimi utrzyma.
Ostatnio edytowany przez RakuNH, 24 Sty 2010 12:35, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 24 Sty 2010 12:31

No chyba dlatego zeszli. Chociaż może to było też przez źle posmarowane narty, ale oni w każdych zawodach tak słabo biegną...
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 24 Sty 2010 14:32

Świetny bieg Pochwały na 1 zmianie! Widać że się zmobilizował!

Słowiok zaczął dobrze ale nie daje rady. Amerykanie chyba będą groźniejsi niż Japończycy. Będzie bardzo ciężko.... Cieślar chyba biega jeszcze wolniej. Oby nastepni Amrykanie nie szaleli jak ten :(

Już tylko minute mają do nas Amerykańce!
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 24 Sty 2010 15:02

Udało się o 0,4 sekundy!! Głębsza analiza później!
Menson
Kadra B

Postprzez dawid » 24 Sty 2010 15:03

mamy 8 miejsce o,4 sekundy nad usa
Awatar użytkownika
dawid
Junior

Postprzez Janko10 » 24 Sty 2010 15:04

Ufff... O mało przez Mąkę zawału nie dostałem... :)
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez boku_IBU » 24 Sty 2010 15:06

8. miejsce naszych kombinatorów :)

Zobaczymy jak potraktuje to PKOl. Teoretycznie powinni pojechać do Vancouver. Nie zapominajmy o braku na starcie m.in FIN,RUS,NOR czy choćby gospodarza IO, CAN.
Awatar użytkownika
boku_IBU
Junior młodszy

Postprzez RakuNH » 24 Sty 2010 15:11

Trzeba zaznaczyć że Mąka nie walczył z Amerykańcem na finiszu więc chyba była to korzystna sytuacja (ostatni kilometr reprezentant USA przebiegł błyskawicznie).

Wygrała jednak 2 opcja! Najszybszy(doświadczony) - wolny - bardzo wolny - wolny(doświadczony) i udało się!

Skoki w treningach wskazywały że będziemy walczyć o miejsce 7/8/9 i tak się stało. Szybkim biegiem zaskoczyli mnie Austriacy bo na papierze że byli znacznie szybsi od naszych (jedynie Klapfer powinien być)

BRAWO POLACY! Mamy igrzyska! Nagle zaczynamy być krajem który coś znaczy w kombinacji. Świadczą o tym miejsca juniorów w Alpen Cup (miejsce lepsze niż faworyzowanych młodych skoczków) i miejsca Pochwały w PŚ i COC oraz miejsca Mąki w COC i bieg Zaryckiego (10 czas biegu w COC to jednak jest coś)

Czekam teraz na relację w Eurosporcie. Zobaczymy co pokazą. Amerykanie skazanie na pożarcie mieli rakiety na 2 i 4 zmianie i na szczęście nie dali nam rady! Brawo! Zawsze mnie cieszą sukcesy w dyscyplinach skazanych na porażkę i będących w cieniu!

Janko10 napisał(a):Ufff... O mało przez Mąkę zawału nie dostałem... :)

Mąka pobiegł jak pobiegł czyli chyba jak wczoraj. Zawał to mogłeś mieć podczas biegu Cieślara :lol: . Miał słabego Amerykańca ale jakby miał tego z 2 albo 4 zmiany to by go czasowo połykał :wink: Choć od seniora chyba trzeba więcej wymagać.... :D

Jak zobaczyłem czas + 3:42 i jak widziałem że odrobił 4 sekundy to byłem pewien że to koniec i już miałem klnąć na Mąke!

Tak swoją drogą. Taki mało popularny sport, taka przeciętna nasza reprezentacja a ile emocji na forum. :)
Ostatnio edytowany przez RakuNH, 24 Sty 2010 15:15, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RychuGKM » 24 Sty 2010 15:11

boku_IBU napisał(a):8. miejsce naszych kombinatorów :)

Zobaczymy jak potraktuje to PKOl. Teoretycznie powinni pojechać do Vancouver. Nie zapominajmy o braku na starcie m.in FIN,RUS,NOR czy choćby gospodarza IO, CAN.

No i co z tego? 8 miejsce , to 8 miejsce! Minimum wypełnione! Rutkowski też wypełnił minimum bo w Japonii najlepsi nie startowali!
RychuGKM
Kadra B

Postprzez boku_IBU » 24 Sty 2010 15:12

Czy mamy Igrzyska zależy od PKOl-u, czekamy na decyzję :D ...

Rychu, ja jestem za tym aby jechali nawet gdyby zajęli 10 miejsce ! :) Tylko PKOl to PKOl...
Awatar użytkownika
boku_IBU
Junior młodszy

Postprzez RakuNH » 24 Sty 2010 15:17

Ale co ma do tego PKOL?

Zasada jest jasna. 8 miejsce to 8 miejsce i kombinatorzy mieli je zająć tylko raz! PKOl sobie nie może decydować o tym kto pojedzie a kto nie bo ma taki kaprys.

Także PKOL może się pocałować w tyłek a tak czy siak kombinatorzy jadą. Oby Zarycki pojechał na IO. Trzeba za grać va banque :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 24 Sty 2010 16:07

PKOl ma tyle do tego, że musi Ich umieścić na liście i zamówić bilety w samolocie. :lol:
Norma krajowa wykonana. Muszą jechać.
PKOl może i będzie miał wątpliwości ale nie zrobi z gęby cholewy.
A mieć szczęście to też atut. W końcu norma (teoretycznie) była wyśrubowana. :wink:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 24 Sty 2010 16:21

POCHWALA Tomasz 11:01.1 7 +18.5
SLOWIOK Pawel 11:37.7 8 +57.7
CIESLAR Adam 11:38.7 9 +1:14.9
MAKA Marcin 11:39.9 9 +1:17.9

Nasi panowie równo jak w zegarku no ale tylko Japończycy i niektórzy Amerykanie oraz Słoweńcy biegli podobnym tempem także bez szału ale nie ma tragedii :wink:

Czas Pochwały bardzo bardzo dobry.

jedyne co cieszy to to że większość wypadła poniżej swoich możliwości. Cieślar i Pochwała mogli chyba trochę lepiej skoczyć a Słowiok i Mąka mogli lepiej pobiec :lol: W takim wypadku bylibyśmy zawieszeni pomiędzy Słowenią a czołówką na mecie.

Na igrzyskach drużynówka jest na k120 także może być ciekawiej i łato o jakąś niespodziankę. Na k90 skok na bule nie przekreśla niczego bo chyba bliżej niż 70pare metrów nie da się skoczyć.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 42 gości