Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez zygy » 07 Sty 2013 21:30

Heidi napisał(a):zawsze tak bylo z tym Sapporo. A szkoda, bo to naprawde fajna skocznia ;)

Zawody w Japonii miały sens, kiedy rozgrywane tam były IO w Nagano w 1998r. Oprócz Sapporo była jeszcze Hakuba, a teraz uważam za bezmyślne lecenie pół świata, żeby wystartować w 2konkursach PŚ, na dodatek często bardzo loteryjnych z uwagi na wiatr. Już niebawem, bo w 2018r., będę igrzyska w Koreii Płd., więc fis mógłby do tej Japonii dodać właśnie Koreę i może np., Kazachstan i zrobić takie azjatyckie tournee. Wówczas to miało by jakiś sens i nie byłoby aż tylu absencji.

Hofer jest szefem i na pewno nic bez jego wiedzy się nie dzieje. Gdyby postawił weto, to kalendarz byłby pewnie zupełnie inny. Zresztą, to głównie on kształtuje obecną fis-owską politykę, która jest dla mnie zupełnie niezrozumiała. Generalnie chodzi tylko wyłącznie o kasę i profity, stąd coraz bardziej przeładowane pucharowe kalendarze. Dodatkowo działacze forsują durne pomysły w stylu tych przeliczników, czy ostatnio kombinezonów, w ogóle nie konsultując się z samymi zawodnikami, co uważam za skandaliczne.
Ostatnio edytowany przez zygy, 07 Sty 2013 21:37, edytowano w sumie 1 raz
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 07 Sty 2013 21:33

tez zawsze bardzo lubilam Hakube, moglyby byc chociaz te cztery zawody w Japoni i napewno zawodnicy nie olewaliby sobie wyprawy do Azji
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez kibicka » 07 Sty 2013 21:35

A to byłby bardzo ciekawy pomysł ;) Kilka weekendów z Azji ;) Mogłoby być ciekawie
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Heidi » 07 Sty 2013 21:38

choc byloby kiepsko z zainteresowaniem kibicow. Co jak co, ale wiecej fanow skokow jest raczej w Europie i pewnie nie kazdemu by sie chcialo wstac o tak wczesnej porze
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez kibicka » 07 Sty 2013 21:43

Tutaj masz całkowitą rację, w Europie jest znacznie więcej kibiców i z Europy są prawie że wszyscy skoczkowie więc dla kibiców nie byłoby to najlepsze z wyjść

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez zygy » 07 Sty 2013 21:43

Tak pewnie będzie, ale dopiero od sezonu 2016/2017, ponieważ próba przedolimpijska musi się odbyć. Podobnie było też w tym sezonie z Soczi. Szkoda tylko, że skoki są tak mało popularne w samej Korei, Rosji, czy Kazachstanie przez co takie eksperymenty z zawodami tam będą raczej jednostkowe. Coraz gorzej wygląda to też w Japonii, gdzie skoki po boomie w latach 90-tych teraz są w głębokiej defensywie, stąd może coraz słabsze wyniki tamtejszych skoczków w PŚ.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 07 Sty 2013 21:47

no ale jak w takiej Korei, czy Kazachstanie nie ma komu skakac to nie dziwota ze nikogo to nie obchodzi
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez kibicka » 07 Sty 2013 21:50

I chyba na samej próbie przedolimpijskiej i już na igrzyskach się skończy, jednak zostaje w sumie tylko Europa do skakania z pewnością, że będzie masa kibiców pod skocznią jak i przed telewizorami

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Heidi » 07 Sty 2013 21:56

i pod skoczniami przede wszystkim, choc zdaje mi sie ze frekwencja na skokach nie jest za dobra, chocby konkursy w Lillehammer
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez zygy » 07 Sty 2013 21:59

Ale pisząc Europa, to też mamy na myśli gównie Skandynawie (oprócz Szwecji i ostatnio też Finlandii), Niemcy, Polskę, Austrię i Słowenię. I to chyba na tyle... Bo w Czechach są niby zawody PŚ, ale pies z kulawa nogą tam nie zajrzy, w Szwajcarii po odejściu Ammanna będzie podobnie, zaś o Rosji, Włoszech czy Francji nawet nie wspominają. Globalnie patrząc bardzo mizernie to wygląda i nic dziwnego, że Fis tak hołubi Niemców i Polaków, bo to w tej chwili największe rynki zbytu dla tej dyscypliny.

ps., wiele lat temu miałem kolegę, który był wielkim pasjonatem skoków narciarskich i powiedział mi, że w latach 80-tych była nawet grupa hiszpańskich skoczków, która próbowała swoich sił w międzynarodowych zawodach, w co może trudno jest nam dzisiaj uwierzyć, ale widocznie tak było :P
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 07 Sty 2013 22:04

oj bylo tak! (nie ze pamietam - az taka stara to ja nie jestem) byli tez z Wegrzech, czy nawet z Islandii ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez kibicka » 07 Sty 2013 22:06

No tak przez Europę trzeba rozumieć te miejsca, które wymieniłeś, reprezentanci tych krajów skaczą i mają osiągnięcia, wiec kibiców tam nie brakuje i to są w sumie dobre miejsca na organizowanie konkursów ;) I miło, że wśród w kalendarzu jest miejsce dla polskich skoczni :D

ooo Hiszpanie, dość ciekawe ;) Musieli mieć wielką pasję skoro startowali w zimowej dyscyplinie :D

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez Heidi » 07 Sty 2013 22:10

no wkoncu maja te swoje Pireneje, z tego co wiem to nawet tam odbywa sie regularnie PS w narciarstwie alpejskim
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez kibicka » 07 Sty 2013 22:15

No tak Pireneje mają, ale i tak Hiszpanów w zimowych sportach wielu nie zobaczymy :)

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez zygy » 07 Sty 2013 22:19

W latach 90-tych mocną kadrę mieli nawet Francuzi, było paru Włochów z Ceconem i Lunardim na czele. Czesi mieli fajną ekipę z Sakalą, Jeżem, Doleżalem, Suchaczkiem- przynajmniej tylu pamiętam ;) Ja zaczynałem swoją przygodę ze skokami w połowie lat 90-tych, to dzielili i rządzili Japończycy, więc mam do nich pewien sentyment. I te pamiętne konkursy, w których po 5x 20 potrafił dostawać Funaki za styl, to były piękne czasy. Szkoda, że Polacy raczej dołowali, choć Małysz potrafił miewać przebłyski, podobnie jak Mateja, czy nawet Skupień. Pamiętam takie słowa Szaranowicza pod konkursie bodajże na dużej skoczni na IO w Nagano, że "dziś oglądaliśmy walczącego Wojtka Skupienia", która zajął miejsce z tego co pamiętam w 2dziesiątce, ale mogę się mylić.

ps., konkurs w Zakopanem w styczniu 1999r., kiedy to Matei tak powiało podczas skoku, że prowadziło po 1serii. Ojciec pojechał wtedy z rodziną na starówkę w niedzielę, a ja do niego w euforii dzwonię, że Polak prowadzi :lol: Więc on czym prędzej wraca do domu, a tam wielkie rozczarowanie, bo Mateja psuje skok i spada do drugiej dziesiątki :shock:
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 07 Sty 2013 22:21

w biathlonie jest chyba jeden zawodnik hiszpanski, nie?
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez kibicka » 07 Sty 2013 22:26

Teraz nie ma ani Francuzów a i Japończycy jakby obniżyli loty w tym sezonie, Czesi to jeszcze, jeszcze ewentualnie ;)
Wszystko zgarniają Austriacy, Norwegowie i Niemcy, czasem Polak coś namiesza i pojedyncze przypadki zostają tylko, może za kilka lat układ sił skoczków się zmieni ;)

No to musiało być rozczarowanie wielkie wtedy...

Heidi napisał(a):w biathlonie jest chyba jeden zawodnik hiszpanski, nie?

Mignęła mi flaga Hiszpanii przy wynikach, ale nie wiem czy u pań czy u panów...
Ostatnio edytowany przez kibicka, 07 Sty 2013 22:29, edytowano w sumie 1 raz

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez zygy » 07 Sty 2013 22:27

kibicka napisał(a):No tak Pireneje mają, ale i tak Hiszpanów w zimowych sportach wielu nie zobaczymy :)

Johan Muehlegg- czyli przyszywany Hiszpan, a z pochodzenia Niemiec potrafił zdobyć kilka medali w Salt Lake City 2002. Póżniej jednak wpadł na dopingu i musiał je wszystkie oddać. Mieliśmy też kilka znanych alpejek z tego kraju- Rienda Contrreras- swego czasu wybitna gigancistka i Ruiz Castillo, która jeszcze startuje, ale z rzadka zdarza jej się teraz już zapunktować. Oprócz tego od czasu do czasu jakiś biegacz, czy biathlonista się pojawi z tego kraju- bodajże Villarubla, czy Diego Ruiz z tego co zdążyłem w ostatnich latach zaobserwować. Natomiast żadnego hiszpańskiego skoczka nigdy na żadnych zawodach nie widziałem i pewnie już raczej nie zobaczę.

ps., Muehlegg to był oczywiście biegacz, a nie biathlonista.
Ostatnio edytowany przez zygy, 07 Sty 2013 22:29, edytowano w sumie 1 raz
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Heidi » 07 Sty 2013 22:29

no z Czechami to bym nie przesadzala, to nie to samo co w poprzednim sezonie
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez kibicka » 07 Sty 2013 22:32

No tak pojawiają się Hiszpanie, ja nie mówię, że ich nie ma, ale to pojedyncze przypadki są :D

Heidi napisał(a):no z Czechami to bym nie przesadzala, to nie to samo co w poprzednim sezonie

No tak, co prawda to prawda, ale jeszcze ewentualnie dają radę

Ja z biathlonistek Hiszpańskich z Oberhofu zapamiętałam panią Victorię Hernandez :)

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość