Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez muszti » 02 Sty 2013 11:08

mareqna napisał(a):
Sebastian Krystek napisał(a):
mareqna napisał(a):Poza Małyszem i Stochem Maciej Kot odniósł największy sukces indywidualny od czasów Fijasa i Bobaka.Największa dzisiaj rewelacja.
A Mateja i jego piąte miejsce na MŚ w Trondheim?

Turniej Czterech Skoczni jest silniej obsadzony od M.Ś.z racjii tej że w M.Ś.startuje tylko po czterech najlepszych skoczków z każdego kraju a tu M.Kot zmagał się z stadem Wikingów,chmarą Austriaków i mrowiem Niemców.Na M.Ś nawet Francuzi,Włosi i Koreańczycy są wysoko.

Z całym szacunkiem ale sie nie zgodze. MŚ to MŚ i 5 miejsce w konkursie jest wg mnie wiecej warte niz 5 miejsce w pojedynczym konkursie TCS. Tym bardziej ze szczyt formy jest zazwyczaj szykowany własnie na MŚ. Choc nie ulega watpliwosci ze wynik Kota jest znakomity.
Szkoda że Kamil nadal nie potrafi oddac dwóch równych skoków. Pierwsze serie wychodza mu zdecydowanie lepiej.
Król jest tylko jeden! OLE EINAR BJOERNDALEN
Awatar użytkownika
muszti
Mistrz Świata

Postprzez kibicka » 02 Sty 2013 15:51

markos7207 napisał(a):
kibicka napisał(a):Ja zmienię na chwilę temat ;) Bo tak się ostatnio zastanawiam czy Romoeren już rozstał się na dobre ze skakaniem, czy jeszcze próbuje coś działać ?

Romøren jakoś w połowie października bodajże, przeszedł operację kręgosłupa, dysku konkretnie i chyba sezon będzie miał cały z głowy. Choć on sam po operacji upierał się że na MŚ zdąży się wykurować ;)

Aha to takie rzeczy się u niego dzieję, a już myślałam, że skończył skakać bo w poprzednim sezonie mu nie szło :) Bardzo bym chciała, żeby udało mu się wrócić na MŚ :D
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez mareqna » 02 Sty 2013 18:49

Nie wystarczy Ci dominacja Norwegów w skokach,mało? Chytra i pazerna :D
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez kibicka » 02 Sty 2013 18:54

mareqna napisał(a):Nie wystarczy Ci dominacja Norwegów w skokach,mało? Chytra i pazerna :D

Nie no, ale do Romoerena to ostatnio słowo 'dominacja' nie pasuje, akurat razem z Jacbsenem to mój ulubiony skoczek Norweski to bym go chciała zobaczyć ponownie na skoczniach :D

Murańka już zakończył swój występ w TCS, nie wystąpi już w Austrii.

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez mareqna » 02 Sty 2013 19:08

kibicka napisał(a):
mareqna napisał(a):Nie wystarczy Ci dominacja Norwegów w skokach,mało? Chytra i pazerna :D

Nie no, ale do Romoerena to ostatnio słowo 'dominacja' nie pasuje, akurat razem z Jacbsenem to mój ulubiony skoczek Norweski to bym go chciała zobaczyć ponownie na skoczniach :D

Murańka już zakończył swój występ w TCS, nie wystąpi już w Austrii.

Znam Twoje marzenia chytre babsko :) w skokach podium Jakobsen,Hilda i Bardal w sprincie Oberhof Swendsen,Bo,Bierndalen czwarty Berger,w pościgu Terje przed Swendsenem i no trzeci Bimbacher a potem kolejnych trzech Norwegów.Moen bije Lamy i Tora przed Solemdal.Radosny pisk,wycieranie łez i oglądanie powtórek.A inni to tylko do towarzystwa.No na koniec mała Johaug przed metą wspinaczki bierze Justyne o czym decyduje fotokomórka.Radości nie ma końca....... :lol:
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez kibicka » 02 Sty 2013 19:18

mareqna napisał(a):Znam Twoje marzenia chytre babsko :) w skokach podium Jakobsen,Hilda i Bardal w sprincie Oberhof Swendsen,Bo,Bierndalen czwarty Berger,w pościgu Terje przed Swendsenem i no trzeci Bimbacher a potem kolejnych trzech Norwegów.Moen bije Lamy i Tora przed Solemdal.Radosny pisk,wycieranie łez i oglądanie powtórek.A inni to tylko do towarzystwa.No na koniec mała Johaug przed metą wspinaczki bierze Justyne o czym decyduje fotokomórka.Radości nie ma końca....... :lol:

Jak już kibicować to na całego, a jak :D
Jednakże nie ukrywam, że byłabym bardzo zadowolona jakby w skokach Jacobsen i Bardal znaleźli się na podium :D A Svendsen to ja mam nadzieję na dwa podia, Boe i Ole najlepiej tez hehe :D Torcia i Solemdal też by mnie w dobry humor wprawiły znajdując się na szczycie, ale jednak wygranej Johaug ani trochę do szczęścia nie potrzebuję :D
Masz rację, łzy szczęścia, a do tego radość bez końca :)

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez caro736 » 02 Sty 2013 20:24

Jak się cieszę, że ktoś utarł nosa temu Schlierenzauerowi! Zobaczyć jego minę to tak jak widzieć minę ogranego Northuga w ostatnim etapie TdS :D. Super, że zrobił to Jacobsen, chociaż po 1 serii bardzo liczyłam na Kamila. Ale jeszcze 2 konkursy, liczę że będzie ciekawie i liczę na triumf Norwega, bo na Kamila niestety już raczej nie ma co liczyć :( .
Awatar użytkownika
caro736
Junior

Postprzez Daniel » 03 Sty 2013 00:50

Muszę przyznać,że akurat ten Turniej Czterech Skoczni podoba mi się jak mało który. Jest naprawdę ciekawie! Jacobsen zupełnie zaskoczył, przeciętny sezon, jedynie w Lillehammer wysoko, a w Engelbergu bardzo daleko. Mijają dwa tygodnie i oto zamiast nadal zajmować 25 i 27 miejsca zaczyna wygrywać:) Właśnie to, że tak zaskoczył niespodziewanie sprawiło, że Turniej ogląda się z takim zainteresowaniem. Ze Schlierenzauerem powalczą zapewne do końca, trzymam kciuki za Norwega :)

A z zupełnie innej beczki -cieszy mnie ta wiadomość o Nykaenenie. Zobaczymy co będzie dalej, ale wydaje się, że wreszcie ma szansę jakość wyjść na prostą, jeśli teraz nie da rady to chyba już nigdy. Oby zrealizował marzenie z otwarciem konkursów w Soczi.
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez markos7207 » 03 Sty 2013 16:15

Kruczęta dziś poszalały ;) powtórka jutro mile widziana, w przypadku Kamila i Kota liczę na takie skoki w obu seriach. Wtedy będą powody do radości. Życzę Jacobsenowi powtórzenia wyczynu Hannavalda sprzed 11 lat, ale jutro będzie miał najcięższe zadanie bo to najmniejsza skocznia i matecznik Gregora ;) . Mam jednak nadzieję że dotychczasowa tendencja zostanie zachowana, Grześ przed Andersem w kwalifikacjach a w konkursie kolejność odwrotna, choć gdyby nasi skoczkowie wypchnęli go z pudła to bym się nie pogniewał :D
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 03 Sty 2013 18:17

A ja sobie spokojniutko ćwiczę pianie i szczekanie. :D
Raku, też poćwicz tak na wszelki wypadek... :lol:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez mareqna » 03 Sty 2013 19:17

No przed Kruczkiem i Tajnerem czapki z głów obojętnie jak zakończy się ten sezon.Co ci magicy wymyślili? może wkrótce zluzujemy Austriaków?.Czyżby kotomania się zaczynała.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez zygy » 03 Sty 2013 20:16

Realnie oceniając nie liczyłbym na więcej, niż 3naszych w 2serii, ewentualnie na jakiegoś LL. Na podium szanse ma tylko Stoch, Kot słabo tu skakał w treningach, więc jeśli po raz kolejny będzie w "10", to będzie super sprawa. Miętusowi powiało w kwalifikacjach i pewnie się skończy na przełomie 2 i 3dziesiątki. Generalnie jest bardzo dobrze, ale weżmy poprawkę na kasę władowaną w ten sport przez ostatnie lata. My natomiast ciągle patrzymy przez pryzmat czasów Małysza, Skupienia, Matei, czy Tonia :lol:, co bardzo zaciemnia obraz. Sytuacja jest taka, że my powinniśmy równać do Niemców i Norwegów, co teraz powoli staje się już faktem. Austriacy są dalej o 1poziom wyżej od reszty, choć w tym roku na TCS spisują się bardzo mizernie i w zasadzie tylko Gregor ratuje im tyłki. Nie mam jednak wątpliwości, że na MŚ: Morgi, Kofler i Loilzl dojdą do siebie, bo to jednak ciągle są wielkiej klasy skoczkowie. Mam wątpliwości do Kocha, choć liczę, że w lutym na mamutach nabierze większego wigoru ;)

Moje typy na jutro:

1. Schlierenzauer,
2. Jacobsen,
3. Stoch/Hilde/Wasiliew.

-Kot- 10/15m,
-Miętus- ok., 20m.
ew. Kubacki lub Żyła w 30, jako LL.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zygy » 03 Sty 2013 20:23

Strasznie cieniują też Japończycy, co mnie bardzo martwi. Mam do nich sentyment, bo kiedy zaczynałem swoja przygodę ze skokami, to właśnie ta nacja dominowała w PŚ, zaś Funaki, Harada, czy Kasai dominowali w stawce. Widać jednak, że po Nagano 1998 pomysły na tę dyscyplinę sportu im się skończyły, a może także i środki? No, bo ile lat można jechać na tym Kasaim i reszcie weteranów... Jedynym jasnym punktem i takim swoistym łącznikiem pomiędzy starą gwardią, a obecną generacją był do niedawna Ito, ale po zmianie przepisów dot., kombinezonów zupełnie nie może się odnależć. W tej chwili liderem wydaje się być Takeuchi, choć niewątpliwie jest on cieniem samego siebie z poprzedniego sezonu. Ogólnie wygląda to tam mało ciekawie, a tylko pomyśleć, gdzie my byliśmy, a gdzie oni w latach 90-tych...
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez mareqna » 03 Sty 2013 20:28

Optymistycznie i niech tak będzie.Stoch w tym roku startuje zupełnie odwrotnie jak w zeszłym sezonie gdzie pierwsze skoki miał słabsze a odpalał w drugim.Jak by mu wyszły oba to będzie trzeci bo pierwsze dwa to wiadomo Andreas i Gregor.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez damian940915 » 03 Sty 2013 22:12

Ja tam na powtórkę z dzisiaj nawet nie liczę, ale poprawa w stosunku do Garmisch mile widziana. Jeśli warunki będą w miarę równe to pozycja wyjściowa jest bardzo dobra, zobaczymy jak psychika. Jako "czarnego konia" chciałbym widzieć jutro Bardala, oczywiście oprócz Biało-Czerwonych.

Swoją drogą Chedal kończy karierę. http://eurosport.onet.pl/zimowe/skoki/e ... omosc.html Mam wrażenie, że prędko Francuzów nie będziemy oglądać ani walczących w drużynówkach, ani w konkursach indywidualnych na poziomie PŚ. W tym kraju to koniec pewnej epoki w skokach, mimo, że Chedal nigdy nie był jakimś wybitnym na skalę światową zawodnikiem, śmiem twierdzić, że nawet nie był bardzo dobrym ;)
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 04 Sty 2013 01:10

Janko10 napisał(a):A ja sobie spokojniutko ćwiczę pianie i szczekanie. :D
Raku, też poćwicz tak na wszelki wypadek... :lol:

Tak jak ktoś to zauważył - jest dobrze, ale to jest to czego oczekiwaliśmy i co powinniśmy mieć. Aktualne występy to jeszcze żaden sukces Kruczka, a uratowanie twarzy. Skoczek numer 2 z poprzedniego sezonu, czyli Żyła jest kompletnie bez formy - skacze regularnie ale to poziom czwartej dziesiątki. Kubacki jako jedyny skaczący od początku sezonu już puchnie. Jeszcze dzięki fartowi w Ga-pa ma szansę nawet na miejsce w 15 (albo i 10) całego turnieju. Warunek jest jeden - oddać cztery skoki w dwóch następnych konkursach ;) Murańka już wycofali i oczywiście nie wykorzystujemy wywalczonego limitu (mógł jechać Ziobro). Hula z konkursu na konkurs traci magiczną formę, a Miętus odpalił dziś.

Także to nie jest tak, że jak skaczą Polacy to rywale zamykają oczy. Owszem jest nieźle i lejemy teraz spuchniętych po świetnym początku Słoweńców i Japończyków, ale trudno mówić o jakimś wielkim sukcesie. Na taki miał szansę Kot (miejsce w 10) i Stoch (podium), ale jest to teraz bardzo mało realne.

Także Kruczek po MŚ w Libercu nie osiągnął praktycznie nic i powinien wylecieć. Teraz jest lepiej, ale nie na tyle żeby go uznać za geniusza. Poczekam na MŚ.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 04 Sty 2013 10:15

Polska specjalność. Od ściany do ściany. Po katastrofalnym początku chcieli Kruczka łamać kołem a teraz chcą go beatyfikować. Spokojnie, zobaczymy czy to stałe wejście naszych czy tylko forma na 3 konkursy i chłopaki spuchną. Pewnie, że to poprawa w stosunku do ubiegłych lat ale w końcu biorąc pod uwagę całą małyszomanię żadna łaska.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Ukassiu20 » 04 Sty 2013 10:44

Trzeba liczyc ze Kowalczyk bedziw biegac jak najdluzej i bedzie podobnie jak ze skokami, bo w tej chwili w biegach jest jak ze skokami na poczatku za Malysza Kowalczyk i pare dziewczyn ktore paletaja sie ogonie stawki.
Tylko igrzyska wracają po awarii. Najlepsze forum o sportach olimpijskich
http://forum.tylko-igrzyska.pl/
Ukassiu20
Junior młodszy

Postprzez mareqna » 04 Sty 2013 15:50

Nie ma co filozofować kapitalne zawody w wykonaniu Polaków i Schliriego.Kamila Stocha stać absolutnie na seryjne wygrywanie zawodów a Maciej Kot zaimponował mi nie tylko dobrymi skokami ale tą złością ze mógł skoczyć dalej,mógł odnieść jeszcze wiekszy sukces.Jesli Schlirenzauer będzie nadal tak skakał to rekordy Ole E.B. w liczbie wygranych zawodów w Pucharze Świata będą zagrożone.Helmuty słabo.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez Ukassiu20 » 04 Sty 2013 15:52

Jacobsenowi nie podwiało i od razu słabszy skok. Gregorek nawet bez pomocy sędziów i szczęścia z wiatrem jest an tą chwile najlepszy. Cieszy postawa Kamila i Maćka.
Tylko igrzyska wracają po awarii. Najlepsze forum o sportach olimpijskich
http://forum.tylko-igrzyska.pl/
Ukassiu20
Junior młodszy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości