Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez damian940915 » 28 Gru 2012 22:49

Jednak Hula .. świat się kończy. Co prawda 2 miejsce w Pucharze Kontynentalnym jest dobrą podstawą do powołania go do kadry (przynajmniej prezes ma wymówkę), ale nie ukrywajmy, ze to chyba najgorszy wybór z możliwych. Hula zawodził wielokrotnie, do tego swoje lata już ma. Nie będę go skreślał, zobaczymy, co pokaże, ale moim zdaniem sukcesem będzie w jego wypadku kwalifikowanie się do konkursów.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RychuGKM » 29 Gru 2012 07:57

Myślę , że nie będzie tak źle , jeżali warunki będą sprawiedliwe , to w każdym konkursie powinniśmy obserwować 7 polaków a 4 w 2 serii. Będzie duże prawdopodobieństwo , że będziemy mięli polski pojedynek :D
Zgodnie z moimi przewidywaniami mamy komplet polaków w konkursie , nawet ci którzy mięli fatalne warunki( Murańka , Miętus) zdołali przebrnąć kwalifikacje. Pomimo stosunkowo dobrych miejsc w Q nasi trafili na trudnych rywali. Postanowiłem ocenić szanse naszych na awans do 2 serii:
Zyła - Deschwanden 95% szans na awans. Piotrek jest jeszcze nierówny , ale nie aż tak , żeby przegrać , ze szwajcarem.
Kubacki - Koch 80% . Dawid skacze powtarzalnie , i nawet jak Kochowi podwieje pod narty , to polak powinien awansować jako LL
Hula - Colloredo 70% . Hula skacze coraz lepiej , włoch coraz gorzej , jeżeli tendencja się utrzyma , to polak wywalczy pierwsze punkty PŚ w tym sezonie.
Kot - Mechler 65% . Maciek zawalił kwalifikacje , ale treningi pokazały , że jest w lepszej formie od mechlera.
Stoch - Hvala 60% . Bardziej niż porażki , boję się , że Stoch totalnie zawali i nie wejdzie jako LL. Jeżeli skoczy na swoim poziomie , to nawet przegrana w parze nie przeszkodzi mu w awansie.
Miętus - Freund 30% . Dla polaka ważniejsze nie to jak skoczy niemiec , ale to ile trzeba będzie skoczyć , żeby zakwalifikować się jako LL.
Murańka - Hayboeck 15% . Zaden z wczorajszych skoków nie daje nadzieji na awans do 2 serii , jeżeli Klemens się nie poprawi , pozostaje liczyć na fart do warunków lub zepsuty skok austryjaka.
RychuGKM
Kadra B

Postprzez mareqna » 30 Gru 2012 09:57

Z nadzieją przyglądam się Dawidowi Kubackiemu i myślę,że jest on najbliżej światowej czołówki i mam nadzieję że wkrótce będzie skoczkiem na miarę Kamila Stocha.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Sebastian Krystek » 30 Gru 2012 16:45

RychuGKM napisał(a):Zyła - Deschwanden 95% szans na awans. Piotrek jest jeszcze nierówny , ale nie aż tak , żeby przegrać , ze szwajcarem.
Murańka - Hayboeck 15% . Zaden z wczorajszych skoków nie daje nadzieji na awans do 2 serii , jeżeli Klemens się nie poprawi , pozostaje liczyć na fart do warunków lub zepsuty skok austryjaka.

To Ci się udało ;)
Działa?
Awatar użytkownika
Sebastian Krystek
Site Admin

Postprzez Janko10 » 30 Gru 2012 17:23

Przy normalnych zasadach byłoby 6/7 w "30". Zawsze szkoda mi tych, którzy w ten sposób odpadają...
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez Ukassiu20 » 30 Gru 2012 20:12

a mnie szlak trafia jak widzę co Ci sędziowie wyprawiają....
Tylko igrzyska wracają po awarii. Najlepsze forum o sportach olimpijskich
http://forum.tylko-igrzyska.pl/
Ukassiu20
Junior młodszy

Postprzez damian940915 » 30 Gru 2012 22:29

Ukassiu20 napisał(a):a mnie szlak trafia jak widzę co Ci sędziowie wyprawiają....

Ile sędziowie mi krwi dzisiaj napsuli przy oglądaniu to szkoda gadać. Zawsze tak jest na TCS!

Swoją drogą ten turniej ma niesamowitego pecha jeśli chodzi o pogodę. Nie pamiętam w ostatnich latach turnieju, w których wszystkie konkursy odbyłyby się w miarę równych warunkach.

Polacy przyzwoicie dzisiaj, wiadomo, że apetyt rośnie w miarę jedzenia ;) Szkoda tego drugiego skoku Stocha. Ja już sam nie wiem, czy to psychika, czy sędziowie rozproszyli, bo forma widać, że jest. Stoch chyba stracił tym samym szansę na tak bardzo oczekiwane podium w turnieju, które moim zdaniem należeć będzie w większej części do Norwegów. Gdzie dwóch (Austriacy i Niemcy) się bije, tam trzeci korzysta ;) Po dyskwalifikacji Koflera w klasyfikacji nie liczy się już dwóch faworytów, a na tym etapie sezonu nie jestem w stanie o nikim powiedzieć, że ma w pełni stabilną formę.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 30 Gru 2012 22:34

Bardzo mnie ucieszyła wygrana Jacobsena, nie wiem czy stać go na powtórzenie sukcesu sprzed 6 lat ale dzisiaj był bezsprzecznie najlepszy. W ogóle świetnie się w Oberstdorfie prezentował od początku, trochę obawiałem się tego przesuwania belki w dół i wiatru który o mały włos mu nie przeszkodził po wyjściu z progu, ale Anders nie spanikował ;) . Czas już najwyższy by przerwać ten austriacki serial w T4S.
Szkoda drugich skoków Kamila i Bardala, Norweg miał pecha bo po jego skoku warunki znów zaczęły się poprawiać.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 31 Gru 2012 09:00

Anders Jacobsen zmiażdżył rywali i jest głównym kandydatem do wygrania turnieju ale skoki to nie biegi i w ''opowieściach o wietrze''jeszcze wszystko się może zdarzyć.Osobiście myślałem że Schlirii zepsuje skok a nie zepsuł...i to jest dla mnie niespodzianka.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez Janko10 » 31 Gru 2012 23:31

Fajnie znowu widzieć Schmitta w niezłej formie. To tak jakby znowu oglądać Bolka i Lolka. :lol: tylko Lolek już nie skacze... :(
Jacobsen rewelacyjnie, nawet jak go trzepie wiatr to z tego wychodzi na super odległość. Jest w mega formie, ale jakoś nie wierzę, żeby na stałe wrócił do elity. Ale T4S wygrać może. W zasadzie to już tylko dwóch w grze.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 01 Sty 2013 15:05

Jacobsen w formie jest, ale nie wiem co on ma z tym wyjściem z progu że go tak majta niemal co skok. W pierwszej dzisiejszej serii to że wyciągnął aż tyle to wielki szacun, ale chyba Stoeckl przesadził nieco z obniżką aż o dwie belki. Oby tym skokiem nie pogrzebał szans na końcowe zwycięstwo, na szczęście wiele Grześ mu nie odskoczył.
Kapitalny skok Kamila, gdyby tak nie przysiadł to zrobiłby sobie sporą zaliczkę przed 2 serią, Kot też bardzo ładnie. Teraz tylko powtórzyć to samo raz jeszcze ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez kibicka » 01 Sty 2013 15:10

Szkoda, że Jacobsen nie jest wyżej, no bo żeby nie było Gregor jakoś nie wygląda na to żeby miał zepsuć drugi skok, więc się może sytuacja zmienić w generalce TCS, ale jeszcze się okaże, chciałabym, zeby Jacobsen i Kamil znaleźli się na podium :) I Hilde też ładnie skoczył :D
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez markos7207 » 01 Sty 2013 16:45

Co raz bardziej podoba mi się ten turniej ;) gdyby tak jeszcze Kamil lub Maciek(kosztem G.Sch. ;) ) wskoczyli na podium byłoby idealnie. Jacobsen znów utarła nosa Grzesiowi, nie spodziewałem się że jest w stanie odrobić stratę i do tego wygrać jeszcze. Teraz Pointner na bank nie spocznie póki nie wykradnie Norwegom "cudownych" bucików :P

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 01 Sty 2013 17:27

Pierwsze dwa miejsca już zaklepane ale Stoch wysoko (7) po dwóch konkursach, nie bez szans na awans nawet na 3 miejsce.
Szkoda, że Kot zawalił pierwszy konkurs, bo w ogólnej klasyfikacji się już nie liczy, ale i tak dzisiaj był rewelacją. :)
No i dzisiaj dowód, że w przyrodzie nic nie ginie, Żyła i Kubacki wg normalnych zasad do "30" by nie weszli.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez zdzichu » 01 Sty 2013 17:55

Ależ jest Jacobsen w formie.Co prawda strasznie nie trawię norweskich skoczków, ale właśnie Jacobsen jest wyjątkiem.Dlatego też życzę mu zwycięstwa w całym turnieju.No ale zobaczymy jak się to zakończy. Teraz wjazd do Austrii, na terytorium Schlierenzauera, więc różnie może być ;)
Jeśli chodzi o Polaków to Kot przede wszystkim oddał dwa równe i udane skoki.A to jest najważniejsze.Niestety odwrotnie Stoch, już mnie to powoli zaczyna irytować.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez kibicka » 01 Sty 2013 21:26

Ja zmienię na chwilę temat ;) Bo tak się ostatnio zastanawiam czy Romoeren już rozstał się na dobre ze skakaniem, czy jeszcze próbuje coś działać ?
Kto szuka nieskończoności, niech zamknie oczy

kat. wracaj!
Awatar użytkownika
kibicka
Kadra A

Postprzez mareqna » 01 Sty 2013 21:59

Norge poza zasięgiem,słabo Austriacy,Helmuty i ktoś popełnił straszna zbrodnię nie wiem czy nie warto byłoby powołac jakaś Międzynarodowa Komisję w sprawie zarżnięcia zimowych sportów Finów.O ile jeszcze u pań jest Makarainen,Poutiainen i kilka niezłych biegaczek to w konkurencjach mężczyzn na poziomie Hiszpani i Argentyny.Poza Małyszem i Stochem Maciej Kot odniósł największy sukces indywidualny od czasów Fijasa i Bobaka.Największa dzisiaj rewelacja.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 01 Sty 2013 22:34

kibicka napisał(a):Ja zmienię na chwilę temat ;) Bo tak się ostatnio zastanawiam czy Romoeren już rozstał się na dobre ze skakaniem, czy jeszcze próbuje coś działać ?

Romøren jakoś w połowie października bodajże, przeszedł operację kręgosłupa, dysku konkretnie i chyba sezon będzie miał cały z głowy. Choć on sam po operacji upierał się że na MŚ zdąży się wykurować ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Sebastian Krystek » 01 Sty 2013 23:58

mareqna napisał(a):Poza Małyszem i Stochem Maciej Kot odniósł największy sukces indywidualny od czasów Fijasa i Bobaka.Największa dzisiaj rewelacja.
A Mateja i jego piąte miejsce na MŚ w Trondheim?
Działa?
Awatar użytkownika
Sebastian Krystek
Site Admin

Postprzez mareqna » 02 Sty 2013 10:35

Sebastian Krystek napisał(a):
mareqna napisał(a):Poza Małyszem i Stochem Maciej Kot odniósł największy sukces indywidualny od czasów Fijasa i Bobaka.Największa dzisiaj rewelacja.
A Mateja i jego piąte miejsce na MŚ w Trondheim?

Turniej Czterech Skoczni jest silniej obsadzony od M.Ś.z racjii tej że w M.Ś.startuje tylko po czterech najlepszych skoczków z każdego kraju a tu M.Kot zmagał się z stadem Wikingów,chmarą Austriaków i mrowiem Niemców.Na M.Ś nawet Francuzi,Włosi i Koreańczycy są wysoko.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości