Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez Makarainen » 01 Kwi 2012 12:48

Jedyną drożynom ze wsi jest Koral Dębica. Ale ta licząca sobie 500 mieszkańców wieś znajduje się bezpośrednio pod Człuchowem, skąd czerpie piłkarzy oraz pieniądze. Niestety ich gra nie opiera się głownie na wychowankach z powiatu. Ściągają zawodników z całej Polski, którzy graja tylko dla pieniędzy, bez większych ambicji. Odwrotnie jest w Człuchowskim Piaście, który jednak walczy o utrzymanie w V lidze. :?
GO ! Kaisa Lenna Makarainen, Daria Domraczewa & Sophie Boilley!
Makarainen
Junior

Miejscowość: Lębork

Postprzez ssonicsl » 01 Kwi 2012 19:45

Rozważania kata na temat naszej piłki kopanej zmusiły mnie dziś do przeprowadzenia kolejnej obserwacji z cyklu - nikomu nie potrzebne dane na temat "liczba wymienionych podań polskich piłkarzy a stwarzane przez nich sytuacje". Już raz to robiłem podczas meczu Polska-Czechy przed poprzednim Euro. Wyniki mych obserwacji były zatrważające, więc dziś je ponowiłem na nieco ( :lol: ) niższym poziomie. Śląsk zorganizował 22 akcje w których wymienił celnie przynajmniej 6 podań. Polonia takich akcji miała 12. Najdłuższa akcja wrocławskiego zespołu to 21 podań, u Polonii (czy czym ten zespół nie jest) 12. Jedyną wartą odnotowania akcję składającą się z +5 podań (dokładnie z 10) zanotowała drużyna z Warszawy/Grodziska/czy skąd tam oni są, zakończona uderzeniem Teodorczyka (straszne drewno) z główki w boczną siatkę. Akcję bramkowe składały się kolejno z 3, 2 i 2 podań.
WNIOSEK: Polska liga jest gówniana :lol: Każdy zespół, który jest w stanie zrobić akcję ofensywną w ataku pozycyjnym zasługuje tu na szacunek. Dlaczego Śląsk tak dołuje w tej rundzie? Przyczyny są dwie.
1. Fart się skończył.
2. Skończyło się granie z kontry:
a) Bo pozostałe drużyny już inaczej podchodzą do Śląska, na zasadzie "a teraz my gramy z kontry bo remis z liderem/viceliderem/trzecią drużyną w tabeli jest już sukcesem,
b) Bo czas na presję. Drużyna gra o tytuł, co dotarło do piłkarzy, więc musi atakować, nie może czekać na 0:0 licząc, że to rywala pierwszego poniesie i się otworzy.

Najzabawniejsze jednak było po meczu. Przez przypadek znowu wróciłem na Polsat Sport a tam wywiad niejakiego Fedka z Fojutem i padające słowa "nie wygraliŚMY". Po co się tu kryć, prawda?
Swoją drogą Solorz to kawał c.... Tak wszyscy "kibice" na Legii narzekali/ją na Waltera, że pieniędzy nie daje, tak im się swego czasu Solorz-Żak marzył...
ssonicsl
Kadra A

Postprzez kat. » 01 Kwi 2012 21:00

Oglądałem ten mecz tak jednym i to przymrużonym okiem, ale najciekawsze to chyba było pogonienie z Kamiennej ochrony po tym, jak uczucia delegata obraził przekreślony sierp i młot na jednej z flag i zarządził jego usunięcie, co zresztą doprowadziło do przerwania meczu :shock:

Ssonicsl - cóż, nie od dziś wiadomo, że lepiej się burzy niż buduje i niestety zespoły, które chcą grać piłką (Wisła, Legia, onegdaj Lech) maja pod górę, aż wreszcie wpadają od tego bicia głową w mur w deprechę, co może zaowocować w przyszłości mistrzem pokroju Ruchu czy Korony. Ten sezon pokazuje, że aby być mistrzem wystarczy ciułać te punkcisze przez cały sezon, a do tego nie jest potrzebna jakaś wielka forma ani błysk w grze - ba, jest nawet niewskazany, bo w końcu rywal ustawi się "na kontrę" no i trzeba będzie samemu tą piłką grać, co już w ciułaniu punktów niekoniecznie pomaga. Reasumując - poziomu ligi nie wyznaczają Legia ani Wisła, ale Podbeskidzia, Górniki i inne Cracovie (ta może w nieco mniejszym stopniu ;) )
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez figaro56 » 02 Kwi 2012 08:03

Tak czytam co piszecie i zgadzam się całkowicie i tylko dodam, że to wszystko powoduje brak w drużynach tych kreatorów gry tak przydatnych właśnie w ataku pozycyjnym. Jednym słowem Małeckich ci u nas w lidze jak pcheł na bezdomnym kundlu ale tych myślących jak na lekarstwo. Problem z Małeckimi jest taki, że to wszystko dobrze wygląda póki rywal przyjmuje warunki gry na ich zasadach. Wtedy Małeccy szturmują raz za razem i w końcu jakaś tam piłka wpadnie do siatki mimo głowy spuszczonej na obserwowaniu jej a nie bramki. Już o podaniu do lepiej ustawionego kolegi nie wspomnę.
Drugi problem to polityka kadrowa w drużynach a raczej całkowity jej brak. Nie ma jakiejś wspólnej wizji budowy drużyny między trenerami a prezesami. To wszystko jedna wielka prowizorka. Kiedy nawet uda się to jakoś poukładać na boisku to po sezonie sprzedaje się kilka istotnych elementów układanki i zabawę trzeba zaczynać od nowa. Kibice też nie pomagają wywierając presję na klubowych włodarzy w sprawach kadrowych. To wszystko nie sprzyja budowaniu drużyny w dłuższej perspektywie aby ta drużyna miała swój styl gry i co ważniejsze potrafiła ten styl narzucać przeciwnikom. Wystarczy kilka meczy nie najlepszych i wszystko staje na głowie. Trenerzy wylatują a zawodnicy trafiają do klubów Kokosa będąc latami obciążeniem finansowym dla klubu.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez ssonicsl » 08 Kwi 2012 21:47

31. Oto liczba weekendu. 31 meczów bez porażki, odbity fotel lidera, oby tak dalej.

A więc tak kadra bez: Perquis - kontuzja, raczej nie zagra; Komorowski - kontuzja, jak poważna nie wiem; Wasilewski - kolejny pijak, jeśli Smuda ma cojones to nie zagra; Żewłakow - wyrzucony za kij wie co, Głowacki - lada moment i będzie kontuzjowany, taki to już gracz. A więc komu komu bo idę do domu. Czy jest jakiś środkowy obrońca w kraju? Biorę wszystkich:)
Peszko - recydywista, wyleci z kadry, ale to akurat wzmocnienie.

A teraz fajny mecz Realu z Valencią. Iskrzy. Może się Barcelona zbliżyć do realu, oj może...
ssonicsl
Kadra A

Postprzez zdzichu » 09 Kwi 2012 09:44

A pamiętam jak po meczu z Portugalią był zachwyt nad występem pary Perquis-Wasilewski(nieco na wyrost,bo gdyby w tamtym meczu Portugalczycy grali zespołowo ,to stracilibyśmy kilka goli,i takiego zachwytu nad ich występem na pewno by nie było),niektórzy już wróżyli,jaka to będzie mocna para stoperów na mistrzostwa,a tu lipa ,posypało się, nie ma takiej pary i pewnie nie będzie.Wobec takich problemów ,to para Dudka-Żewłakow,wydaje być się nie najgorszym posunięciem,tyle że to niemożliwe,bo Żewłaka w kadrze nie będzie,a Dudki ,w obronie Smuda kompletnie nie widzi.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Adrian Woźniak » 09 Kwi 2012 21:22

Szkoda słów na to, co zrobił Peszko...Trzeba być kompletnie nieodpowiedzialnym, żeby taki numer odwalić na 2 miesiące przed ME, wiedząc, jaki jest stosunek F. Smudy do takich incydentów...
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 10 Kwi 2012 09:18

Akurat brak Peszki nie powinien spędzać sen kibicom z powiek. Jak ktoś głupi to trudno.
Bardziej mnie zaintrygował popis wybrańca narodu senatora Koguta na trybunach w meczu Kolejarz-GKS. :lol: Tak oto nowego znaczenia nabiera termin "senatorska głowa". :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez ssonicsl » 10 Kwi 2012 10:28

Mnie u senatora Koguta najbardziej zaintrygowało stwierdzenie o nieuczciwości ich rywali, piłkarskich rywali. Że niby korupcja w niższych ligach wciąż kwitnie w najlepsze (nie wykluczam tego) a ich biedaków źli rywale okradają. Tylko że coś mi w głowie zaświtało odnośnie korupcji w sporcie. Kolejarz Stróże, Kolejarz Stróże, Kolejarz Stróże... Aż dzisiaj sprawdziłem. Tak dobrze mi się kojarzyło. Klub Kolejarz Stróże ma już oficjalnie postawione zarzuty prokuratorskie, a kilku jego byłych pracowników już zostało skazanych. I tak się zastanawiam czy senatorowi Kogutowi nie wstyd? Tak nieładnie oskarżać innych kiedy samemu jest się skazanym (mówię w kontekście klubu, wszakże pan senator jest jego aktualnym Prezesem).

A Peszko. No cóż żegnaj Euro. Raz już papa Smuda wybaczył (swoją drogą widać że jednym wolno więcej innym mniej), drugi raz tego nie zrobi. Opinia publiczna patrzy, a Smuda sobie sam bata nie będzie kręcił.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez kat. » 10 Kwi 2012 10:36

W Tarnowie na Unii był swego czasu taki starszy fanatyk, chyba już nieżyjący, w czasach, gdy nie było jako takiego młyna na stadionie, on jeden prowadził doping, na nudnych meczach stanowiąc jedyną rozrywkę dla publiczności :D "Wejdź w niegooooooo!" to jego sztandarowy okrzyk.

A co do pana senatora, cóż, kolejny przyczynek w temacie robienia wielkiej piłki w wiochach.

Dziwnie się ogląda finisz tegorocznych rozgrywek w ekstraklasie. Ogólnie natura kibica jest taka, że w meczach, w których nie jest emocjonalnie zaangażowany, kibicuje tym teoretycznie słabszym, w polskiej lidze wypada kibicować tym silniejszym, wierząc, że nie narobią wstydu w pucharach. Dlatego brawo Legia (Ruchu w pucharach w ogóle bym nie chciał ze względów kibicowskich).
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 10 Kwi 2012 15:29

Mocniejsze kluby niż Ruch ,robiły nam wiochę w pucharach. Pamiętam jak chyba w sezonie 2010/2011 Ruch grał w pucharach i wstydu raczej nie przyniósł.Ogólnie ja Ruchowi,życzę miejsca w trójce.Mistrzostwa raczej nie ,bo w eliminacjach ligi mistrzów,Legia zdziała zapewne więcej niż Ruch.Ale w Chorzowie ,taki Fornalik pracuje już 3 lata ,co jak na Polskie realia,jest niemalże zjawiskiem,i choćby dlatego temu Ruchowi życzę miejsca na podium .A takie kibicowanie przez pryzmat tego kto ma większe szanse nie narobić wiochy w pucharach,może być niebezpieczne,bo np trafi się jakiś Karabach czy jakiś inny Irtysz Pawłodar ,i ju może być pozamiatane :lol:
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 10 Kwi 2012 15:55

No nie wiem, czy heroiczne boje z klubem maltańskim nie trąciły wiochą. Potem była Austria i gładkie porażki, tyle, że nie w jakiś pokaźnych rozmiarach. Ale racja - etatowy pucharowicz z Krakowa już dość narobił obciachu, Jaga w jednym sezonie ładnie powalczyła z Arisem, by w następnym wyłożyć się z Irtyszem. Prawda jest taka, że w tych rundach przedwstępnych zawsze mogą być problemy - dla rywali to często mecze życia, a nasi wkurzeni, że nie zdążyli się wybyczyć należycie na Bahamach czy gdzie tam po arcyciężkim sezonie :)

Mam jednak nadzieję, że Lech się załapie, bo jakoś lubię kilku tamtejszych grajków (czyli tak jak z Legią w sumie). Choć pewnie w Poznaniu i tak będą zmiany i taki Stilić już pójdzie w diabły, choćby miał grać w Szkocji czy 2. bundeslidze (póki co Lech stara się możliwie zaniżyć jego wartość, nie pozwalając mu grać albo dając same ogony, żeby przypadkiem za dużo nie zarobić).
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 10 Kwi 2012 17:03

kat. napisał(a): heroiczne boje z klubem maltańskim

Masz jednak racje,to była wiocha,po przeczytaniu tego,nie mam wątpliwości,co innego gdyby to były ,heroiczne boje z klubem niemieckim ,czy angielskim,ale nie maltańskim :lol: .Natomiast już odpadnięcie z Austrią wstydem dla takiego klubu jak Ruch nie było.Owszem odpadnięcie z Austrią było wstydem dla pewnego polskiego ,klubu tyle że nie Ruchu ,a Legii która kilka lat temu nie dała rady naprawdę słabiutkim w tamtym okresie Austriakom.Oczywiście, też bym chciał widzieć Lecha w pucharach,na nich raczej można liczyć,oni wiochy chyba nie zrobią,chociaż ,swego czasu męczyli się w karnych z Interem Baku, potem przegrali ze słabą Spartą,a ta Sparta potem odpadła z Msk Zilina ,więc też trochę zapachniało wiochą ,w tych eliminacjach ligi mistrzów.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez ssonicsl » 10 Kwi 2012 17:41

Oj oj oj protestuję! Przegrać nawet w będącym niby to w słabej formie, ale rywalem z ligi silniejszej od naszej nie jest wstydem, więc proszę mi tu pojedynków Legii z Austrią Wiedeń nie liczyć.

A tymczasem w Warszawie na Stadionie Narodowym dojdzie do arcyciekawego i arcyważnego spotkania. Legia - Sevilla.

UWAGA UWAGA ceny zaczynają się od 45 złotych do 400 (w dniu meczu od 50) :lol:

Sparing w środku sezonu, gdzie hiszpański zespół dzień wcześniej rozgrywa mecz ligowy, a Legia jest między Widzewem a Lechem (ultra ważne spotkanie). Tak to z pewnością będzie HIT :lol: W tym NCS to chyba sami idioci pracują. Jeszcze się chwalą, że zapłacili Sevilli olbrzymie pieniądze (pewnie coś między 500 tys a 1mln euro). Nie no komedia, za sparing żądać 45 zł. Czy ich do końca pogrzało? Ba za sparing rezerw Sevilli z rezerwami Legii, bo tak to w rzeczywistości będzie wyglądać...

Oczywiście mecz oficjalny musi się odbyć przed 1 maja (wymogi UEFA co do 2 spotkań), bo się taki burdel by zrobił, że ho ho...

Ale naprawdę Ci ludzie wstydu nie mają, żeby wyciągać pieniądze od ludzi za coś takiego...
ssonicsl
Kadra A

Postprzez kat. » 10 Kwi 2012 22:42

Beznamiętnie oglądałem te karne dziś w meczu Ruch - Wisła, ale gdy sędzia zarządził powtórzenie karnego Genkova, to już życzyłem Ruchowi tego awansu. Inna sprawa, że gdyby sędzia był skrupulatny, to przy strzale Bitona Perdijić wyszedł z linii jeszcze bardziej (robił kilka małych skoków naprzód całą pierwszą serię).

No to Ruch już prawie w pucharach. Jeśli awansuje jako zdobywca/finalista pucharu (bardzo prawdopodobne), to przynajmniej uniknie rywala z Malty czy innej Czarnogóry, więc powinno się skończyć dwoma honorowymi porażkami z jakimś przeciętniakiem z wyżej notowanej ligi.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez Lilavati » 11 Kwi 2012 14:42

Moim zdaniem polska liga jest bezbadziejna .. ;/
Sport lekiem na wszelkie zło. Tenis: Azarenka and Djoković; Biegi Narciarskie: Kowalczyk and Cologna; Biathlon: Makarainen and Domraczeva; :D
Awatar użytkownika
Lilavati
Junior

Postprzez kat. » 11 Kwi 2012 18:40

Ale jest polska. Z Barcelon, Milanów i innych Manchesterów w prawidłowym rozwoju się wyrasta i nie wzbudzają już tyle emocji co krajowe podwórko ;)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez Seductora » 12 Kwi 2012 19:23

I właśnie Seductora dowiedziała się, że jej rozwój przebiega nieprawidłowo, bo sytuacja jest zgoła odmienna (tzn. taka sama, tylko w przeciwną stronę). Wspaniale. :D
Seductora
Junior

Postprzez figaro56 » 12 Kwi 2012 22:27

Seductora ale to w twoim przypadku zawsze jakiś rozwój chociaż nie w tę stronę. Co ja mam powiedzieć jak w ogóle straciłem zainteresowanie piłką nożną po latach. Kiedyś sport numer jeden a teraz nie mieści się nawet w 10 zainteresowań wśród dyscyplin sportu.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 12 Kwi 2012 23:14

A ja od kiedy mam te bilety na EURO to odzyskuję to zainteresowanie. Nawet sprawdziłem dojazd do Doniecka co by wiedzieć jak bym musiał jechać tam na półfinał z naszym udziałem. :lol:
Wyszło, że zaje...cie daleko... ;)
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości