Hokej na lodzie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Hokej na lodzie

Postprzez ssonicsl » 14 Maj 2011 09:31

A więc ponownie w wielkim finale Szwecja - Finlandia. Liczę na wyrównanie statystyk ;)

Po tym co zobaczyłem wczoraj już spokojnie mogę przyznać 3 indywidualne nagrody:
bramkarz mistrzostw - Victor Fasth - że też tacy ludzie potrafią jeszcze nie grać w NHL czy KHL
"Cionek" mistrzostw - Artyukhin, za całokształt
bramka mistrzostw - Granlund, Granlund i jeszcze raz Granlund.

Finał na pewno ciekawy. Młodzi Szwedzi, choć może i młodzi co nie oznacza że słabi, chciałbym w Polsce mieć pół Tedenbiego, kontra doświadczeni Finowie. Oczywiście SUOMI,SUOMI, SUOMI.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez kat. » 14 Maj 2011 10:12

Też trzymam kciuki za Finami.

Wczoraj Rosja zawiodła. Wydawało się, że mecz z Kanadą był dla nich przełomowy i teraz nikt ich nie zatrzyma, ale to jednak była jednorazowa "spinka" na odwiecznych rywali. Owieczkin jest świetnym przykładem, że wielkie nazwisko nie musi robić różnicy.
Wiadomo było, że nie jest w życiowej formie, ale mimo wszystko rozczarował zupełnie. Te jego kolejne próby były coraz bardziej rozpaczliwe, realizator upokarzał go wciąż pokazywaniem statystyk punktowych, a wreszcie dwoma bezsensownymi karami podcinał całej drużynie skrzydła, gdy wydawało się, że wreszcie tych Finów mocniej przycisną.

Bramka Granlunda rzeczywiście pikna.

Czesi rok temu grali dużo słabiej i zdobyli majstra, teraz kroczyli od zwycięstwa do zwycięstwa, ale w kluczowym meczu posypała im się defensywa i powalczą o brąz. Trudno jednak mówić o przypadkowym finale - i Finowie, i Szwedzi w fazie pucharowej nie pozostawili rywalom żadnych wątpliwości.

p.s. Mistrzostwa dywizji 1B 8-) w przyszłym roku odbędą się w Krynicy.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez dan » 15 Maj 2011 18:17

Bardzo interesujący pojedynek o brązowy medal i dużo bramek. Czechy wygrały z Rosją 7-4. Przykra informacja dla naszych południowych sąsiadów jest taka, że Patrick Elias zagrał ostatni mecz w reprezentacji, a zważywszy na to w jakim wieku jest Jaromir Jagr można przypuszczać, że już wkrótce Czesi będą pozbawieni dwóch wspaniałych hokeistów. Mimo tego, że mają Oni sporo świetnych graczy to jednak ta dwójka w niektórych spotkaniach może robić różnicę i na pewno będzie to spore osłabienie, bo to są hokeiści, których trudno zastąpić.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez dan » 16 Maj 2011 07:57

No i Suomi zdobyli złoto. Drugie mistrzostwo świata w historii!!! Teraz obaj bracia Koivu mają na swoim koncie mistrzostwo świata.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez zdzichu » 16 Maj 2011 11:24

Wielkie Suomi,bardzo cieszy mnie złoto dla Finów,zwłaszcza ze upokorzyli swoich odwiecznych rywali Szwedów,to co zobaczyłem w tej 3 tercji ,to było coś niesamowitego ,cos co przejdzie do historii mistrzostw swiata,zapewne najwieksi Finscy optymisci nie przewidywali takiego wyniku,a co najważniejsze takiego przebiegu tej trzeciej tercji.Szwedzi po tym czwartym golu ,to już kompletnie siadli,a Finowie to wykorzystali i urzadzili sobie kanonade.Szkoda mi tylko tego Victora Fastha,niesamowity turniej,bronil jak natchniony,mial niesamowity procent skutecznosci,a tu wczoraj zdażył sie mecz który troche zaciemni jego doskonałe mistrzostwa.Ale na pocieszenie ma nagrode Mvp turnieju,warto pochwalic też Vehanena ,który pod koniec turnieju,byl bardzo pewnym punktem swojego zespolu,no i ten Granlund,swietny zawodnik,mimo iż bardzo młody,ale swietny.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 21 Maj 2011 22:43

Cieszę się wraz ze wszystkimi sympatykami fińskiego zespołu. Niestety nie dane mi było obejrzeć na żywo transmisji ale powtórkę na szczęście Polsat dawał kilkukrotnie. Porażka Rosjan to chyba największa niespodzianka, chociaż od początku nic specjalnego nie pokazali. Tak się to wszystko sensacyjnie zapowiadało a skończyło się na pojedynku faworytów. Reszta na początku poszumiała i zgasła w decydującej fazie.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 23 Maj 2011 17:53

Mecz o 3 miejsce był na prawdę świetny. Dużo bramek, walka jak o złoto no i nie brakowało pokazów siły fizycznej, co zakończyło się stratą jednej pleksy (nie przeczę, że cieszy mnie, że Artiuchin dostał za swoje). Bardzo ciekawy turniej, a jeszcze ciekawszy będzie za niecały rok z udziałem Polaków :D Jak nie awansujemy, to będzie tragedia.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 25 Maj 2011 10:04

Polska reprezentacja musi najpierw awansować do Dywizji IA, a dopiero później może myśleć o elicie, choć obawiam się, że raczej będzie to walka o utrzymanie na zapleczu elity. Ale obym się mylił. Poza tym wcześniej trzeba do tej hokejowej II Ligi awansować.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez kat. » 07 Wrz 2011 20:21

Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez dan » 09 Wrz 2011 17:07

Szok po tym co zdarzyło się z drużyną z Jarosławia. Grało w niej sporo świetnych hokeistów - mistrzów świata i olimpijskich, mających wiele meczy rozegranych w NHL.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez dan » 18 Mar 2012 17:27

Polskie hokeistki awansowały do Dywizji IB. Co prawda jest to dopiero awans do 4 ligi, ale w zeszłym roku nasze dziewczyny rozegrały dopiero pierwszy mecz międzypaństwowy i już wtedy awansowały do Dywizji IIB. Teraz jest następny sezon i kolejny awans.
Mecze Polek:
z Hiszpanią 4:3, Belgią 7:0, Islandią 7:2, Koreą Południową 2:1 i RPA 18:0.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez damian940915 » 18 Mar 2012 23:06

dan napisał(a):Polskie hokeistki awansowały do Dywizji IB. Co prawda jest to dopiero awans do 4 ligi, ale w zeszłym roku nasze dziewczyny rozegrały dopiero pierwszy mecz międzypaństwowy i już wtedy awansowały do Dywizji IIB. Teraz jest następny sezon i kolejny awans.
Mecze Polek:
z Hiszpanią 4:3, Belgią 7:0, Islandią 7:2, Koreą Południową 2:1 i RPA 18:0.

Mała poprawka. Polki awansowały nie do IB, a do IIA. Swoją drogą po wycofaniu się kilku drużyn, II B było w tym roku ostatnią dywizją.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 15 Kwi 2012 10:18

zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 15 Kwi 2012 11:21

Widzę, że polsat stracił też hokej. Niedobrze, bo:

a) mam tylko w necie tvp sport

b) nie będzie Pełki.

Co do turnieju, to albo odbijamy się od dna, albo zagrzebujemy w mule. Sytuacja w polskim hokeju jest jaka jest i trudno być dalekosiężnie optymistą, no ale ta 2. liga to takie minimum przyzwoitości.

W ostatnich sparingach Polacy przegrali dwukrotnie z Węgrami (1-4 i 2- 4) i ze Słowenią (2 x 1-2). Mimo porażek, zwłaszcza wyniki potyczek ze Słoweńcami, którzy dzielnie poczynali sobie rok temu w elicie, nastrajają umiarkowanie pozytywnie.
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez dan » 15 Kwi 2012 12:48

Prawda jest taka, że Polska występuje w roli głównego faworyta do awansu do wyższej dywizji. I każde miejsce poza pierwszym to będzie po prostu porażka. Pamiętajmy, że to jest dopiero 3 liga hokeja (16 drużyn w elicie, 6 na zapleczu i kolejnych 6 wśród których w tej chwili jest Polska), co nie zmienia faktu, że mam zamiar oglądać mecze biało-czerwonych.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 15 Kwi 2012 14:23

Też mnie martwi panoszenie się TVP :D Najpierw wykupili Rudzińskiego z Eurosportu, a teraz jeszcze odebrali Polsatowi Sport hokeja, a polsatowski komentarz był bardzo dobry. Dużo lepiej było, jak nie musiałem nic na TVP oglądać no ale cóż... ;)

MŚ elity w TVP to nie będzie już taka uczta dla widza :roll:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 15 Kwi 2012 15:33

Szkoda ,bo na polsacie fajnie wyglądał komentarz , Pełka bardzo dobrze sobie radził ,w Tvp już bardzo dawno nie oglądałem meczu hokejowego,ale wydaje mi się że powinien mecze Polaków komentować Snopek,on jako tako ogarnia komentarz.Szkoda , że Polsat stracił nawet hokej,bo tvp sport nie mam ,i trzeba będzie w internecie szperać.Pamiętam,ze dawniej oglądałem mistrzostwa elity , w Słowackiej telewizji,oni pokazywali mecze w publicznej.Pamiętam jak oglądałem na jednym z ich kanałów ten finał z 2002 roku Rosja -Słowacja ,inna sprawa że wtedy nie za bardzo wiedziałem ,co to za mecz oglądam ;) A jeśli chodzi o sam turniej,to oczywiście liczę na awans Polaków.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 15 Kwi 2012 21:16

Litwa zdemolowana w meczu otwarcia, jedziemy dalej. Dziś faworyci wygrywali, choć Korea namęczyła się sporo z Australią.

W walce o elitę też bez niespodzianek. Węgrzy ogrywają 5-1 Japonię, a Austria 5-4 Ukrainę. Teraz kończy się mecz Słowenia - Wlk. Brytania i tam pachniało sporą niespodzianką, bo bramkę na 3-2 Słoweńcy strzelili 3 minuty przed końcem ostatniej tercji.
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 15 Kwi 2012 21:34

Jeszcze niedawno powiedziałbym, że taką grupę to nasi powinni na jednej łyżwie wygrać ale po kilku ostatnich porażkach naszych trochę spokorniałem. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 15 Kwi 2012 22:01

Ale tak na prawdę w ostatnim turnieju Polacy źle nie grali. Zawalili tylko mecz z Ukraińcami, a w innych albo wygrali wyraźnie, albo podjęli walkę. Wielka Brytania to już w tym momencie żadna egzotyka, także porażka z nimi nie była wielką plamą. Teraz Polacy się muszą przejechać po rywalach i za rok bronić się przed spadkiem, bo w takim gronie, to my nie mamy szans na awans - musiałby się stać cud. Tyle, że mecze będą ciekawsze, bo takie lanie ogórasów to niezbyt wielkie emocje ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 44 gości