Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez zdzichu » 05 Mar 2010 16:41

superkombinacja ma sie jutro odbyc dzis nie było warunków rano zjazd a potem slalom ciekawe czy odbedzie sie też zaplanowany na jutro zjazd oby tak bo czym wiecej konkurencji szybkościowych tym wiekse szanse na to że riesch nie dogoni lindsey :)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 05 Mar 2010 18:17

Jutrzejszy zjazd kobiet będzie się liczył podwójnie, jako typowy zjazd i część superkombinacji.

U panów wszystko wraca do "normy" czyli Cuche po wpadce na igrzyskach gdzie zamiast medali doznał gorzkiego smaku porażki, dominuje na treningach w Kvitfjell. Ale mam nadzieję że Aksel tanio skóry nie sprzeda na własnym podwórku :wink: .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 05 Mar 2010 18:53

to ciekawy bedzie ten zjaz faworytki beda podwójnie umotywowane
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Masha » 05 Mar 2010 23:31

Lindsi z kryształową kulą w superkombinacji (drugą w tym sezonie po supergigancie). Ostatnie zawody w tej specjalności zostały odwołane :wink: Zjazdu odwołać nie mogą! :D
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez zdzichu » 06 Mar 2010 12:16

Ale ten dzisiejszy zjazd był emocjonujący takiego dawno nie widziałem, zawodniczki zdalekimi numerami startowymi były bardzo grożne i ta wygrana o 0,1 z to właszką gratulacje dla lindsey :D
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 06 Mar 2010 15:41

Świetne zawody były także w Kvitfjell przy fantastycznej pogodzie, prawie takiej jak 16 lat temu podczas igrzysk :D . No może wtedy było nieco mrożniej(-20°C) :wink: .
Cuche odkuł się za igrzyska i wygrał zasłużenie choć miałem nadzieję na sukces Svindala. Nie wiem gdzie on stracił te 0,6 sekundy na tak krótkim odcinku :roll: . Norwegowie(i ja również) wciąż muszą czekać na ponowne zwycięstwo rodaka w zjeżdzie na własnej ziemi. Czekają już 13 lat...
Wyniki zjazdu
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Masha » 06 Mar 2010 16:04

Oglądałam zjazd pań na ZDF i przerwali relację po 30-stu zawodniczkach...Zaczęli już nawet gratulować Riesch drugiego miejsca i małej straty punktowej do Vonn po zjeździe, a tu taki klops...no jaka szkoda :lol: Teraz przewaga Lindsey wynosi prawie 200 pkt :D
Bardzo dziękuję paniom, które zgrabnie zjechały na miejsca 2-5, jesteście cudowne :wink:

Panów jakoś nie obejrzałam, zapomniałam na śmierć. Nie lubię jednak Cuche'a więc nic ciekawego nie straciłam... :?
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez zdzichu » 06 Mar 2010 17:54

to długo czekają już norwegowie u siebie na tą wygraną wolałbym gdyby wygrał w kvjitfjej janka no ale cuche jak dla mnie też ujdzie ważne że po niepowodzeniu w vancouver odbudował sie ,a zjazd kobiet też oglądałem na zdf i dziwnie niemieckim komentatorom smutniał głos jak kolejne zawodniczki wyprzedzały riesch ,ale i tak riesch pojechała całkiem niezły zjazd
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 06 Mar 2010 21:09

Zjazd w Norwegii świetny. Nie dość, że Cuche się odkuł za nieudane igrzyska, to jeszcze przepiękna pogoda towarzyszyła alpejczykom. Nie to co w Szwajcarii, gdzie aura była tragiczna i panie, które zepchnęły z podium Riesch i Kamer mogą dziękować pogodzie.

Szkoda, że Janka odrobił tylko 40pkt. Mam nadzieje, że jednak uda mu się ten pościg za Raichem. Benny po kolejnym drugim miejscu w generalce PŚ chyba by się załamał psychicznie :D
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Masha » 06 Mar 2010 22:05

zdzichu napisał(a):a zjazd kobiet też oglądałem na zdf i dziwnie niemieckim komentatorom smutniał głos jak kolejne zawodniczki wyprzedzały riesch ,ale i tak riesch pojechała całkiem niezły zjazd

Super, a ja wyłączyłam ZDF po 30-stu zawodniczkach. Już zaczęły się wywiady i ciągle pokazywali Riesch więc pomyślałam, że robią kibiców w bambuko i już kończą. W takim razie zwracam honor niemieckiej stacji.

Lindsey zdobyła trzecią małą kryształową kulę i gdyby nie totalna katastrofa (czyt. dno dna) w klasyfikacji slalomu i slalomu giganta to miałaby już dużą kulę w kieszeni. No, ale jak żyje się zasadą "co tam będę mijać tyczki, jadę prosto byleby szybko" to nie dziwię się, że przynajmniej 50% tych konkurencji nie kończy. Ale już taki jej urok, uwielbiam te jej wywrotki w slalomie gigancie, tak jak strzelanie Leny i podwójne błędy serwisowe Sharapovej :wink:

Image
Jest już mamusia, tatuś, trójka dzieci, już wiadomo, że rodzinka powiększy się o trzech kolejnych maluchów. Przydałaby się niania (czyt. trzecia duża kula). Tak jak markos pisał podczas igrzysk "złoto do złota'' tak ja napiszę "kula do kuli". Ta kobieta łamie kolejne granice w narciarstwie alpejskim pań :wink:

U panów z kolei chciałabym, żeby klasyfikację generalną wygrał Aksel, ale to raczej niemożliwe. Z trójki Janka, Cuche i Raich wybieram już Didiera (mniejsze zło :evil: ).
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez zdzichu » 07 Mar 2010 12:05

A to szwajcarka dzis zrobiła niespodzianke ciekawą no ale u siebie na swojej ziemi może to i dobrze zę wygrałą wolałbym gdyby wygrała vonn no ale drugie miejsce to też podium a ciekawe jak bedzie u meżczyzn pewnie cuche pójdzie za ciosem ale skoro w szwajcari wygrała szwajcarka to niech w norwegii wygra aksel
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez ssonicsl » 07 Mar 2010 17:15

Miła niespodzianka w postaci Gisin. Świetny ostatni odcinek trasy, gdzie odrobiła do Vonn 0,68 s. Ale co z tego, jak i tak Lindsey Vonn z domu Kildow ponownie wygra Kryształowa Kulę (niestety). Może gdyby Lara Gut startowała w tym sezonie to pozabierałaby Vonn punkty w zjeździe i supergigancie... Może.
A wczoraj zobaczyliśmy ile znaczy pogoda w konkurencjach szybkościowych. Najbardziej zła może być Riesch, bo straciła wiele cennych punktów.

Natomiast wśród Panów sytuacja w walce o Kryształ wciąż ciekawa. Janka-Raich, Raich-Janka? Za całokształt niechże w końcu ten Austriak wygra. Po trzech kolejnych drugich miejscach chyba mu się należy.
Za dzisiejszy Super-G szacunek dla Reichelta. Cała czołówka zmasakrowała go na dwóch pierwszych pomiarach czasu, a mimo to drugie miejsce. No i zwycięstwo Guaya (2 w karierze, po 3 latach przerwy). Choć on wolałby pewnie dwa tygodnie temu wygrać...
ssonicsl
Kadra A

Postprzez zdzichu » 07 Mar 2010 19:34

cóz vonn wygrywa bo jest w tej chwili najlepsza, ale dla widowiskowosci rzeczywiscie było by fajnie gdyby ta lara wróciła do wysokiej formy odrazu po powrocie na stok może bedzie z nią tak jak z marlies schild która wróciła i na dzien dobry wygrała slalom .A u panów gdyby nie to że raich już chyba 4 razy był drugi w generalce życzył bym pucharu Jance ale w tej sytuacji niech Beni wygra sobie
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Masha » 08 Mar 2010 01:46

ssonicsl napisał(a):Miła niespodzianka w postaci Gisin. Świetny ostatni odcinek trasy, gdzie odrobiła do Vonn 0,68 s. Ale co z tego, jak i tak Lindsey Vonn z domu Kildow ponownie wygra Kryształowa Kulę (niestety). Może gdyby Lara Gut startowała w tym sezonie to pozabierałaby Vonn punkty w zjeździe i supergigancie... Może.

W zjeździe nawet TGV nie ma z nią szans. Jest najlepsza na świecie, to i wygrywa generalki jak chce, Jakby tak raczyła podojeżdżać z kilka razy slalomy i slalomy giganty to jej dominacja w narciarstwie alpejskim byłaby porażająca.
Przewaga nad Riesch to blisko 250 pkt, zostały 4 konkurencje: slalom DNS :lol: , slalom gigant DNS :lol: , zjazd podium, supergigant podium i nawet 4 zwycięstwa nie pomogą Marii w odebraniu kryształowej kuli przebojowej Amerykance (zresztą Riesch jest średniawa w supergigancie i raczej na jej sukces tam nie ma co liczyć, więc już powoli można gratulować Lindsey Caroline Vonn trzeciego z rzędu PŚ).
Image

U panów znowu Aksel na podium i to bardzo cieszy. Janka za to stopniowo zbliża sie do Benia, ale na szczęście dla Austriaka ma on w zanadrzu jeszcze jeden slalom. Chyba w pojedynku obu panów też potrzymam kciuki za Raicha.
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez zdzichu » 08 Mar 2010 16:01

to że niekończy konkurencji technicznych wynika z tego że nie jedzie tak by dojechać do mety tylko zawsze mocno i agresywnie atakuje tyczki i dlatego czesto zdarzają jej się upadki
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Masha » 10 Mar 2010 13:11

No i Riesch przed Vonn w zjeździe...niemiła niespodzianka, ale jakoś zniosę gorycz tej porażki. Zostały 3 konkursy, przewaga Lindsi to 225 pkt, niby dużo, ale mamy jeszcze slalom i slalom gigant, których Amerykanka nie ukończy :lol: . Teoretycznie Maryśka ma jeszcze szansę na kryształową kulę, ale jeśli Vonn zajmie w gigancie miejsce wyższe od Riesch lub będzie o jedną pozycję za nią to będzie pozamiatane. I faktycznie marzenie o kryształowej kuli Marii Riesch może uratować w najbliższym czasie tylko mąż Lindsey, Thomas. Trzeba przyznać, że Niemka ma specyficzne poczucie humoru, może lepiej niech ona sobie fundnie powiększenie rodziny, a nie martwi się o innych (życzę jej tego z całego serca). Zresztą zwycięstwo w PŚ bez Vonn jako konkurentki będzie mniej prestiżowe niż z Amerykanką w tourze, no, ale jak mówi przysłowie "tonący brzytwy się chwyta". Masza bycie numerem 2 nie boli, trzeba umieć z tym żyć. Vonn nie umie (jej mina po przegranym zjeździe :wink: ) dlatego podejrzewam, że da sobie wypruć żyły by tylko zdobywać Puchary Świata do igrzysk w Soczi.

U panów Janka chyba jednak pokona Raicha i sięgnie po kryształową kulę, co ciekawe może tego dokonać nie mając w zanadrzu ani jednego małego kryształu za poszczególne konkurencje, ale to świadczy przede wszystkim o wszechstronności Carlo.
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez zdzichu » 10 Mar 2010 13:23

No cóż zaskoczenie troche się tego nie spodziewałem ale trudno straciła do niemki dziś tylko 20 pkt ma duża przewagę ale jest jeszcze supergigant w którym Maria nie jest już taka mocna jak w zjeżdzie i myśle że jednak w supergigancie Lindsey postawi kropke nad i .A slalom rok temu w garmisch wygrała Lindsey a jak wiemy historia lubi się powtarzać :D A co do Raicha to moze jeszcze coś odrobi do tego Janki w slalomie i gigancie choć tam bedzie cięzko bo Janka to aktualny mistrz olimpijski ,niech Beni wygra ten puchar świata bo mu się jednak należy
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez cloner » 10 Mar 2010 14:26

Witam,
nie sądziłem, że aż tylu fanów ma w Polsce narciarstwo alpejskie. Interesuje się tym sportem od dzieciństwa (początek lat 90.), oglądam prawie wszystkie zawody (kiedyś wszystkie, no ale czas leci). Dziś oczywiście również, pewne zwycięstwo Marii Riesch oraz dość szczęśliwe Carlo Janki.

Pozdrawiam wszystkich fanów 8)
"Wierzę w radość, wierzę w miłość, wierzę w szczerość. Wierzę w dobroć, wierzę w przyjaźń a nie w pieniądz"

"Przeciwko kurestwu i upadkowi zasad, bądź elegancki, najważniejsza nie jest kasa"
Awatar użytkownika
cloner
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 10 Mar 2010 17:55

Riesch może sobie conajwyżej pomarzyć o dogonieniu Amerykanki, nawet ściany(trasy) jej nie pomogą a jak wiadomo te pomagają gospodarzom :wink: .
Niestety Aksel dzisiaj ostatecznie pogrzebał swoje szanse na obronę tytułu i zdobycie po raz trzeci w karierze Wielkiej Kryształowej Kuli ale widocznie lubi ją zdobywać co drugi rok :D . Przyzwyczaił mnie że wygrywa finałowy zjazd PŚ a tu taka niemiła niespodzianka :? . Trochę się opieprzał w tym sezonie ale rozgrzeszają go 3 medale w każdym kolorze z igrzysk :wink: .
W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego niż trzymać mocno kciuki za Jankę(pewnie nasz forumowy Janko też tak robi :wink: ) aby nie roztrwonił zdobytej przewagi nad Raichem, i poszedł w ślady swoich rodaków "długiego" Pirmina oraz Accoli i zdobył PŚ dla Szwajcarii po tylu latach oczekiwania przez szwajcarskich kibiców.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 10 Mar 2010 21:53

Świetnie się stało, że Carlo wygrał dzisiaj zjazd. Ta wygrana na pewno mocno przybliży go do wywalczenia kryształowej kuli. W supergigancie jest lepszy od Raicha, w gigancie jest mistrzem świata i olimpijskim, więc teoretycznie w ostatnich miesiącach jest lepszy od Austriaka. Pozostaje tylko slalom, w którym Raich pewnie sporo odrobi do Szwajcara, ale ja mam nadzieje, że przed slalomem Carlo będzie miał ponad 100 punktów przewagi. Byłoby pięknie, gdyby Szwajcarzy wreszcie wygrali PŚ, po tylu latach oczekiwań i dominacji głównie Austriaków. Cuche'owi się nie udało, kilkukrotnie stawał na podium w generalce, ale nigdy nie był pierwszy. Oby teraz udało się Jance. Trzymam mocno kciuki za Carlo :)

A Maria dzisiaj pokazała pazur. Jej przejazd był świetny, praktycznie bezbłędny. Pokonać z taką przewagą Lindsey w zjeździe to wielka sztuka. Za rok na MŚ w Ga-Pa Maria może nie tylko wygrać slalom, ale i zjazd. W końcu będzie u siebie w domu.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 33 gości