Kolarstwo

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kolarstwo

Postprzez figaro56 » 30 Wrz 2010 07:17

Contador zawieszony za doping!!!!!! Chyba jednak zwolennicy Schlecka doczekali się zwycięstwa w Tour de France.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 30 Wrz 2010 07:58

figaro56 napisał(a):Contador zawieszony za doping!!!!!! Chyba jednak zwolennicy Schlecka doczekali się zwycięstwa w Tour de France.

Na szczęście nie byłem jego zwolennikiem ale ogólnie jest to zła informacja dla całego kolarstwa :(
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 30 Wrz 2010 10:22

Raczej wątpię żeby Contador został zdyskwalifikowany bo ilość clenbuterolu który wykryto u niego, jest śladowa "- Ilość clenbuterolu w organizmie Contadora wyniosła 50 pikogramów (to jest 0,000 000 000 05 gramów na mililitr), to jest 400 razy mniej niż ilość, którą laboratoria akredytowane przy WADA mogą wykryć " - to cytat z komunikatu UCI. Tak więc może uda mu się wykręcić :wink: , ja póki co nie przesądzam o winie bądż niewinności Hiszpana. Coś Hiszpanie ostatnio za często podpadają, niedawno Oscar Sevilla teraz Albercik :roll: .
Andy Schleck chyba nie cieszyłby się z darowanego zwycięstwa w TdF.
Teraz bardziej sportowa informacja: Fabian Cancellara po raz 4 został mistrzem Świata w jeżdzie na czas. Ależ niespodzianka :lol: , wyprzedził Millara i Martina. Świetnie pojechał Maciej Bodnar który był dziewiąty.
Wyniki
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 30 Wrz 2010 11:32

No i sprawa prosta - jadł nieswoje mięso, coś mu dosypali, Vino miał z nim jeść mięso ale było niedobre i nie zjadł a przebadali tylko ich dwójkę. :D

A wynik Bodnara na prawdę świetny.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 30 Wrz 2010 13:01

Tak to na pewno coś mu dosypali. :lol: Jestem ciekaw jak żabojady podejdą do tego faktu bo dotychczas najwięcej gardłują o walce z dopingiem tylko przy tym aż rażą niekonsekwencją. Jednych wyrzucają z Touru innym pozwalają jechać. Sam jestem ciekaw jak to się skończy. Clenbuterol=ordynarny doping.

Babcia Longo 5 miejsce w czasówce. 52 lata skończy za miesiąc 31 października. Niesamowita baba. Wielki szacunek. Tylko 2 lata młodsza ode mnie.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 30 Wrz 2010 13:16

Mosquera również wpadł na dopingu, także pewnie nici z jego drugiego miejsca na Vuelcie. Razem z Eze na dopingu przyłapano jego kolegę z drużyny Garcie Dapene, który był 11. podczas Vuelty.

Także dzisiejszy dzień to prawdziwy horror dla hiszpańskiego kolarstwa. Dwaj czołowi kolarze wpadli na dopingu, z czym sprawa Contadora budzi jeszcze sporo wątpliwości. Niemniej tak czy siak smród pozostanie, nawet jeśli Pistolecik się wywinie, co wg mnie jest bardzo prawdopodobne.

Ogólnie wpadka Alberto potwierdza tylko to co pisałem już dużo razy w kontekście Armstronga. Kto odejdzie z jego drużyny i będzie miał zbyt mocarstwowe plany to prędzej czy później wpadnie - Heras, Landis, Beltran, Hamilton, teraz Contador.

Jednak mnie jako kibic kolarstwa szkoda mi Contadora i Mosquery, bo to bardzo dobrzy kolarze i zawsze z nimi rywalizacja byłaby ciekawsza.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez karlos » 30 Wrz 2010 16:33

Mi przede wszystkim szkoda kolarstwa, przed aferą Puerto był to mój obok piłki nożnej ulubiony sport letni, ale w obliczu tylu afer dopingowych mi już kolarstwo zbrzydło.
Contador pewnie dostanie pół roku i wróci, a prawdy czy brał czy nie to może dowiemy się za piętnaście lat. Ogólnie po odejściu Armstronga to na Tour de France praktycznie co roku wybucha jakaś afera dopingowa :( .
Mosquera podejrzanie dobrze jechał w tegorocznej Vuelcie (bardzo dobrze pojechana czasówka), więc jego wpadka akurat mnie nie dziwi.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez figaro56 » 30 Wrz 2010 17:27

Rzeczywiście ilość tych afer w kolarstwie może odstręczać bo jak tu zaryzykować jakąś sympatię do zawodnika jak za chwilę dowiadujesz się, że to oszust. Z drugiej strony może wreszcie pójdą po rozum do głowy i wobec tak ścisłych kontroli jakie są w kolarstwie zawodnicy w końcu zmądrzeją. Nie wiem tyle wpadek i to czołowych zawodników a zawsze znajdą się kolejni. Czy przykłady tych złapanych niczego ich nie uczą. Może sankcje jednak za małe?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 30 Wrz 2010 18:09

Ja od kolarstwa odwracać się nie zamierzam, bo zbyt dużym uczuciem darzę ten sport, by sobie go odpuścić po licznych aferach dopingowych.

Ogólnie to od momentu wpadki Winokurowa (którego uważałem za wzór czystości w kolarstwie) w 2007 roku żadne inne wpadki dopingowe mnie nie zdziwią czy to będzie chodzić o Contadora, Cavendisha czy innego wielkiego kolarza z peletonu. Kolejne zawieszenia nie robią na mnie wrażenia i tylko przez moment mam wielkie oczy, później sobie uświadamiam - na co ja liczyłem, przecież w dzisiejszym sporcie nie można zajść na szczyt bez dopingu, a kto tak myśli jest naprawdę naiwnym człowiekiem. Liczne wpadki dopingowe wielkich sportu na przestrzeni lat powinno być tego dobitnym przykładem. O tym że Contador jeździ na dopingu byłem pewien od początku jego pojawienia się w wielkim kolarstwie, to było przed jego pierwszym sukcesem w Tour de France. Już same drużyny, w których jeździł potwierdzają moje zdanie, poza tym Albercik był także zamieszany w Operacion Puerto, tylko uniknął kary, bo zdecydował się na status koronnego.

Także mogę powiedzieć tylko tyle, że po prostu po ludzku szkoda mi Contadora, bo chociaż nie lubiłem go jako kolarza, bo nie przepadam za dominatorami w sporcie, to jednak był z niego sympatyczny chłopak i w dodatku kocham jego styl jazdy po górach, tą jego lekkość. Dlatego też szkoda, że wpadł, chociaż czy zostanie ukarane tego nie wiadomo, jest to jednak możliwe choćby z tego powodu, że tego roku Chińczyk Fuyu Li wpadł na tym samym środku i został zawieszony na dwa lata. O ile dobrze pamiętam, to przez IO w Pekinie również Jessica Hardy została zawieszona z powodu wykrycia w jej organizmie małych ilości clenbuterolonu.

Figaro, ale na co ty liczysz? Że po tym jak wpadnie Contador to inni przestaną brać, bo się boją? Oni mogli już tak postąpić po wpadkach Pantaniego, Riisa, Delgado czy choćby po Operacion Puerto - to nie tyczy się tylko kolarstwa, ale każdej innej dyscypliny. Po prostu bez dopingu nie ma sukcesów, nikt z czołowych sportowców nie zawdzięcza swoich sukcesów TYLKO ciężkiej pracy i talentowi, do tego potrzebne jest także wspomaganie. Na sucho ludzki organizm nie dałby rady przez taki czas wytrzymywać takich obciążeń. Mówię tutaj ogólnie o wielu dyscyplinach - kolarstwie, biegach, tenisie czy pływaniu.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez karlos » 30 Wrz 2010 18:18

Mi się wydaje, że kolarze wciąż ryzykują stosowanie dopingu, bo wiedzą o tym, że nadal kontrole są dziurawe i wielu udaje się uniknąć złapania. Z drugiej strony przykład Contadora pokazuje, że kontrole są pod względem wyszukiwania konkretnych substancji tak dokładne, że niedługo, to kolarze będą mogli jeść tylko specjalnie przebadaną żywność :lol: , bo w sumie takie mięso dziś może w śladowych ilościach zawierać bardzo różne substancje. Co nie zmienia faktu, że zawsze można na wiele sposobu kontrolerów oszukać.
Da się też zauważyć, że w ostatnich latach na dopingu najczęściej są łapani zawodnicy u schyłku kariery, którzy w sumie już niewiele ryzykują :evil: .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 30 Wrz 2010 18:29

figaro56 napisał(a):Babcia Longo 5 miejsce w czasówce. 52 lata skończy za miesiąc 31 października. Niesamowita baba. Wielki szacunek. Tylko 2 lata młodsza ode mnie.

I do tego chce wytrwać do Rio :shock: . Coś genialnego.

Brawa dla Bodnara. Najwyższe miejsce Polaka w czasówce od czasów Jaskuły (7. w 1995, 9. w 1994 i 1997).
Drugi z Polaków, Jarosław Marycz, po upadku we wczesnym etapie rywalizacji, w czwartej dziesiątce.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez figaro56 » 01 Paź 2010 11:55

W tym miejscu chciałbym przypomnieć, ze my też mamy taką naszą Longo( przy całych proporcjach oczywiście) i może warto byłoby wspomnieć o niej przy okazji. Wiecie o kogo mi chodzi?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 01 Paź 2010 15:43

Chyba jednak po Contadorze.

W ostatnich godzinach pojawiło się dużo wypowiedzi dopingowych ekspertów, którzy nie wierzą w słowa Alberto, że ten niby wpadł przez zjedzone mięso. Pewien duński ekspert, który tworzył programy antydopingowe dla Bruyneela i Riisa twierdzi, że Alberto poddał się autotransfuzji krwi podczas Tour de France i stąd ta wpadka. Bardzo prawdopodobna jest taka wersja, że Contador oddał kilka miesięcy temu swoją krew, a że w tamtym czasie brał clenbuterol to właśnie przez to w momencie powrotu przetoczonej krwi do organizmu Hiszpana ten clenbuterol powrócił do jego organizmu i stąd ta wpadka.

Cóż, prezes AFLD, pan Bodry uważa nawet, że UCI próbowała zatuszować wpadkę Contadora. Jednak nie udało im się to, bo z laboratorium z Kolonii był wyciek.

Po mojemu Alberto ma teraz mocno przechlapane i jakoś trudno mi teraz wierzyć, że się wywinie.

Jakby tego było mało, to wczoraj ukazała się informacja, że w domu Ricardo Ricco znaleziono jakieś nieznane tabletki, które zostały od razu oddane do przebadania. Jak widać nad Kobrą też zbierają się czarne chmury :(
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez albatros » 01 Paź 2010 18:25

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 01 Maj 2011 10:27, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez karlos » 02 Paź 2010 12:44

http://www.sport.pl/kolarstwo/1,64993,8 ... dora_.html
Ciekawe, jak często w krwi znajduje się ślady plastiku, wygląda na to, że Contador przez media został już osądzony, teraz pora na długotrwałą batalię w sądzie.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez dan » 02 Paź 2010 13:26

http://sport.interia.pl/kolarstwo/news/ ... ng,1539508 - dla mnie duże zaskoczenie. Czyżby ubyła Majce groźna rywalka?
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Duche » 02 Paź 2010 14:31

No to hiszpańskie kolarstwo w ostatnich dniach przeżywa naprawdę trudne chwile. W sumie przydałby się im sukces w jutrzejszym wyścigu elity. Być może Freire przejdzie do historii i wywalczy swój 4. tytuł mistrza świata.

Co do Contadora, to wg mnie jest on już przegrany. Raczej trudno się spodziewać, że się wywinie po ostatnich rewelacjach. Najprawdopodobniej przetaczał sobie krew, a więc wpadł na tym na czym Winokurow w 2007 roku.

Na forach kolarskich Alberto już ma nawet nowe pseudo - Contadope :D
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 02 Paź 2010 15:58

Duche nie poznaję kolegi. Spodziewałem się jakiejś zaciekłej obrony Contadora a tu proszę. Żałosne te tłumaczenia tych dopingowiczów. Swoją drogą gdyby mu się upiekło to byłby prawdziwy skandal. Tylu zawodników pozawieszano na podstawie poszlak a tu jednak jest twardy dowód.

W wyścigu elity kobiet kolejne zwycięstwo Włoszek. Ostatnio coś mają monopol na wygrywanie MŚ. Babcia Longo 12 miejsce. Czapki z głów.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 02 Paź 2010 20:46

dan napisał(a):http://sport.interia.pl/kolarstwo/news/trzykrotna-mistrzyni-swiata-zawieszona-za-doping,1539508 - dla mnie duże zaskoczenie. Czyżby ubyła Majce groźna rywalka?

Fullana od czasu złota na MŚ w 2008 nie potrafiła osiągnąć wysokiej formy i raczej zbliżała się do końca kariery.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez figaro56 » 03 Paź 2010 10:05

No to u Markosa strzeliły korki od szampana. Thor Hushovd w tęczowej koszulce mistrza świata.
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości