Żużel

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Żużel

Postprzez figaro56 » 17 Lip 2011 21:27

Kat - taką napinkę tu zrobiłeś z tym Vaculikiem, że aż musiałem zobaczyć jego dorobek w Zielonej. Martin Vaculik - 0 (0,0,0) Wow, robi wrażenie. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 18 Lip 2011 13:49

Zasłona dymna przed play offami ;) A tak poważnie chłopak przez to zamieszanie z jego obywatelstwem rzeczywiście jeździ bardzo chimerycznie, a wyjazdy, chyba poza Rzeszowem, z tego co pamiętam, zawala kompletnie

Wczoraj obejrzałem dwa ostanie biegi meczu Sparta - Apator, gdy wynik zaczął podejrzanie topnieć. W 14 zrobiło się wesoło (bezsensowne wykluczenie Holty sugerowało, że Krycha i z sędzią sobie pogadała jeden na jeden), ale wygląda na to, że Sullivan nie był wtajemniczony w układziki i Apator ledwo bo ledwo ale wygrał. Reasumując - teraz możemy wydymać się już tylko sami :D
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez figaro56 » 19 Lip 2011 12:25

Gdybyście kaszany nie jeździli przez cały sezon to teraz nie musielibyście szukać w każdym biegu spiskowej teorii dziejów. Jak już pisałem nie śledzę zbyt wnikliwie żużlowej ligi ale czy przypadkiem w tym sezonie nikt bezpośrednio nie spada z ekstraligi. Chyba, że coś mi się pomyliło. W takim przypadku nawet jak skończycie na ostatnim miejscu to macie baraż z trzecią drużyną 1 ligi. No wybaczcie Buczoki jak się ktoś przejmuje meczem, ewentualnie z Grudziądzem, Gnieznem czy Gdańskiem to na e-ligę nie zasługuje bo to z tych drużyn ktoś do tych baraży przystąpi. Przestrzegam aby to się nie skończyło tak jak w Polonii Bydgoszcz która 2 bodajże sezony temu tak jak wy teraz cieniowała cały sezon i cudem załapała się do play offów. Tam zaszalała głównie dzięki kontuzjom i awariom rywali. Upojeni sukcesem nic nie zmieniali w składzie i w następnym sezonie koncertowo wylecieli z e-ligi.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 19 Lip 2011 16:51

Figaro, nie imputuj mi napinek żadnych, bo ja tylko przekazuję, jaki klimat panuje w Tarnowie i nie tylko. Nie jesteśmy jedyną drużyną, wietrzącą w tym sezonie spiski

Osobiście nie uronię łzy, jak żużel w Tarnowie padnie, jak już paść mu się zdarzyło. Szczerze wolałbym kopaną na przynajmniej grudziądzkim poziomie. ;)

Co do składu, to w Tarnowie po odejściu Kołodzieja, niestety mamy armię przepłaconych najemników. Tzw. silny skład na papierze, ale drużyny jak nie było, tak nie ma.

Owszem, nikt nie spada bezpośrednio (kolejny genialny wymysł) i niektórzy kibice woleliby przejechać się na północ na koniec sezonu. Ja, jak już mówiłem, jeśli odwiedzę Grudziądz, to tylko turystycznie ;)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 19 Lip 2011 17:58

Ja też już nie odwiedzę Tarnowa z okazji meczu żużlowego a to z tej przyczyny, że jedyna osoba zdolna mnie na taki wyjazd namówić mój serdeczny przyjaciel odszedł z tego świata w zeszłym roku. Wielki to był pasjonata żużla i jakoś nie umiałem mu odmawiać kiedy wlókł mnie po całej Polsce na żużlowe mecze. Na szczęście był też kibicem innych dyscyplin, więc w pociągach, autokarach i jego prywatnym samochodzie było o czym dyskutować.
Cóż Kat może spotkamy się jak Unia Tarnów awansuje do I ligi? Tylko Grudziądz musiałby się przynajmniej 2 sezony utrzymać( póki co mało realne). II liga nic nam nie daje bo wy chyba we wschodniej a my w zachodniej. Zawsze pozostaje nam jakaś ustawka :lol:
Z Tarnowa pamiętam, że spożywaliśmy napoje "orzeźwiające" w jakiś takich historycznych ruinach. Nawet malownicze to było miejsce. Niestety brak nam było przewodnika i do dziś nie wiem co to za miejsce było.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 19 Lip 2011 18:19

Może wspięliście się na marcinkę?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Góra_Świętego_Marcina / link nie chce mi się wkleić, musisz skopiować do paska/

Choć to daleko z Mościc, jakieś 8-10 km. ale w Mościcach żadnych ruin nie ma - może będą za 5-10 lat, jak tamtejszym kompleksem sportowym, niegdyś nowoczesnym, nikt nie zechce się zająć ;)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 19 Lip 2011 19:18

Być może było to i 10 km od Mościc, bo w drodze powrotnej korzystaliśmy z busika i trochę się tam po tym Tarnowie pokręciliśmy. Właśnie ten mój przyjaciel ś.p. Piotr znał to miejsce ze wcześniejszych wypadów do Tarnowa. Jak zawsze powtarzał, że dopiero alkohol wypity na łonie natury pozwala poznać nowe miejsca. :lol: Pamiętam butelkę osuszoną na skarpie nad Wisłokiem w Rzeszowie i inne tego typu miejsca. :D Cóż z zawodu był nauczycielem, więc nie powinny szokować cię jego dziwactwa. Podobno każdemu w tej profesji odwala po latach a już zwłaszcza polonistom. :lol:
A tak w temacie to kogo tam jeszcze macie do końca rundy zasadniczej w lidze?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 19 Lip 2011 22:34

Mamy Częstochowę i Wrocek, jeśli wygramy z Czewą za 3 (tam dostaliśmy ok. 10, nie pamiętam dokładnie) i Wrockiem za 2 (tam dostaliśmy ostry łomot, więc na bonusa nie ma szans), to na 99 % wchodzimy, dostajemy bęcki od Falubazu albo Apatora i myślimy o sezonie 2012 :D

Co do dziwactwa ś.p. kolegi, to mnie nie szokuje ono, wręcz powiedziałbym, że w jakiejś części chwytam ideę :P
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 20 Lip 2011 12:06

No to macie idealny układ i tylko od was zależy czy się do play offów doczłapiecie a te rządzą się swoimi prawami. Jeszcze do tego Vaculik zaszalał tym razem w pozytywnym tego słowa znaczeniu w lidze szwedzkiej. Co może niepokoić to wygrana Częstochowy z galaktycznymi z Gorzowa. Swoją drogą to Komarnicki wywalił kasy na ten skład a póki co zawodzą. Jeżeli i w tym sezonie ktoś wyśle Gorzów na wcześniejsze wakacje to kibice gorzowscy mogą tego nie zdzierżyć.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 22 Lip 2011 23:34

Częstochowa pyknięta ;) Na meczu nie byłem (choć mam wstęp za free ;) ), ale gawiedź powiada, że jak zawsze, gdy to nie organizatorzy, ale pogoda przygotowuje tor, było sporo emocji na "przysłowiowym" w niektórych kręgach tarnowskim betonie.

W perspektywie mecz ze Spartą i raczej nikt w Trn nie wątpi w zwycięstwo

Jeśli nie zdarzy się cud w Lesznie (Unia Leszno - Włokniarz), jesteśmy w play-off

o pierwsze miejsce po zasadniczej i zaszczyt ;) walki z buczą powalczą Falubazy z Apatorami, Ponoć Falubazy już dogadane z Rzeszą, więc nam przypada w spadku Turoń :)

Czyli prawdopodobny skład plejofa wygląda na dziś następująco:

Apator - Unia T.

Falubaz - Rzesza

Leszno - Gorzów
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 31 Lip 2011 19:05

nie wiem, czy zacząć tą

:oops:

czy może tą

:lol:

emotą

chyba ta z przewracanymi oczami wydaje się najwłaściwsza.

Zaczynam rozumieć, czemu w dniu rozgrywania meczu przez taurony niebo nad Tarnowem płacze :oops: Dziś nie udało się przygotować toru w bardziej betonowej konsystencji, no i dalszego ciągu łatwo było się spodziewać (choć przyznam, że raczej wierzyłem w mecz na styk ze słabiutką bądź co bądź Spartą, tymczasem sędzia przerywając zawodu uchronił nas przed pogromem). Jedyny plus dzisiejszej kompromitacji, to nadzieja, że ktoś uderzy pięścią w stół i przestanie ładować pieniądze (spore) w błoto (nomen omen). Pisałem, że obiektywnie nie zasługujemy na play -offy i sprawiedliwości stało się zadość. Jeszcze podobno nasz trenejro rozkładał bezradnie łapy w tv, że tego meczu nie powinno być :lol: - co jak co, ale bardzo dobrze się zdarzyło, że po tych wszystkich teoriach spiskowych itd. to deszczyk przygotował tor i wygrała drużyna obiektywnie lepsza. Albo też - po prostu drużyna (miło było patrzeć na radość wrocławian, gdy nasze gwiazdy chowały się po kątach)

Ciekawe, kto po tym sezonie zainwestuje choć kilka złotych w produkt pn. żużel w Tarnowie. Jakieś złe fluidy w tym mieście dla sportu (i nie tylko).
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 31 Lip 2011 21:18

No toście się Buczoki popisali. :roll: Kryśka i jej ekipa wydymali was równo. Meczu nie widziałem ale z relacji obiektywnych kibiców wnioskuję, że możecie się cieszyć iż mecz przerwano. Jak to nigdy nie można dzielić skóry na niedźwiedziu. Pewnie to siódme miejsce zajmiecie, które pozwoli wam uniknąć baraży ale póki co Krycha triumfuje. :D Biorąc pod uwagę cały sezon na lepsze miejsce nie zasługiwaliście.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 01 Sie 2011 08:26

Dzielenie skóry na żywym misiu w żużlu jest o tyle uprawnione, że żużel jest sportem dość przewidywalnym, pewnie, zdarzają się indywidualne niespodzianki, ale drużyna na papierze silniejsza nie ma prawa przegrać na własnym torze meczu, o ile

1) jest drużyną w ogóle

2) nie wydyma się sama

Pewną nieprzewidywalność można wiązać tylko z pogodą, ale ta w Trn jest ostatnio wyjątkowo stabilna - po prostu codziennie leje :D
Nie oglądałem relacji w tv, ale podobno wrocławianie wcale nie byli zbytnio napaleni na jazdę w tym bagnie, natomiast nasi uwijali się jak mogli, by tor doprowadzić do jako takiego stanu (rozumiem, że presja tv zrobiła swoje), żeby potem płakać, że zawody nie powinny się w ogóle odbyć, nie dało się na tym czymś ścigać itd. No bo co tam - juniorów ze Sparty objedziemy przecież w każdych warunkach. Przeliczyli się - jedyne dobre mecze Unii w tym sezonie, to mecze po kilku dniach treningów i torze zrobionym dla wszystkich, a nie dla Ułamka jak to bywało dawniej. Nie wiem, może pozbawienie się atutu własnego toru było wspaniałym gestem wobec Krychy za jej życzliwość.

p.s. na forum Unii ktoś w dniu meczu palnął tekst, że Krycha chce przełożyć, bo ma poobijanych zawodników, to część się spinała, że nie, nie, nie, jedziemy. no to pojechaliśmy. po bandzie, wypadając ze ścieżki.

p.p.s. co do Czewy: niby wciąż jesteśmy faworytem "na papierze", ale trzeba wziąć poprawkę, że to drużyna piekielnie ambitna, a u nas, ledwo jako taka atmosfera zaczęła się wykluwać, już trafił ją szlag i teraz chyba większość rajderów rozgląda się za nowym pracodawcą (czemu towarzyszy westchnienie ulgi kibiców).
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 01 Sie 2011 11:37

Kiedyś kiedy rzuciłbyś jakieś nazwisko zawodnika to nawet ja mniej niż średnio zainteresowany tą dyscypliną sportu potrafiłbym dopasować do niego jakiś klub. Po prostu byli zawodnicy jednoznacznie kojarzący się z danym klubem. Teraz na podobny egzamin nawet bym się nie odważył. To wszystko przypomina kibicowanie jakimś opłacanym gladiatorom. Nawet juniorzy krążą po Polsce i co sezon w innych barwach a jedyne co związuje ich z danym klubem to pieniądze.
Na szczęście trochę się uspokoiło odnośnie okradania klubów z ich historycznych nazw bo był okres, ze co nowy sponsor strategiczny to nowa nazwa klubu, czasami dziwaczna a czasami śmieszna. Kibice i tak tego nie akceptowali i używali starej nazwy klubu. Paradoksalnie im klub bogatszy tym mniej zainteresowany szkoleniem młodzieży bo łatwiej im kupić młodego i perspektywicznego zawodnika.
Wracając do tej wasze wpadki to czytając komentarze przeważa radość kibiców spod znaku Prezes Kryśki(co zrozumiałe) i spod znaku Prezes Martusi(co już mniej zrozumiałe). :D Na szczęście o ile się orientuję to w Częstochowie jest Pan Prezes. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez dan » 14 Sie 2011 11:16

Zwycięstwo Jarka Hampela w GP Skandynawii! W klasyfikacji generalnej prowadzi Amerykanin Greg Hancock, Hampel jest 2 , a 3 Gollob.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez zdzichu » 14 Sie 2011 12:12

Mieszane uczucia,po tym wczorajszym turnieju,z jednej strony wspanialy występ Hampela,a z drugiej smutny widok kolejnej bezsilnosci,bezradnosci Tomasza Golloba.Warto dodać ,że Malilla jest szczęsliwa dla Polaków w 2009 roku wygrał tam Gollob rok temu Holta a,a teraz Hampel skompletował Polski hat rick
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 21 Sie 2011 21:13

No i dostaliśmy od medalików 8 punktami w pierwszym meczu, ale już szkoda się rozwodzić nad tauronami.

Grunt, że wczoraj pół Unii jeździło w challengu i przy dobrych wiatrach trójka załapałaby się do grand prix :shock: ostatecznie załapał się bezbarwny na ogół Pedersen, szkoda natomiast Vaculika, którego wyeliminowała z pierwszej trójki taśma. Kolejny Polak w grand prix, ale raczej nie wróżę Protasowi wielkich wyników. Nawiasem mówiąc - sukcesy Polaków oczywiście mnie cieszą, ale chyba w dalszej perspektywie GP to będą międzynarodowe mistrzostwa Polski, którymi tylko Polska się interesuje.

Albo i nie, bo i u nas coraz większe cyrki - bohaterska Sparta oddaje walkowerem mecz rewanżowy w ćwierćfinale "najsilniejszej ligi świata" :lol: Do półfinału wchodzą rolnicy z Leszna po dwóch łomotach od Gorzowa - rewelacyjna forma Hampela, natomiast co się stało z Kołodziejem w tym sezonie, to ja nie wiem :roll: Do tego dochodzi zamieszanie z kaesemem i regulaminem limitującym ilość zawodników z GP w jednym zespole - niedługo kluby będą dawać zawodnikom klauzule zobowiązujące do nieuczestniczenia w challengu...
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 22 Sie 2011 08:57

Tarnów powinien spokojnie odrobić te 8 punktów o ile jakiś hocków klocków znów nie odwali. W razie czego czeka ich wyjazd do Gdańska(wielce prawdopodobne, że to oni staną do baraży) lub do Gniezna. Grudziądz zgodnie z oczekiwaniami z powodów finansowych odpuścił walkę o e-ligę. To dobra wiadomość dla Tarnowa bo dyrektorem sportowym w klubie z Grudziądza jest ........kobieta. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 22 Sie 2011 10:06

Nie byłbym taki pewien i nie sugerował się zbytnio RZ. Grigorij Łaguta jest u nas nie do ugryzienia, jego brat ostatnio się rozbił i zdobył tylko jeden punkt, co raczej się nie powtórzy, Karlsson też zaliczył fatalny występ i gorzej już pojechać nie może, poobijany Nermark radził sobie całkiem nieźle... Myślę, że przy umiejętnym stosowaniu taktycznych i 2-3 spasowanych zawodnikach włókniarzy spokojnie stać na mecz na styku + 6, tak że niczego nie można być pewnym. No, może tylko tego, że u nas ktoś na pewno będzie miał zły dzień albo będzie zmęczony daleką podróżą jak ostatnio Kasprzak 8-)

Z Gdańskiem już jeździliśmy swego czasu baraże i to my startowaliśmy z pozycji skazanego na baty kopciuszka ;)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 12 Wrz 2011 09:35

Tegoroczny sezon upływa w atmosferze skandalów i regulaminowych nonsensów i całe szczęście, że w grodzie nad Białą już dobiegł końca. Teraz pożegnać Kasprzaka (który ponoć i tak jest śmiertelnie obrażony na Tarnów po odstawieniu go od składu i uniemożliwieniu startu w IMP), Pedersena, sprowadzić jakimś cudem lidera z prawdziwego zdarzenia, jednego średniego chociaż juniora i może coś z Tauronów w przyszłym sezonie będzie. Oczywiście przy założeniu, że będą zmiany w zarządzie i będą jakieś pieniądze.

Rolnicy z Leszna, którzy jechali cały sezon cieniutko (to prawda, że częściowo wskutek wielu kontuzji), a w pierwszej rundzie PO dostali dwa razy bęcki od Gorzowa, po przeprowadzeniu prac agrarnych na swoim torze są o dwa kroki od obrony tytułu. Apator być może pozbył się dwóch zawodników i teraz płacze i straszy sądem. W Gorzowie mecz przerwany i zaliczony po 8 biegach. Kolejny nonsens moim zdaniem - w sporcie, w którym zasadnicze znaczenie ma atut własnego toru, rozegranie dwa razy mniejszej ilości biegów na torze jednego z zespołów wypacza wynik dwumeczu.

Problem w tym, że nic lepszego niż nieszczęsne PO nie można w żużlu wymyślić.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości