Kolarstwo

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kolarstwo

Postprzez Duche » 04 Sie 2010 00:05

Co do realizacji Tour de Pologne. Marna rzecz jasna, ale czego się można było spodziewać po TVP? Lang tak zachwalał swój wyścig, reklamował jakieś najnowsze technologie, a nic z tego nie ma. Obraz słaby, nie pokazują ile km pozostało do mety.
Kolejny minus to ogólnie rozpoczynanie relacji o 17.30... Sorry, ale skoro to narodowy Tour i było nie było spora impreza sportowa to jako telewizja publiczna powinna pokazywać zdecydowaną większość etapu, a nie tak jak teraz.
Poza tym kończenie transmisji zaraz po zameldowaniu się na mecie kolarzy. Nie pokazanie dekoracji etc.
Lang długo ścigał się we Włoszech i pewnie wie jak organizowane jest Giro, więc mógłby coś od nich podpatrzeć. RAI świetnie co roku transmituje Giro, są zapowiedzi, podsumowania, rozmowy z ekspertami. Tutaj nie ma nic. Jest jedynie pajac Szczęsny na swoim motorku, który nie zna się w ogóle na kolarstwie i robi z siebie pośmiewisko. Jak oni chcą zachęcić ludzi taką transmisją to oglądania kolarstwa?
Kolejna sprawa to promocja Polski. Spójrzcie jak Francuzi realizują Tour de France. Pokazują całe piękno Francji, zabytki, komentatorzy wtedy coś o nich mówią etc. A tutaj co mamy? Stare kamienice z Katowic czy innych miast :( Zero widoku z lotu ptaka, zero zieleni i pokazania piękna polskiej przyrody. W zamian mamy tylko ulice oblepione tymi reklamowymi balonami i nic więcej. Marnizna straszna.
Inna sprawa to już ogólnie cały wyścig. Nudy jak nie wiem, etapy w stylu kryteriów ulicznych nie przemawiają do mnie, bo co to za frajda kręcić się ileś razy po jednej i tej samej pętli? Rozumiem na MŚ, ale nie na wyścigu etapowym. Cholernie jest to nużące, zwłaszcza, że trasa jest płaska jak stół.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez komando77 » 04 Sie 2010 11:37

Rundy są po to, aby uatrakcyjnić wyścig dla widzów stojących na trasie. Przejadą kolarze raz i tyle ich widziałeś. A jak pojadą kilka rund, to jest frajda. Sam byłem na mecie w Warszawie (jeden z powodów to relacja w TVP) i jestem zadowolony, bo widziałem kolarzy kilka razy. Warto się wybrać na trasę, to zupełnie inne oglądanie wyścigu. Kto mieszka w mieście startowym lub w mieście, gdzie jest meta, niech się wybierze, bo warto.
"Cały czas do przodu, staramy się, cały czas do przodu."
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez RakuNH » 04 Sie 2010 11:40

Czy ja wiem. Rundy są po to żeby pokazać sponsorów a dopiero w drugim planie kolarzy. Byłem w Krakowie i jakoś mnie to aż tak nie kręciło. Ciężko się wbić na dobrą miejscówkę na finiszu i w sumie jedynie dekoracja była OK :wink:

Niech będą rundy ale nie takie jak wczoraj bo to jakaś masakra. 5 razy kilka kilometrów to powinien być max. A nie prawie 80 km :shock:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 04 Sie 2010 15:05

Byłem na starcie w Tychach. Ogólnie fajnie, sporo ludzi, fajna kolumna reklamowa, tak kolorowo fajnie było. Fajnie było pooglądać te wszystkie rowery i samochody ekip. Najładniej prezentowały się rowery BMC i Katiuszy :P
Poza tym pochwalę się, że stałem zaraz przy barierkach i pół metra ode mnie stał Pereiro i Greipel z kolegami. Cały czas coś po niemiecku nawijali ;) Sylwek strasznie chudy. Fan Club Maćka Paterskiego też był.
Ogromne wrażenie zrobiły na mnie nogi kolarzy, zwłaszcza sprinterów. Umięśnienie niesamowite.

Za rok ma być podobno meta w Tychach, więc będzie jeszcze lepiej.

Aha, no i Liquigas ma super ładną masażystkę :P
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 05 Sie 2010 07:12

Zobaczymy co dzisiaj pokaże "polski Armstrong" Rutkiewicz. W tym roku ma szansę wygrać TdP. Decyzja Szmyda słuszna, bo na MŚ potrzebny kolarz specjalista od klasyków a nie góral.
Duche a ta masażystka Liquigasu to Rosjanka? :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 05 Sie 2010 09:34

Raczej nie Rosjanka, pewnie Włoszka. Ale i tak bardzo, bardzo ładna :P
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 05 Sie 2010 13:13

Duche napisał(a):Aha, no i Liquigas ma super ładną masażystkę :P

Jakieś zdjęcia można prosić?
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez markos7207 » 05 Sie 2010 14:24

Duche, to czemuś nie pstryknął jej fotki i nie wziął autografu ? :wink:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 05 Sie 2010 14:44

Ale ja pytałem dlatego, że trafiła mi w ręce ulotka jakiejś agencji towarzyskiej w której reklamowano usługi masażu erotycznego który miały świadczyć dwie podobno wysokiej klasy specjalistki z Rosji. :D Chyba nie jest to traktowane jako niedozwolone wspomaganie. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 05 Sie 2010 21:40

Ja stała w miejscu to była do mnie tyłem obrócona, a jak już widziałem jej twarz i przód to cały czas chodziła gdzieś i trudno był ją uchwycić. Poza tym zapomniałem aparatu i miałem tylko ten w komórce, a tam średniej jakości fotki wychodzą :(

Za rok się uda :P
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Duche » 16 Sie 2010 19:36

W ostatnich dniach pojawiło się parę ciekawych informacji.

Roman Kreuziger podpisał kontrakt z Astaną i teraz to Czech będzie liderem Kazachów na Tour de France. Z kolei Winokurow mimo wcześniejszych zapowiedzi postanowił nie kończyć kariery i będzie ścigał się jeszcze przez jeden rok.

Nie będzie już Caisse d'Epargne. W miejsce francuskiego banku pojawi się natomiast hiszpański gigant telekomunikacyjny Telefonica, a drużyna będzie się nazywać Team Movistar. Nie wiadomo więc czy w obecnej sytuacji wypali transfer LuLu Sancheza do Rabobanku. Unzue zapowiada jednak ciekawe transfery w celu wzmocnienia drużyny, bo wcześniej już paru kolarzy odeszło.

Daniel Moreno podpisał kontrakt z Katiuszą, gdzie będzie pomagał Rodriguezowi.

Carlos Sastre potwierdził dzisiaj swój transfer do Geox, które powstanie na miejscu Fo0ton-Servetto. Do nowej drużyny Gianettiego ma trafić również Cunego.

Władimir Jefimkin rozwiązał swój kontrakt z Ag2r z powodów rodzinnych i udał się do USA, gdzie jest jego chora małżonka.

Ricardo Ricco w rozmowie z La Gazetta dello Sport stwierdził, że jest bardzo blisko podpisania rocznego kontraktu z Quick-Stepem. Chciałby bardzo wystartować podczas tegorocznej Vuelty. Zaś inny były doper Stefan Schumacher podpisał kontrakt z Miche, gdzie jeździ m.in. Przemek Niemiec i Michael Rasmussen.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez dan » 25 Sie 2010 17:23

Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez karlos » 31 Sie 2010 14:25

http://sport.wp.pl/kat,1852,title,Laurent-Fignon-przegral-walke-z-rakiem,wid,12621025,wiadomosc.html?ticaid=1acd7
Ostatni wielki francuski kolarz odszedł, ciekawe kiedy Francuzi doczekają się kogoś, kto by nawiązał do sukcesów Fignon czy Hinault.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez dan » 03 Wrz 2010 14:25

http://sport.interia.pl/kolarstwo/news/ ... ta,1526917
A ja czekam na wyścig Elity kobiet.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez Kacpero221 » 04 Wrz 2010 17:57

Maja Włoszczowska mistrzynią świata! :D Z przewagą 48 sekund nad drugą Kalentiewą. W czołówce jechała od samego początku. Anna Szafraniec siódma.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez dan » 05 Wrz 2010 14:00

http://sport.interia.pl/kolarstwo/news/ ... am,1527789
Z tego co Maja mówi to złapał Ją skurcz na ostatnim okrążeniu więc różnie mogło się to skończyć. Ale jest to ogromny sukces.
Wyniki:
1. Maja Włoszczowska (Polska) 1:48.21
2. Irina Kalentiewa (Rosja) strata 48 s
3. Willow Koerber (USA) 52
4. Catharine Pendrel (Kanada) 54
5. Elisabeth Osl (Austria) 2.00
6. Heather Irmiger (USA) 2.03
7. Anna Szafraniec (Polska) 2.16
8. Sabine Spitz (Niemcy) 2.32
9. Marie-Helene Premont (Kanada) 2.43
10. Eva Lechner (Włochy) 2.57
..
21. Aleksandra Dawidowicz (Polska) 9.53
Magdalena Sadłecka nie ukończyła

http://sport.onet.pl/kolarstwo/ms-mtb-2 ... omosc.html - materiał z wczorajszych wydarzeń.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 05 Wrz 2010 14:13

W końcu dzielna Majka dopięła swego ! :D
Ten tytuł należał się jej jak nikomu innemu, po srebrnych medalach, po serii problemów ze zdrowiem i w końcu po fatalnym upadku przed startem ubiegłorocznych mistrzostw, w końcu ma swoje upragnione złoto. Teraz życzę jej z całego serca powtórki za rok i przede wszystkim za dwa lata w Londynie :wink: . Brawo Majka !
Na dziś moja trójka na plebiscyt "PS" to Justyna, Adam i Maja.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 05 Wrz 2010 18:12

Gratulacje dla Majki Włoszczowskiej, szkoda, że żadna z telewizji nie pokazała tego wyścigu na żywo, ale oglądając retransmisję w TVP Sport się wzruszyłem gdy Maja stała na podium. A poza tym to pochwalę poziom komentarzu pana Dzięciołowskiego w tej relacji.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 06 Wrz 2010 07:05

Świetny sportowiec a przy tym i ładna i mądra. Czegóż chcieć więcej. Gratulacje dla Ani Szafraniec za dobry występ. Tak ogólnie to świetne mamy te dziewczyny w tym MTB bo i Ola Dawidowicz, Magda Sadłecka czy brązowa młodzieżówka Paula Gorycka. Jest jeszcze kilka utalentowanych juniorek więc o przyszłość można być spokojnym. Trochę żal i wstyd bo znowu baby górą. Kolejna sportowa dyscyplina gdzie w Polsce rządzi płeć piękna.
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 37 gości