Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez RakuNH » 06 Wrz 2011 20:28

figaro56 napisał(a):Kat- Jeżeli ci "prawdziwi kibice" mają skandować, że "Auschwitz twoim domem jest" albo bluzgi w stylu " Ola,ola,ola strzelcie kur... gola" to już wolę słuchać meksykańskich studentek. Carramba ;)

"Jazda z kur*** Polacy jazda z kur***" - zapamiętaj Figaro bo zrobiłeś kardynalny błąd ;) Ja jednak wolę słuchać kiboli, bo sparingu w piknikowej atmosferze nie da się oglądać. Po Euro na szczęście skończy się ta szopka.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 06 Wrz 2011 22:46

Wystarczą pozdrowienia dla pzpn-u. ;) Figaro, na kadrze zaczął się tworzyć fajny klimat, a teraz przez to euro, bojkoty, powoływanie jakiś wynalazków, mamy bandę pomalowanych przebierańców, stadionowych "turystów" i piknikową ciszę. Może Szpaku był zachwycony, nie wiem, na szczęście była transmisja na zdf :D

Mecz nawet fajny, choć po obejrzeniu 2 spotkań z eliminacji azjatyckich (Liban - ZEA i Kuwejt - Korea) miałem wrażenie, że włączył mi się tryb slow-motion. Te wyniki sparingów trochę jednak zaciemniają obraz kadry, choć oczywiście lepiej, że walczymy jako tako z grającymi na pół gwizdka Niemcami niż dostajemy po dupsku od słabych Czechów jak współorganizatorzy.

Słowacja - Armenia 0-4 :shock:

W ogóle fajne dziś wyniki, zapowiada się kilka hitowych spotkań o 1. miejsca w grupie.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez ssonicsl » 07 Wrz 2011 12:23

A u mnie to nawet nie kwestia sparingów. Te za Engela, Janasa czy nawet Beenhakera oglądałem, a teraz mi się ... nie chce. Po prostu - to nie to co dawniej.

Mecz. Znowu +90 minuta, znów akcja lewą stroną (naszą lewą), znów płaska piłka na 5 metr i znów bramka (Cacau, Neuville). Ech niczego się nie nauczyli. Oczywiście, gdyby w tym meczu wszystko wpadało to w 90 minucie byłoby już 11:4 (dla Niemców rzecz jasna). No cóż było blisko a wyszło jak zawsze. Bezradność trwa.
Pytanko? Oglądałem powtórki w meczu i dziś na youtubie, czy Wise dotknął ręką Dudke przy pierwszej bramce dla nas? Bo ja się faulu nie dopatrzyłem, za to ręce do góry, klata do przodu, nogi bezwładne i ryp na ziemie z okrzykiem ałaaaa.

Inne grupy. Ciekawie na pewno będzie. Francja-Bośnia, Portugalia-Dania, Grecja-Chorwacja, o grupie z Rosją, Słowacją, Irlandią i Armenią nie wspominam bo tu wszystko jest jeszcze możliwe. Armenia walczy o awans... kto by pomyślał.
A Rosja wczoraj totalne oblężenie bramki Givena i nic. Albo Given kapitalnie bronił, albo Irlandczycy wybijali piłkę z bramki (2 razy), a to znowu Rosjanie za długo się składali do strzałów i byli blokowani. Przewagę mieli olbrzymią. Większą niż Niemcy z nami.

A i jeszcze kibice. No cóż, nawet Szpaku włażący w cztery litery wspaniałym polskim kibicom tym razem był rozczarowany ciszą na stadionie i dawał temu wyraz kilkukrotnie w trakcie spotkania. Ja się o przyśpiewki Auschwitz to obawiam jak Legia będzie grać z Happoelem. Mam nadzieje, że SKLW zapanuje nad gównażerią i hołotą bo UEFA nie PZPN i nie popuści. Wcale na karze finansowej nie musi się wtedy skończyć.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez figaro56 » 08 Wrz 2011 11:18

Przez te dwa lata mecze towarzyskie obrzydły mi do reszty. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że drużynie której ewidentnie zależało na wyniku ani przez moment nie miała przewagi. Wszystkie polskie okazje to z kontr i nie było chwili pozycyjnego ataku. Cały czas miało się wrażenie, że Niemcy grają tak na 70% możliwości i to w porywach. Stać ich było na wrzucenie wyższego biegu w przeciwieństwie do naszych. Zaangażowanie najlepiej oddawały chwile po strzelonych bramkach kiedy do Niemca podlatywał jeden, góra dwóch kolegów aby przybić piątkę a nasi całą drużyną robili niedźwiedzie a radość wprost z nich promieniała.
A ta nasza obrona jak była dziurawa, tak została. Niemcy w pozycyjnym ataku wchodzili w nasze pole karne jak w masło.
Co do kibicowania to nie wiem kto tam zasiadł na trybunach, czy to ci prawdziwi, czy pikniki bo najlepiej określiłbym ich mianem buraki.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez zdzichu » 09 Wrz 2011 15:40

A co ty sie Figaro spodziewałes ,że będziemy,sobie prowadzili gre z Niemcami, siedzieli na ich połowie ,i klepali piłką, od nogi do nogi.Jak dla mnie to ten mecz wyglądał dokładnie tak jak sie spodziewałem,czyli , momentami zdecydowana przewaga Niemców ,i nasze kontry.Zresztą ,trudno żeby bylo inaczej ,jesli na przeciw siebie stają 65 i 3 zespół rankingu fifa.A defensywa rzeczywiscie dziurawa ,zawiódł na całego Głowacki,debiut Perquisa nawet przyzwoity,boczni obroncy tez niestety dawali sie ogrywać.A kibice,no cóz można by powiedzieć ,jaka reprezentacja tacy niestety kibice.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 12 Wrz 2011 08:56

Pomny doświadczeń polski kibic piłki kopanej nie powinien dziwić się niczemu co tyczy naszej ligi ale wygrana wyjazdowa Podbeskidzia z Legią trochę trochę tę poprzeczkę ustawia wyżej odnośnie tego co może dziwić. Nie wiem, może Legioniści myślami byli już na pucharowym meczu w Holandii? A tu zonk i nauczka, że nie da się wygrać meczu bez zaangażowania choćby i z Podbeskidziem.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 12 Wrz 2011 09:41

Wygląda na to, że naszych ligowców nie stać na rozegranie dwóch dobrych meczów w tygodniu, więc przed pierwszą rundą LE bardziej obawiam się o Wisłę, która w Poznaniu całkowicie zdominowała pyry i rozegrała najlepszy chyba mecz w tym sezonie.

A jutro startuje LM i na dzień dobry hit Barca - Milan.

VeB! ;)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 12 Wrz 2011 14:52

Te złośliwe pikniki powiadają, że to brak Małeckiego wyszedł Wiśle na dobre a wszystko to powtarzają między jednym kęsem kiełbaski a drugim i to bez popijania. Nie oglądałem ani Wisły ani Legii w akcji i muszę polegać na recenzjach prasowych, tudzież innych kibiców świadków tych widowisk. Z całej ostatniej kolejki obejrzałem 1 mecz. Z litości nie wymienię "bohaterów" tego widowiska ale powiem, że zniechęcili mnie skutecznie do oglądania innych meczów. Kolejne 2 godziny zmarnowane w moim życiu.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 12 Wrz 2011 17:08

Hehe, czyżby to był ten mecz, po którym większość piłkarzy padła wyczerpana na murawę, a widzowie wytrzeszczyli oczy, bo, delikatnie mówiąc, spotkanie nie było prowadzone w zawrotnym tempie? ;) Choć w sumie w tej kolejce miałem "przyjemność" oglądać prawie wszystkie spotkania i większość stała na podobnym poziomie, tzw. mecze walki, jak to mawiają szkoleniowcy.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 15 Wrz 2011 13:56

Wczoraj się Borek strasznie zapieklił w studiu LM. Ale często bywa tak jak o prawie wypowiada się były student dziennikarstwa i zarządzania, że robi z siebie durnia. Art 20b ustawy o radiofonii i telewizji w ust 2 pkt 3 wskazuje, iż telewizja ma OBOWIĄZEK pokazywać w kanale OTWARTYM (czyli ogólnokrajowym dostępnym bez opłat) ważne wydarzenia sportowe, którymi między innymi są mecze polskich drużyn w LM i Pucharze UEFA (obecna LE - zmiana nazwy nie ma wpływu na ważność tego punktu, sama UEFA wskazuje w wewnętrznym rozporządzeniu, że rozgrywki LE są kontynuacją PUEFA, poza tym zawsze zostaje interpretacja przepisów pod względem celowościowym (czyli co ustawodawca chciał zawrzeć). Mało tego znany wszystkim dziennikarz próbował wmówić widzom, że UEFA wymusza na nich wyłącznie transmitowanie 1 jednego meczu w otwartym kanale. Pozostałe natomiast mogą puszczać w kanale kodowanym. Biedak zapomniał o hierarchii przepisów w państwie Polska. Najwyraźniej nie wie, że ustawa stoi nieco wyżej w takiej hierarchii. Oczywiście przytakiwali mu siedzący w studiu poseł na Sejm RP pan Kosecki (który to się chyba w tymże Sejmie sprawami sportowymi zajmuje) oraz pan redaktor Kołtoń (absolwent wydziału Prawa UW). I jeszcze próba trywializowania sytuacji, kiedy pan Borek wskazywał a co by było gdyby 4 polskie drużyny grały w LE? Panie redaktorze. Tez ustawa, ta sama. Art 20b ust 5 pkt 2. I jeszcze do tego, w nieudolny sposób, weszło włącza (wiadomo przyjaciel przyjaciela ... ).
Zobaczymy jak sprawa się potoczy. Oczywiście kibice Legii interweniują w KRRiTv i słusznie robią. Zobaczymy co się stanie.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez Bartek10982 » 15 Wrz 2011 14:09

Polszit zapowiedział, że meczem transmitowanym na TV4 będzie mecz o godzinie 21:05. Jak tak chcą to niech chociaż puszczą mecz o 19:00 na Polsacie Sport, a nie na Polsacie Futbol, który pewnie żadna kablówka w Polsce nie ma.
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 15 Wrz 2011 14:52

ssonicsl napisał(a):Oczywiście kibice Legii interweniują w KRRiTv i słusznie robią. Zobaczymy co się stanie.

Jeśli tak jak mówisz istnieją jakieś uwarunkowania prawne to niech się śmiało odwołują, bo prawa trzeba przestrzegać, ale sam zamysł narzucania czegoś prywatnej telewizji to jakaś paranoja.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 15 Wrz 2011 15:53

Polsat ostatnio co rusz się kompromituje, nie wiem, chyba są obrażeni, że im ppv z Adamkiem nie wyszło.

Raku - nikt nie narzuca prywatnej tv, co ma nadawać. jeśli pechowo się składa, że mają prawa do meczów objętych wymogiem ogólnej dostępności, ale wolą wyemitować dziesiątą powtórkę odcinka "Kiepskich" czy co tam jeszcze, to niech udzielą sublicencji innemu ogólnodostępnemu nadawcy, żeby nie burzyć ramówki.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 16 Wrz 2011 13:19

Wielkie rozczarowanie po wczorajszych występach naszych eksportowych drużyn.

Legia. W zasadzie przegrała mecz w szatni. Wyszli na boisko z przeświadczeniem, że tego meczu nie muszą wygrać... no i nie wygrali. Holendrzy postanowili zdobyć trzy punkty jak najmniejszym nakładem sił i w pełni wykonali plan. Nie wiem, skąd ta trwoga przed PSV, przecież to nie jest drużyna choćby pokroju Spartaka. Na Łużnikach Legionistom też ugięły się nogi, ale jakoś szybko się ogarnęli, w Eindhoven nawet bardziej ofensywna gra po wejściu Rado w 2. połowie była pozbawiona wiary we własne siły i możliwość powalczenia o lepszy wynik. Kompromitacji nie było, ale dobrego wrażenia też Legia po sobie nie zostawiła. No chyba że na trybunach. Szkoda.

Mecz Wisły to festiwal błędów obu defensyw i sędziów. Można psioczyć na dwie zmarnowane szanse sam na sam i nieodgwizdanie faulu na Pareice przy golu na 2-1, ale obiektywnie Odense było wczoraj drużyną o klasę lepszą i - przede wszystkim - ambitniejszą, i ich wygrana jest w pełni zasłużona. Wisły nie stać było na dłuższe przyciśnięcie rywala, a wtedy obrona Duńczyków prezentowała się równie źle jak ta wiślacka.
Niestety, ale wygląda na to, że już lepiej grać naszym drużynom ze znudzonymi LE potentatami, niż chcącymi pokazać się w Europie średniakami. Może więc lepiej, że "najłatwiejszy" mecz w grupie już za Wisłą ;)

I jeszcze odnośnie podzielenia przez Małeckiego sympatyków TSW na dwie grupy. parafrazując hasło kiboli z drugiej strony Błoń: Bóg przebacza, pikniki Wisły - nigdy :lol:
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 16 Wrz 2011 13:59

Ja po obejrzeniu kwadransu meczy Wisły miałem dosyć :roll: . W sumie nawet się cieszę z ich porażki, bo jestem jak najbardziej przeciwny promowaniu międzynarodówki pod wodzą Holendra jako najlepszej polskiej drużyny. Też napełnia mnie trochę zgrozą myśl, że gdyby ten eksperyment się powiódł to polskie kluby z ekstraklasy zaczęłyby jeszcze w większym stopniu ściągać miernych piłkarzy z zagranicy.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Bartek10982 » 16 Wrz 2011 16:15

Z Wisły się robi APOEL, gdzie nawet nie ma jednego reprezentanta Cypru w wyjściowym składzie. A wczoraj Lamey i Chavez w obronie katastrofa :idea:

A co do Ligi Europy to w przyszłym sezonie prawa nabędzie nSport, tyle że tam pewnie nawet ani jednego meczu na TVN nie będzie, bo oni nie mają jednej transmisji sportowej w roku nie licząc tego meczu polityków.
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 16 Wrz 2011 20:24

Niech ci Wiślacy nie plotą bzdur bo już po pierwszej połowie mogli przeciwnicy pozamiatać i byłoby po meczu. Legii nie oglądałem ale też na jakiekolwiek punkty w meczu nie zasłużyła według zorientowanych. To dopiero początek i zobaczymy co będzie dalej i jak gra w pucharze odbije się na ich dyspozycji w meczach polskiej ligi.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez ssonicsl » 16 Wrz 2011 21:16

Różnica pomiędzy Legią a Wisłą polega na tym, że Legia ma za sobą teoretycznie najtrudniejszy mecz, a Wisła teoretycznie najłatwiejszy. Ale to tylko teoria. Może z kontry z Twente będzie się Wiśle lepiej grało. Bramka na 2:1 dla mnie faul, ale pamiętajmy, że w pierwszej połowie powinien być karny dla Duńczyków i jeszcze czerwona kartka. W Wiśle faktycznie boli ta ilość Polaków w składzie. Owszem na polskich kopaczach nauczonych tego fachu przed 2000 rokiem zbyt wiele zbudować się nie da, ale przyzwoitość kazałaby ze 3 w pierwszej 11 umieścić.

Co do praw TV na przyszły sezon. Całą LM i LE przyjęło ITI i "n", z tym że sublicencje sprzedadzą (o ile już tego nie zrobili) TVP. Więc zapewne tam będą mecze polskich drużyn. A sport na TVN :lol: Dawno, dawno, dawno temu mecze Wisły tam leciały, ale to było dawno, dawno, dawno temu.

Rudnev znowu hat-tricka ustrzelił :shock:

A propo dopingu. Po meczu reprezentacji przeczytałem na jednym forów klubowych bardzo ciekawą opinię. Niby została napisana w formie groteski, ALE. Obecnie to wygląda tak: kibice Wisły protestują - "pikniki" przeciwko wypowiedzi Małeckiego, "kibole" przeciwko protestującym "piknikom"; na Legii - w sercach dzieciaków protest wciąż tkwi, nie wygasł nigdy, protestują rzecz jasna przeciwko ITI; kibice Lecha też protestują - kiełbaski zabrali Litarowi no i wyniki nie ten teges (czy o co tam im chodzi); Jagielonia - też protestują - przeciwko porażce z Irtyszem, przeciwko wypowiedzi Sandomierskiego; Cracovia - oni zawsze protestują, tfuu wyzywają tych zza miedzy; Lechia - po debiucie na Baltic Arena wygwizdali piłkarzy (słusznie zresztą); na Śląsku też jakieś zawieruchy były; a już wszyscy protestują przeciwko rządowi. Hmmm może teraz tak zawsze będzie? Teraz polskie stadiony protestem stoją, a co!
ssonicsl
Kadra A

Postprzez karlos » 16 Wrz 2011 22:04

Co jak co, ale do powstań, strajków i protestów to zawsze byliśmy pierwsi ;) . Już nie wspominając o narzekaniu, bo to nasza cecha narodowa :lol: .
Co do Rudnevsa, znaczy się Rudniewa, bo on nazwisko zmienił 8-) , to trochę zdziwiło mnie, że nikt go nie kupił w trakcie wakacji, bo potencjał na zawodnika na światowym poziomie to on ma.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez kat. » 16 Wrz 2011 22:33

Ta opinia wyżej pokazuje, że ogólnie to już nikt nie wie, o co w tych protestach chodzi, tak się straszliwie rozmyły.

Dodajmy do tego, że wielu kibiców już przestało wierzyć w jakiekolwiek protesty (jeśli chodzi o sprawy wewnętrzne, a nie te, że tak powiem, "globalne") i... założyli od podstaw własne drużyny, którym kibicują (Górnik Łęczna, Zagłębie Sosnowiec i wiele mniejszych klubików).

Lech też się bawi całkiem nieźle na meczu... drużyny kibiców Lecha 8-)

http://www.youtube.com/watch?v=efvnckn1 ... re=related

Niemniej jednak votum separatum sektorów tzw. piknikowych to pewna nowa sytuacja w polskim świecie kibicowskim. Znak to, że Euro coraz bliżej.

I jeszcze jedna sprawa, jeśli już o modelach kibicowania mowa. Jak ostatnio kibice Piasta wybrali się do Pragi, żeby obejrzeć mecz Ligi Mistrzów, a nie ligową szarzyznę (protestują, nawiasem mówiąc), to też im to na zdrowie nie wyszło. Podobno powtórzono im to, o czym wiemy od wielu lat - Liga Mistrzów nie dla Polaków!
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości