Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez zdzichu » 02 Mar 2015 16:29

Co ciekawe, tylko dwukrotnie w gigancie zdarzały się większe różnice między zwycięzcą a drugim zawodnikiem. Oczywiście Ingemar Stenmark był tym, który potrafił dołożyć rywalom więcej niż Hirscher wczoraj. Austriak pewnie zmierza po 4 z rzędu kryształ. Ciekawe czy Jansrud w Kvitfjell podejmie jeszcze rękawice. Ostatnio jego forma raczej nie napawa optymizmem ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Wybitny ekspert » 21 Mar 2015 12:28

Walka między Tiną i Anną jest niesamowita, jak dla mnie ozdoba całego tego sezonu zimowego.
18 punktów różnicy przed gigantem.
Jutro wszystko się rozstrzygnie, trzymam kciuki za AF. ;)
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez zdzichu » 21 Mar 2015 19:15

To chyba najciekawszy sezon od kilku lat. Fantastyczny powrót Vonn, pobicie rekordu zwycięstw Proll i dwie kule, do tego wspaniała walka Fenninger z Maze czy eksplozja formy Jansruda. Chociaż ta eksplozja nie wystarczyła na Hirschera. Austriak zdobył 4 z rzędu Kryształową Kulę i przeszedł do historii jako pierwszy alpejczyk, który tego dokonał. Gratulację dla forumowych "hulsów" Marcela, a jak wiadomo takich tutaj nie brakuje :P Kto wie, jak wyglądałaby ta walka, gdyby Jansrud tak nie cieniował w pierwszych startach po mistrzostwach. Ale i tak świetny sezon Norwega i rywalizacja niemal do końca, a wydawało się, że po kontuzji Svindala kryształ zostanie podany Hirscherowi na tacy ;)

U pań jeszcze ciekawiej. Kilka tygodni temu wydawało się, że Fenninger nie da rady doścignąć Słowenki, a przed jutrzejszym gigantem to chyba jednak akcję Anki stoją wyżej. Maze po mistrzostwach strasznie cieniowała w konkurencjach technicznych i jeśli jednak przegra z Fenninger, to właśnie przez słabe występy w slalomie i gigancie. Jakiś czas temu pisałem, że wolałbym kryształ w rękach Austriaczki, ale ostatecznie kciuki będę trzymał jednak za Tiną ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Gerhardt » 21 Mar 2015 19:25

Warto dodać, że "weteranka" Schiffrin zajmując jutro 5 miejsce w gigancie zepchnie starą mistrzynię z trzeciego miejsca w generalce. Czego jej
zresztą życzę, starsi muszą w końcu ustąpić :D .
Awatar użytkownika
Gerhardt
Młodzieżowiec

Postprzez zdzichu » 21 Mar 2015 19:40

A ja mam nadzieję, że to Lindsey będzie trzecia w generalce :D Jutro ma pojawić się na starcie giganta i może uciuła jakieś punkty. Ona nikomu nie ustąpi. Mam wrażenie, że w przyszłym sezonie powalczy jeszcze o zwycięstwo w generalce.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Gerhardt » 21 Mar 2015 20:22

O proszę tego nie widziałem. Widać jednak wielki głód sukcesu i nie odpuszcza jak Jansrud. Powrót Vonn do walki o dużą kulę jak najbardziej pożądany.
Mam nadzieję że nie będzie się wygłupiać i nie zakończy kariery jak Riesch.
Awatar użytkownika
Gerhardt
Młodzieżowiec

Postprzez Gerhardt » 22 Mar 2015 14:03

Szok. Vonn nie tylko, że uciułała punkty to jeszcze ukończyła giganta przed Schiffrin. No nic,
za rok Mikaela powinna wskoczyć do top 3. Za to Maze jaka skwaszona mina, już stary Northug wydaje
się sympatyczniejszy ;) .
Awatar użytkownika
Gerhardt
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 22 Mar 2015 14:16

bo Nurtug jr. jest bardzo sympatycznym człowiekiem :D że niektórzy go nie lubią bo za wiele wygrywa to inna bajka ;)

Gratulacje dla Anny i Marcela za KK :)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 22 Mar 2015 15:33

A jaką miała mieć minę ? Wcale się nie dziwie Słowence. Wypuściła z rąk coś czego nie miała prawa wypuścić. I ona doskonale o tym wie. Dzisiaj w porównaniu do ostatnich gigantów i tak pojechała świetnie. Ale w tym czarnym dla Słoweńskiego sportu dniu na fenomenalną Fenninger to nie wystarczyło.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Wybitny ekspert » 22 Mar 2015 19:37

Jest, jest, jest!

Image
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RakuNH » 22 Mar 2015 19:49

Trochę śledziłem tą rywalizację i najpierw się wydawało, że Fenninger nie ma szans, później że Maze jest kompletnie bez formy i Fenninger to musi wygrać, a później 50/50. Okazało się że Słowenka nie dała rady no ale ważne że Marcel śrubuje rekordy :mrgreen: Mógłby być nieco skuteczniejszy na imprezach mistrzowskich chłopina ;)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez maksim2 » 23 Mar 2015 20:21

http://www.sport.pl/zimowe/1,79229,1764 ... le.html#MT
Nie mój cyrk, ale też wesoło.
Nasi narciarze pokazujący się na największych imprezach z zagranicznymi trenerami pracowali. Za krótko, nie z tymi najwyższej klasy?

Sukcesów nie może być, kiedy nie ma koncepcji, a jaką koncepcję może mieć PZN, skoro za narciarstwo alpejskie od 20 lat odpowiada w nim wciąż ten sam człowiek? Przecież w normalnej firmie ktoś, kto przez tyle czasu nie odnosi sukcesów, zostałby zwolniony. Dlaczego w związku taki ktoś jest tolerowany? Ten szef wyszkolenia ma bardzo dziwne metody tworzenia kadr.

Od sześciu lat wszystkie pieniądze PZN inwestuje w szkolenie jednego zawodnika, który nie wykazuje ani talentu, ani nawet chęci walki. Jest to Maciej Bydliński, który na moje wyliczenia pochłonął przez te lata 3 mln zł. To jest przedziwna historia. Spójrzmy na Szwecję. Czy są w niej zjazdowcy, specjaliści od konkurencji szybkościowych? Nie, bo tam są małe góry. Dlatego Szwedzi mają wybitnych slalomistów. A u nas ktoś kilka lat temu postanowił, że Bydliński zostanie specjalistą od konkurencji szybkościowych. Ręce opadają.

Niestety, w niego się wciąż inwestuje, mówiąc, że jak nie szybkościowcem, to będzie specjalistą od kombinacji, czyli połączenia zjazdu ze slalomem. Ja, będąc narciarzem, który kilkadziesiąt razy wystartował w zawodach FIS, zdawałem sobie sprawę z tego, że jedyną konkurencją, w której cokolwiek mogę znaczyć, jest slalom. Człowiek, który nauczył się jeździć na małych górkach, nigdy nie będzie zjazdowcem. Dobrze by było, gdyby pan Bydliński to zrozumiał. Mógłby przeczytać kilka książek napisanych na ten temat przez wybitnych narciarzy. Polecam książkę bliźniaków Phila i Steve'a Mahre'ów. Oni napisali jasno, że zjazdowcem może być tylko ten, kto w młodości jeździ tak szybko, że kiedy wreszcie wystartuje w zjeździe w zawodach FIS, to szybkość nie będzie dla niego żadną przeszkodą. Tego się nie można nauczyć. Liczenie na to, że ktoś z Polski będzie zjazdowcem, jest szczytem głupoty. Ale od czasu do czasu Bydlińskiemu udaje się zdobyć jakieś punkty i wtedy PZN jest zadowolony.

W tym sezonie Bydliński był jedynym Polakiem z punktami w Pucharze Świata. Zdobył ich 26 i w klasyfikacji generalnej zajął 114. miejsce.

- I zaraz znów związek postanowi, że w kadrze znaleźć mogą się tylko ci zawodnicy, którzy zdobyli punkty w PŚ. Halo, czy ktoś, komu nie daje się pieniędzy na przygotowania, ma szansę te punkty zdobyć? A taki Bydliński jedzie na mistrzostwa świata, zajmuje kompletnie obciachowe miejsca, wyprzedzając tylko ludzi z Kazachstanu, Bośni i Hercegowiny, Chile i Maroka, a po zawodach w wywiadzie mówi, że jest zadowolony z przebiegu mistrzostw. Przecież ja na jego miejscu spaliłbym się ze wstydu. Sam startowałem w żeglarskich mistrzostwach świata i Europy, miałem takie wyniki jak Bydliński, ale sam się finansowałem, od nikogo nie wziąłem złotówki. I nie byłem z siebie zadowolony. Zawsze wracałem z niedosytem, chciałem się poprawiać.
Awatar użytkownika
maksim2
Młodzik młodszy

Miejscowość: motel pod Złotym Leszczem

Postprzez RakuNH » 23 Mar 2015 20:36

Kurdziel mnie zaskoczył taką opinią. Zawsze myślałem, że on jest maksymalnie neutralny w takich osądach szczególnie personalnych.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 23 Mar 2015 20:49

Ciekawa opinia. Już kiedyś czytałem o tym, że w narciarstwie alpejskim źle się dzieje. Środowisko totalnie skonfliktowane. Podobnie snowboardowe.
Ciekawe czy ci Górale potrafią się dogadać w jakiejkolwiek kwestii.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 13 Maj 2015 12:23

Może chociaż raz Tajner mógłby szybko zadziałać :mrgreen:
http://eurosport.onet.pl/zimowe/narciar ... cji/vzhp1z
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 10 Wrz 2015 14:59

Rok temu "do widzenia" powiedziała Marlies a dzisiaj to samo zrobił Beni Reich. Przyznam szczerze że nie lubiłem faceta bo przez długie lata stawał na drodze Wikingom;], ale szacunek jak dla każdego wielkiego mistrza do niego miałem zawsze.
Miał trochę pecha jak Aamodt do 2. miejsc w generalce PŚ. No i nigdy nie zapomnę jak 2-krotnie ciął się z Akselem do samego końca o wygraną, raz przegrywając o kilkanaście punktów a drugim razem o 2(!). Zresztą miał pecha do przegrywania o włos.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bocian » 13 Paź 2015 16:53

Sezon bez Maze będzie trochę dziwny. Pewnie upłynie pod dyktando Fenniger.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez Wybitny ekspert » 14 Paź 2015 21:02

Tylko 10 dni zostało do inauguracji.
Dla mnie to początek sezonu zimowego. :D
Anna miała trochę kłopotów z federacją, która chciała jej zmienić menadżera, ale wszystko dobrze się skończyło i jest podobno świetnie przygotowana.
Z kolei parę dni temu kontuzji doznał M.Mayer ale twierdzi że na Soelden będzie gotowy.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Bocian » 15 Paź 2015 16:30

Wybitny ekspert napisał(a):Tylko 10 dni zostało do inauguracji.
Dla mnie to początek sezonu zimowego. :D
Anna miała trochę kłopotów z federacją, która chciała jej zmienić menadżera, ale wszystko dobrze się skończyło i jest podobno świetnie przygotowana.
Z kolei parę dni temu kontuzji doznał M.Mayer ale twierdzi że na Soelden będzie gotowy.

5 i 6 marca kobiety będą rywalizowały w Jasnej na Słowacji. A podobno polskie Tatry są za niskie aby zrobić na nich trasy alpejskie z prawdziwego zdarzenia :roll: Słowackie są przecież niewiele wyższe.

A mężczyźni w lutym polecą na Daleki Wschód. Zawody będą w koreańskim Joengson i japońskiej Naebie.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez Wybitny ekspert » 21 Paź 2015 14:26

Dramat. :cry:
Anka miała wypadek w Soelden i została helikopterem przetransportowana do szpitala.
Kolano jak piszą media "zrujnowane".
Sezon z głowy. :evil:
Wybitny ekspert
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości