Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez zygy » 12 Lut 2015 20:21

Orientuje się ktoś, w jaki sposób ustala się to, kto ustawia bramki w konkurencjach technicznych? Zarówno dziś pierwszy przejazd, jak i slalom do kombinacji ustawiał trenrr- Tiny Maze :? Nie bardzo tego rozumiem, co to nie ma innych trenerów w alpejskim cyrku... Niedoże Słowenka jest mocna, to jeszcze ciągłe fory ma, ponieważ ten fakt na pewno ma jakieś znaczenie przy obecnym wyrównanym poziomie, choćby z racji psychiki.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 12 Lut 2015 20:23

No musi się Tina M sprężyć aby zdobyć medal, za plecami ma młodszą i ładniejszą imienniczkę :D . Jeśli nie stanie się jakaś katastrofa to złoto znów dla Austrii, pytanie w czyje ręce trafi.
Ja na Ragnhild liczyłem w gigancie a tu mi Nina taki numer wywija :lol: brawo. Więcej nic nie napisze bo zapeszam gdy rozwijam myśl ;)

Jak widać nie bardzo jej te fory pomogły :P Na szczęście ojciec Kostelicia już nie ustawia przejazdów, po Soczi niektórzy chcieli go zlinczować :mrgreen:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bedrzich » 12 Lut 2015 22:50

Złoto dla Fenninger jest pewne na 95 %, ma taką przewagę, że musiałaby sie mocno postarać, żeby to roztrwonić. Wszystkim innym pozostaje raczej walka o dwa pozostałe medale, a ponieważ kandydatek jest kilkanaście, to będzie walka na noże...
Maze wcale nie musi zdobyć medalu, bo ona go ostatnio mało ćwiczyła, więc czemu by nie Nina. I tak bardziej ją widziałem w tym miejscu niż Ranghild - szkoda, że Ci markos tego nie napisałem przed zawodami...
Ranghild to wciąż jeszcze pieśń przyszłości...
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez zdzichu » 12 Lut 2015 23:35

Brawo Ania :D NOKAUT jednym słowem. Obydwa przejazdy na granicy ryzyka. Jakbym Hirschera widział ;) Bedzrich przejąłeś od Mareqna pałeczkę głównego jasnowidza forum, bo jeśli dobrze pamiętam, to Ty przewidziałeś, że Maze nie zdobędzie medalu w gigancie. A ja niejako wykrakałem przed zawodami medal dla Rebensburg ;) Ale dawna mistrzyni pokazała jednak klasę.
Szkoda mi dwóch dziewczyn najbardziej. Po pierwsze Michi, że wypadła jednak z podium, a po drugie ślicznej Tiny z Liechtensteinu, że tak niewiele jej zabrakło do brązu. A pojechała naprawdę dobrze. Nie ma szczęście ta zawodniczka. Brawa dla Lindsey za świetny drugi przejazd. Może warto wrócić do treningów giganta.
Zawody bardzo ciekawe, ale jutro to dopiero będzie się działo 8-)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 12 Lut 2015 23:42

W tym sporcie nie ma nic pewnego ;) , prawie 2 sekundy miała Anka nad Niemką i wystarczyło jechać bezpiecznie. Niby tak jechała ale nie wiem jakim cudem wybroniła się gdy raptem zrobiła pług z nart. Na szczęście opanowała sytuacje i ma drugie złoto a Tina bez medalu i marzenia o wyrównaniu rekordu Kjusa poszły w las :P . Za to Rebensburg zaszalała maksymalnie wdrapując się po srebro, Kirchgasser takim przejazdem oddała medal walkowerem. No i Szwedka ma brąz, a Nina i ja musimy obejść się smakiem niestety, chociaż ten medal był taki nierealny, Co innego w slalomie tam może i powinna o niego powalczyć.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 13 Lut 2015 00:16

Anna Fenninger- 2-1-0 vs Tina Maze- 2-1-0.

Na razie równo, tylko że Słowenka ma jeszcze szanse w slalomie, a Ania nie. Teraz sobie może w brodę pluć, bo gdyby te 2 setne były w drugą stronę w zjedzie, to Austriaczka była by już teraz niekwestionowaną królową tych MŚ. Ta dwójka powinna też stoczyć walkę o KK, choć tutaj Maze ma jednak spory handicap w postaci jeżdżenia wszystkich konkurencji+ dodatkowo prawie 200 pkt., więcej na koncie. Pamiętam jednak, że po Soczi tez pewniaczką wydawała się Riesch, a ostatecznie Anna zdołała ją wyprzedzić w generalce. Żeby nie był tak różowo, to nie zapominajmy, że spora była w tym zasługa samej Niemki i upadku w zjeżdzie, który weliminowal ją z całych finałów PŚ w poprzednim sezonie.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Bedrzich » 13 Lut 2015 00:20

Zdzichu, wywróżyłem, bo wiedziałem, że Tina nie przykłada się ostatnio do giganta tak jak kiedyś. Moim zdaniem ma Tina spore szanse na medal w slalomie, ale nie złoty raczej.
Podium ostatecznie ciekawe, cieszy mnie najbardziej medal dla Lindell-Vikarby, bo lubię jak ktoś po wielu latach kariery ukoronowuje ją takim sukcesem...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez zdzichu » 13 Lut 2015 16:58

Ciekawe czy Ted Ligety zdoła obronić swoją górę przed najeźdźcą z Austrii ;) Amerykanin regularnie zwyciężał w Beaver podczas, gdy Hirscher wygrał tam tylko raz. Dzisiaj faworytem będzie chyba jednak Austriak, który poza zawodami właśnie w Beaver nokautował rywali we wszystkich gigantach rozgrywanych w tym sezonie. Hirscher zdobył na tych mistrzostwach już dwa złote medale, więc nie powinien odczuwać żadnej paraliżującej presji. Myślę, że ta będzie bardziej ciążyć na Amerykaninie. Zapowiada się świetny pojedynek do którego mogą włączyć się Francuzi, Niemcy i pewien Norweg ;)

1. Hirscher
2. Ligety
3. Fanara
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 13 Lut 2015 17:25

Myślisz, że Hirschera i Austriaków rajcują te medale w drużynówkach, czy Super Kombinacjach? Na pewno jest wielka presja, żeby wywalczł złoto także w gigancie i slalomie, co to tego nie ma żadnych wątpliwości. Tak się też zastanawiam, czy statystyce będą liczyć te medale z zawodów drużynowych do oficjalnych statystyk, tak jak to się ma np., ze sztafetami w biegach, czy nie.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zdzichu » 13 Lut 2015 17:44

Z tyłu głowy ma to, że w razie niepowodzenia z niczym nie wyjedzie i to ma znaczenie. Wiadomo, że celuje w złote medale, ale ten medal w sk powinien mu pomóc. Rok temu w Soczi nie zdobył medalu w gigancie i jestem pewien, że przez to w slalomie miał cięższą głowę. Oczywiście zgadzam się z tym, że ta drużynówka nie ma się co równać ze startami indywidualnymi.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 13 Lut 2015 18:06

Austriacy biorą srogi rewanż za Mistrzostwa Świata w Schladming 2013,a Günther Hujara nie okazał się Fujarą.Fujarami są działacze i trenerzy reprezentacji Francjii a szczególnie kobiet.Totalna klęska i na próżno szukać alpejek tego kraju w czołowej dziesiatce poszczególnych zawodów,masakra w biały dzień i wstyd. :evil:
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Bedrzich » 13 Lut 2015 18:13

mareqna napisał(a):Austriacy biorą srogi rewanż za Mistrzostwa Świata w Schladming 2013,a Günther Hujara nie okazał się Fujarą.Fujarami są działacze i trenerzy reprezentacji Francjii a szczególnie kobiet.Totalna klęska i na próżno szukać alpejek tego kraju w czołowej dziesiatce poszczególnych zawodów,masakra w biały dzień i wstyd. :evil:

Może dziś humor poprawi nam Alexis. Chyba w gigancie jego szanse na medal są większe...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez zdzichu » 13 Lut 2015 19:29

Będzie bardzo ciekawie w drugim przejeździe. Dawno w gigancie nie było tak ciasno. Nawet Hirscher nie może być pewien złota. Chociaż uważam, że ma spore rezerwy. W pierwszym przejeździe bardzo spokojnie na górze, gdzie kilkunastu było od niego szybszych, ale już bardziej kręty dół agresywnie i to od razu przełożyło się na czas. Za plecami Austriaka tak ciasno, że nie sposób stwierdzić, kto stanie na podium. Ten Włoch Nani dosyć niespodziewanie wyskoczył. Mimo poważnego błędu jest na drugim miejscu. Oglądałem początek zawodów na Rai Sport i tam była oczywiście eksplozja po tym przejeździe. W studio siedzi dobrze znany Massimiliano Blardone. Mam nadzieję, że makarony doczekają się pierwszego medalu. France też z szansami na medal. Szkoda Fanary. Podobnie, jak wczoraj Brem, gdyby nie wypadł, to byłby bardzo wysoko.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 13 Lut 2015 21:28

Mam wątpliwości, czy Włoch da radę przejechać drugi przejazd w takim stylu, jak pierwszy. W okół niego sami faworyci, przewaga właściwie żadna, co nie wróży mu powodzenia. Ze starej włoskiej gwardii jeszcze się tylko Simoncelli ostał na stoku, choć wyniki coraz gorsze z biegiem lat.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Bedrzich » 13 Lut 2015 22:03

No jeśli Nani ma tak gorącą głowę jak krew, to może być kiepsko. Pierwsza jedenastka mieści się w sekundzie, będzie ostro... Hirscher nadal głównym kandydatem do złota, choć bardzo bym się cieszył, gdyby mu ktoś skopał tyłek :mrgreen:
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 13 Lut 2015 23:46

A więc jednak Ligety po raz trzeci. Bardzo dobrze, bo drugi przejazd genialny, a poza tym lubię go dużo bardziej od Marcelka :P

Szkoda, że Neureuter nie zdobył brązu kosztem Francuza (a jeszcze lepiej by było jakby kosztem Hirschera), ale mam nadzieje, że jeszcze odkuje się w slalomie, choć tam złoty medal jest już zarezerwowany dla Choroszyłowa rzecz jasna :mrgreen:

Co do wczorajszej rywalizacji pań, to wszystko pięknie, ładnie, ale czemu tak niewiele brakło pięknej Tince Weirather do upragnionego medalu? Blisko, ciągle blisko podium, ale czegoś zawsze zabrakło. Nie ma wyjścia, za dwa lata w St. Moritz mistrzostwa muszą należeć do niej.
Pojedynek Fenninger z Maze na ilość medali bardzo fajny, ale coś mi mówi, że to Słowenka wyjdzie z niego zwycięsko. W slalomie ma ogromne szanse na medal (a wiadomo, Ania nie staruje w tej konkurencji), więc jeśli nic nie po paskudzi to będzie nr.1 wśród pań. Jednak jeśli miałbym typować podium slalomu kobiet to moje typy wyglądałby następująco: 1. Shiffrin, 2. Hansdotter, 3. Maze. Oczywiście jakaś niespodzianka mile widziana.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Bedrzich » 14 Lut 2015 00:21

Jak dla mnie Neureuther może zdobyć złoto w slalomie, kosztem Marcelka, rzecz jasna!!!
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez zdzichu » 14 Lut 2015 10:08

Wczoraj Hirscher przegrał moim zdaniem górnym odcinkiem pierwszego przejazdu. Przejechał go bardzo spokojnie. Z pierwszej grupy niemal każdy miał tam nad nim kilka dziesiątych przewagi. W drugim już był pod ścianą i nie ustrzegł się błędów. Jednak trzeba oddać Tedowi, że pojechał genialne drugi przejazd. Jak za najlepszych lat i zasłużenie obronił swoją twierdzę.

Dzisiejszy slalom pań zapowiada się bardzo ciekawie.Trójka zaproponowane przez Duche całkowicie pokrywa się z moimi typami. Jednak zamiast Shiffrin chciałbym na pierwszym miejscu Hansdotter. Szwedkę lubię najbardziej ze wszystkich slalomistek. Frida jest wielką kandydatką do podium, ale nie ma chyba odpowiedniej mentalności do tego, żeby zdobyć złoto. Shiffrin ją posiada. Amerykanka to urodzona zwyciężczyni. Chociaż w tym sezonie różnie układało jej się w slalomach.

Żeby nie kopiować od Duche, to na pierwszym miejscu stawiam jednak Hansdotter. Taki układ podium będzie przyjemniejszy ;)

1. Hansdotter
2. Shiffrin
3. Maze
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 14 Lut 2015 19:58

Mikaela wyrobiła lekką przewagę ale to nie koniec jeszcze. W zasadzie może zostać tak jak jest po 1. przejeździe, Hansówny raczej z drugiego miejsca nikt końmi nie ruszy :mrgreen: to niech ma, ale jakby tak Erin zaatakowała medal to byłby ciutkę nasz :) . Nina do podium ma sekundę, za dużo niestety chociaż slalom nie takie przypadki widział. A licznik medalowy Maze chyba zatrzymał się na dobre :P

Na rozgrzewkę albo dla ochłody, jak kto woli :D przed finałowym przejazdem

https://www.youtube.com/watch?v=Pq7TwdfZ86g

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 15 Lut 2015 05:34

Zatem, Anna Fenninger królową tej imprezy wśród pań :D Co prawda bilans taki sam, co Maze, ale Austriaczka była dużo skuteczniejsza, gdyż startowała tylko w 4, a nie w 5 dyscyplinach. Wielka szkoda tych 2-setnych w zjeżdzie, bo jej dominacja mogła być wówczas niepdoważalna. Shiffrin jest prawdziwą królową slalomy od 3 lat, zaś 1 złoto IO, 2 złota MŚ i 2 małe kulki za slalom mówią sam za siebie. Teraz pozostaje jej tylko kolekcjonować kolejne krążki i gonić Schild w wygranych zawodac PŚ.
zygy
Użytkownik zbanowany

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości