Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez markos7207 » 09 Lut 2015 19:00

Maze znów najlepsza w zjeździe ale dół nie za bardzo jej wyszedł, Lara tuz za plecami, Anna taki przekładaniec, to traciła to zyskiwała i ostatecznie niewiele straciła na mecie. Hosp świetna końcówka za to Lindsey ponownie słabo.
Takie przejazdy Ragnhild chcę widzieć, walka na całego od początku i świetna pozycja wyjściowa przed slalomem, brawo blondi :D Maria też w porządku bo slalom umie jeździć.

Wikingi po raz pierwszy wystawią druzynę na MŚ, Nina, Ragnhild, Leif i Sebastian powalczą.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 09 Lut 2015 19:03

Cudu nie będzie, bo z Maze nie da się teraz wygrać. Trzeba tylko czekać aż zakończy karierę i wszystko się zacznie od nowa. Riesch juz odeszła, Vonn to cień dawnej siebie i rywalizacja bardziej się wyrówna. Fenninger jest co prawda super mocna, ale ona nie jeżdzi w ogóle slalomów, więc nigdy nie będzie aż tak dominować, podobnie jak Gut. To bardziej taki model austriacki sprzed lat- np., Maier, czy Eberharter, którzy jeżdzili świetnie 3 konkurencje. Anna na swoje szczęście dodaktowo lepiej sobie radzi na krótkich nartach, dzięki czemu liczy się jeszcze w super kombinacjach na wielkich imprezach. Mam tylko nadzieję, że Maze przytrafi się jakaś wpadka w konkurencjach technicznych, ponieważ nie chcę, żeby wyrównała osiągnięcie Kjusa sprzed 16 lat.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Bedrzich » 09 Lut 2015 19:12

Zygy no nie bądź taki zawzięty, mógłbys odpuścić Tinie :D
A tak serio, to myślę, że jednak 5 medali nie zdobędzie i powiem Wam co zawali - swój ulubiony gigant, niestety...
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez zygy » 09 Lut 2015 19:16

Nie trawię babki, co zrobić. Poza tym swoje już wygrała, więc niech ona może trochę odpuści innym, tak jak Vonn ;) Bardziej bym liczył na slalom, ona chyba nigdy nie zdobyła jeszcze żadnego medalu w tej konkurencji na wielkiej imprezie, typu IO, MŚ.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zdzichu » 09 Lut 2015 19:17

Vonn mam wrażenie bardziej walczyła dzisiaj o życie aniżeli wynik. Strasznie nerwowy przejazd. W tych dwóch zjazdach wyglądała, jakby dopiero tydzień wcześniej stanęła na nartach. Chyba za bardzo chciała i tą ja sparaliżowało. Na pewno nie jest taka słaba, żeby przegrywać lub jechać na równi ze slalomistkami :roll: Cóż trzeba poczekać do powrotu PŚ. Tam się okaże czy to głowa była przyczyną tak słabego występu na tych mistrzostwach. W tej chwili przypomina mi się przypadek Freunda, który rok temu jechał jako jeden z faworytów do Soczi, gdzie zaliczył klapę, aby potem błyszczeć do końca sezonu w PŚ.

Podtrzymuję swoje typy. Z tym, że za Lindsey widzę na podium którąś z pięknej ekipy blondi - Larę, Ranghild lub Michi Kirchgasser.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 09 Lut 2015 19:21

Maze poza zasięgiem, zaś o dwa medale powalczą 4 Austriaczki- Fenninger, Hosp, Kirchgasser i Zettel. Jaka Gut? Przecież ona dużo gorzej jeżdzi slalomy od Fenninger, która dodatkowo jest jeszcze w dużo wyższej formie. Anna przynajmniej już była mistrzynią Świata w SK w 2011r., a Gut nigdy.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zdzichu » 09 Lut 2015 19:32

Gwoli ścisłości Szwajcarka też ma medal w tej konkurencji. Lara to szalona dziewczyna. Zawsze jedzie na maksa i dlatego większości slalomów nie kończy. Ale jeśli jej wyjdzie przejazd to kto wie. Ja bym jej nie skreślał.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 09 Lut 2015 19:34

Co innego mieć medal, a co innego mieć złoto. Wierzę w Fenninger i jej kolejny medal na MŚ. Potem jeszcze tylko złoto w gigancie i piękna Ania może wracać do Austrii.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Bedrzich » 09 Lut 2015 20:09

Zygy, jesteś niekonsekwetny :) A Anna już swojego tutaj nie wygrała - tym bardziej, że jej medal w kombinacji tak realny?? Jeszcze chcesz jej złoto w gigancie dać. To się nie uda, złoto w3 gigancie wygra kto inny - zobaczysz...
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez zygy » 09 Lut 2015 20:33

Z Anną to inna historia :D Mam do niej słabość i już ;) Wszystko jej wybaczę, nawet 4 złota i dużą KK. Nie każdy może liczyć na takie względy, więc niech Tina nie przegina, bo się rozeżlę :lol:
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 10 Lut 2015 12:24

Jak na razie Słowenka nic sobie z tego nie robi ;) na złość Zygemu kosi kolejne medale. Inspiruje ją 5 medali Kjusa z poprzedniego czempionatu w Vail i jest już więcej niż w połowie drogi, w slalomie może mieć problem ale za gigant musi jakiś mieć.
Wczoraj trochę Austriaczki ja postraszyły w slalomie, zwłaszcza niesamowity przejazd Kirchgasser no i Hosp w samym dole. Ale Tina to twarda sztuka, prawie sekundy nie miała prawa roztrwonić.
Szkoda że Ragnhild nie pojechała jak w Soczi no i żal straconej szansy na dobre miejsce Tviberg.

Matt się kontuzjował na treningu i niepewny jest start mistrza z Soczi w slalomie.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 10 Lut 2015 17:02

Rekordu wszech czasów w zdobytych medalach na MŚ i tak Słowenka prawie na pewno nie pobije, ponieważ musiala by startować aż do 2019r., W tej chwili Christl Cranz ma na swoim koncie- 15 krążków, zaś Maze "dopiero"- 9. Zakaładając, że będzie startować do następnych igrzysk, to musiała by w 7 kolejnych konkurencjach na MŚ zdobywać medale, co nawet w przypadku Maze jest mało prawdopodobne. Oto czołówka klasyfikacji medalowej wśród pań ze wszystkich MŚ w narciarstwie alpejskim:

1. Christl Cranz- Germany: 12 3 0 (15),
2. Marielle Goitschel- France: 9 2 0 (11),
3. Anja Pärson- Sweden: 7 1 3 (11),
4. Annemarie Moser-Pröll- Austria: 5 2 2 (9),
5. Tina Maze- Slovenia: 4 5 0 (9),
6. Hanni Wenzel- Liechtenstein: 4 3 2 (9),
7. Lisa Resch- Germany: 1 4 3 (8),
8. Erika Hess- Switzerland: 6 0 1 (7),
9. Renate Götschl- Austria: 2 3 2 (7),
10. Käthe Grasegger- Germany: 0 1 6 (7).

Pojawia się też pewna nieścisłość, ponieważ w czasie trwania II WŚ odbyły się nieoficjalne MŚ w Cortinie d`Ampezzo w 1941r., w których Cranz zdobyła odpowienio: 2 złota i 1 srebro. Fis na kongresie w 1946r., uznał jednak, że zawody te nie będą oficjalnie zaliczały się do statystyk z powodu zbyt małej liczby uczestników (startowali przedstawiciele tylko kilku państw zaprzyjażnionych z III Rezszą i prócz Niemiec, były to m.in. : Włochy, Szwecja, Finlandia). Gdyby nie ten fakt, to pozycja Christl Cranz była by teraz zupełnie niezagrożona, a tak Maze może się przynajmniej łudzić i mieć jakąś tam motywajcę na przyszłość.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zygy » 10 Lut 2015 18:00

Odnośnie Christl Cranz, to wiąże się z nią bardzo ciekawa i wręcz niesamowita historia. Otóż podczas ZIO w 1936r., w Ga-Pa narciarstwo alpejskie debiutowało, jako dyscyplina olimpijska. Zaplanowano tylko jedną konkurencję, zarówno wśród pań i panów, czyli kombinację alpejską. Zdecydowaną fawortyką była Niemka- Cranz, ale podczas zjazdu zaliczyła upadek, pomimo tego zdołała wstać i dojechać do mety na 6 miejscu, tracąc do ówczesnej liderki- Norweżki: Laily Schou Nilsen, aż 19 sekund. W dwóch przejazdach do slalomu Niemka dała jednak popis swojego kunsztu i ostatecznie zdołała sięgnąć po złoto przed swoją rodaczką- Käthe Grasegger, oraz wyżej wspomniana Norweżką- Nilsen. Co ciekawe, gdyby wówczas obowiązywały takie zasady, jak teraz- czyli sumowanie czasów z obydwu konkurencji, to Cranz zdobyła by tylko srebro, ponieważ przegrała by z Grassegger o 1,1sek.;) Oto link do krótkiego filmiku przedstawiającego tamte wydarzenia:

https://www.youtube.com/watch?v=wIAc1qPifLQ

Tyle odemnie, może teraz Markos napisze coś o tej Norweżce- Laily Schou Nilsen, bo z tego co się orientuję, to także bardzo barwna i godna uwagi osoba ;)
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 10 Lut 2015 18:55

Laila to taka kobieta orkiestra była ;) , chyba żaden sport nie był jej obcy. Przede wszystkim była łyżwiarka szybką ale ten sport dopiero raczkował w wydaniu kobiet, zresztą jak wiele innych, więc by wystartować w Ga-Pa w 1936 potrenowała trochę zjazdy i slalomy. Na wysokim poziomie uprawiała także tenis, piłkę ręczna a nawet brała udział po wojnie w rajdzie Monte Carlo. Jako 12-latka skoczyła na skoczni 28 metrów ;) .

Ta statystyka nieco zaciemnia obraz bo do 1980 roku medaliści igrzysk dostawali tez medale MŚ. No ale z drugiej strony MŚ były co 4 lata więc wychodzi na to samo, teraz jest też więcej konkurencji.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 10 Lut 2015 19:31

Dokładnie, jeszcze większość czołowych narciarek z lat 30-tych straciła kilka szans na medale, z powodu wybuchu II WŚ. Jakby nie było, to 9 lat przerwy było od 1939r., do 1948, czyli okresu podczas którego nie odbywały się MŚ w narciarstwie alpejskim. Mam też nieodparte wrażenie, że kiedyś bardziej liczył się talent. Zawodniczki nie miały ogromnych sztabów wokół siebie: lekarzy, fizjoterapeutów, smarowaczy, psychologów itp,. Takie zawodniczki, jak Maze, czy Vonn, to nie wiem, czy to jeszcze zawodniczki, czy jakieś cyborgi, które wychodzą na stok wykonać swoją pracę i nic więcej. Żadnej radości z uprawianego sportu, zero miejsca na improwizację itd.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zdzichu » 12 Lut 2015 16:45

Slalom gigant pań rozpoczyna dzisiaj część techniczną Mistrzostw Świata. Faworytką z urzędu wydaje być się Tina Maze. Jednak ja jakoś mam wątpliwości co do tego czy Słowenka zdobędzie złoto. Moim zdaniem ktoś stanie jej na drodze ;) Ostatni gigant w Pucharze Świata odbył się jeszcze w ubiegłym roku, więc ciężko brać go za punkt odniesienia. W klasyfikacji tej konkurencji prowadzi Austriaczka Eva-Maria Brem. Świetnie w pierwszej części sezonu spisywała się młoda Szwedka Sara Hector, ale ja nie stawiałbym na te zawodniczki. Szwedki mogą być groźne, ale moim zdaniem walka o złoto powinna rozegrać się pomiędzy Fenninger i Maze. Być może przypomną o sobie "stare" mistrzynie takie jak Viktoria Rebensburg i Tessa Worley. Grono kandydatek do medali jest szerokie. Wytypowanie trójki medalistek sprawiło mi jak do tej pory największy problem na tych mistrzostwach.

Ale niech będzie tak ;)

1. Fenninger
2. Maze
3. Shiffrin
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 12 Lut 2015 17:18

A ja liczę jednak na jakąś niespodziankę, choćby ze strony Evy ;) . Maze w gigancie bez medalu, to raczej nie przejdzie ale chyba nie złoto. Oczywiście z urzędu może wreszcie Ragmow mnie uraduje :)

1. Brem
2. Maze
3. Fenninger/Maria PH

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 12 Lut 2015 17:37

Maze już wystarczy.
Niech będzie tak:
1. Fenninger
2. Brem
3. Shiffrin
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez markos7207 » 12 Lut 2015 18:31

Ojej, co ta Evka zrobiła, to nie narciarstwo dowolne :P . Szkoda bo moim zdaniem mogła najbardziej zagrozić Tinie M.
Ale piękna Ania nie zamierza wyjeżdżać z Ameryki z tylko jednym złotem ;) , co za przejazd, 1.10 nad Maze. Szwedka Vikarby też postanowiła przypomnieć o sobie i także szybsza jest od Słowenki, tylko że trzeba w szybkim tempie ukończyć 2 przejazdy a nie jeden.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 12 Lut 2015 19:39

Są niespodzianki po pierwszym przejeździe i to całkiem ładne 8-) Mam nadzieję, że Michi obroni podium. Zwyciężczyni jest już chyba znana. Urocza Ania pojechała bardzo agresywnie i mimo błędów zdecydowanie prowadzi. Lindell-Vikarby niby nie zachwycała w tym sezonie, ale giganty potrafi jeździć świetnie. Maze jakoś spokojnie, bez ikry. W drugim przejeździe zapewne zaatakuje i podejrzewam, że wbije się na podium. Jeśli już tak się stanie, to mam nadzieję, że kosztem Szwedki a nie słodkiej Michaeli. Najbardziej szkoda Brem. Świetny sezon, życiowa forma i takie nieszczęście.
zdzichu
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości