Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez zygy » 03 Lut 2015 22:26

Vonn jakoś nigdy nie miała sposobu na wielkie imprezy. Wygranych w PŚ ma multum, ale nie ma to przełożenia na ilość złotych medali na IO, czy MŚ. Nie wiem, może to kwestia psychiki? W każdym razie z jej dominacją w konkurencjach szybkościowych w ostatnich 10 latach, to powinna tych medali natrzaskać znacznie więcej. Z drugiej strony po tych wszystkich kontuzjach, to nie jest już na pewno ta sama zawodniczka i każdy medal w jej przypadku to sukces, nawet mając na uwadze jej zwycięstwa w tym sezonie w PŚ. Bardzo się cieszę z wygranej Fenninger i z tego, że cyborg Maze nie zdobyła złota. Jestem ciekaw, ile lat tak można jeszcze jeżdzić na takim poziomie i to we wszystkich konkurencjach. Nie popisała się też Gut i na pewno nie jest to taka kariera, jaką jej wróżono jeszcze z 7-8 lat temu. Szkoda też młodej Austriaczki, która po swoim przejeżdzie była już chyba pewna podium i w sumie by go zdobyła, gdyby się Maze nie wtryniła :?
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zdzichu » 03 Lut 2015 23:10

Zgadzam się z tym, że przy tej ilości zwycięstw powinna mieć więcej medali, złotych przede wszystkim. Ale jest też druga strona medalu. Amerykanka przed każdą imprezą miała kłopoty zdrowotne. Dwie ostatnie opuściła, więc parę krążków uciekło. Przed mistrzostwami w GaPa zaliczyła dzwona, podobnie było przed Vancouver. W Val d'Isere była ta słynna akcja z szampanem. Chociaż tam i tak swoje zdobyła. Więc trudno tak jednoznacznie oceniać.W każdym razie nie ma szczęścia Lindsey do imprez mistrzowskich. I psychika też może mieć znaczenie. Liczę jednak na to, że w zjeździe zgarnie złoto. Nie wierzę, w to że w pełni usatysfakcjonuje ją srebro czy brąz na swojej ziemi. Nie kogoś tak ambitnego jak Vonn.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 03 Lut 2015 23:26

Pewnie na niekorzyść Vonn zadziałało skrócenie trasy na górze, gdzie liczyła się głównie umiejętność szusowania. Wygląda na to, że opłacało się zaryzykować na górze, bo właśnie tym jednym odcinkiem praktycznie zapewniła sobie złoto Fenninger. Póżniej już tylko traciła, ale zapasu wystarczyło. Tak się też zastanawiam, czy Vonn nie mogła trochę więcej wycisnąć z samego dołu, gdzie miała prędkość powyżej 100 km na godzinę i była bodajże najszybsza na tym pomiarze. Ma ktoś informację, czy Lindsey planuje start w superkombinacji, czy po zjeżdzie zakończy swój udział w MŚ?
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez mareqna » 04 Lut 2015 10:07

Podium nie jest takie złe bo już sie obawiałem,że Wiktoria Rebensburg wygra.Trochę szkoda Vonn. ;) Dzisiaj liczę na francuską niespodziankę a powiem wiecej jestem pewien tej niespodzianki.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Bedrzich » 04 Lut 2015 10:42

No podium w sumie nie zaskakuje, chociaż chetnych do podziału tortu było więcej. Też mi się wydaje, że Vonn bedzie się chciała odkuć w zjeździe i tam będzie miała większe szanse, bo w supergigancie w tym roku tak nie dominowała. W superkombinacji może wystartuje, ale jej szanse tutaj raczej małe, podobnie jak Fenninger.
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez Bedrzich » 04 Lut 2015 10:43

mareqna napisał(a): Dzisiaj liczę na francuską niespodziankę a powiem wiecej jestem pewien tej niespodzianki.

Ale to nie ma być ta sama niespodzianka co w Schladming :)??
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 04 Lut 2015 12:24

Mimo wietrznej loterii faworytki się obroniły, można powiedzieć że Andzi słoneczko zaświeciło dosłownie ;) bo miała lepsza widoczność niż dwie sąsiadki z niższych stopni podium. Tygrysica za to w dole przynajmniej, miała konkretną zamieć ale nie przeszkodziło jej to by tam najwięcej zyskać.
Oby dzisiaj pogoda się uspokoiła i była bardziej łaskawa na zawody mężczyzn. Aksel wraca i liczę na powrót w wielkim stylu, miał mało czasu na poczucie nart ale z Birds of Prey złe i wspaniałe wspomnienia, liczę że dzisiaj znów będą te drugie ;) .
Faworytów sporo ale stawiam na takie podium:

1. Jansrud
2. Reichelt
3. Svindal ;)

Francuska niespodzianka musi się obejść tym razem bez pudła, choć najbardziej z trójkolorowych obawiam się nieobliczalnego Fayeda a z innych faworytów słonia Dominika ;)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 04 Lut 2015 13:20

Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio Vonn jechała jakiś slalom, więc jej start w kombinacji jest mocno wątpliwy. Fenninger bym nie skreślał, wszak to mistrzyni świata w tej specjalności z 2011r., O jakiś medal spokojnie może powalczyć, tym bardziej, że właściwie tylko Maze jest poza zasięgiem, po odejściu Riesch.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Bedrzich » 04 Lut 2015 15:51

To prawda, ale jest jednak grono zawodniczek, które jeśli nie stracą dużo w zjeździe, to potrafią przegonić Annę. Gagnon, Hosp, Brem, Zettel, Hector, a do tego jeszcze te specjalistki od konkurencji szybkościowych, które wcale nie muszą przegrywać Goergl, Rebensburg, Gut, Mancuso, Fanchini.
Oczywiście, to jest pytanie kogo w ogóle poza Maze zobaczymy na starcie.
Aha i wybaczcie mi niewiedzę, ale czy będzie rozgrywana kombinacja z dwoma przejazdami slalomu, czy superkombinacja z jednym przejazdem slalomu. Bo to może zmienić typy...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez zdzichu » 04 Lut 2015 17:33

Dzisiaj u panów bardziej spodziewam się włoskiej aniżeli francuskiej niespodzianki. Ale stawiam na to, że do złota Fenninger Austriacy dorzucą kolejne złoto. Mają specjalistę od jazdy po Birds of Prey ;)

1. Reichelt
2. Jansrud
3. Paris
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Wybitny ekspert » 04 Lut 2015 17:53

Superkombinacja to jeden przejazd slalomowy.

Typ na dziś:
1 Jansrud
2 Reichelt
3 Paris
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Bedrzich » 04 Lut 2015 18:17

Ja wiem, że superkombinacja to jeden przejazd slalomu. Chodziło mi o to, czy będzie superkombinacja, czy kombinacja? Bo na stronie Fis wygląda jakby miałabyć klasyczna kombinacja, ale aż trudno w to uwierzyć...
Moje typy:

1. Jansrud
2. Paris
3. Striedinger
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 04 Lut 2015 18:28

Ścigania dzisiaj nie będzie, za dużo śniegu i słaba widoczność, supergigant został przesunięty na jutro
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 04 Lut 2015 18:55

Superkombinacja będzie rozgrywana, klasycznej kombinacji to ja już nie widziałem dawno nigdzie poza Kitzbuhel, a nawet i tam w tym roku była super.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez RychuGKM » 05 Lut 2015 17:51

nic dziwnego skoro ukończyło ją 10 zawodników i mogliśmy się cieszyć z 9 miejsca Bydlińskiego :D . Tegoroczne 12 miejsce znacznie bardziej wartościowe :)
RychuGKM
Kadra B

Postprzez mareqna » 05 Lut 2015 20:06

Szkoda,bo złoto Adriena było blisko. :)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez zdzichu » 05 Lut 2015 20:27

Fajny był ten dzisiejszy supergigant. Świetna jazda Svindala. Błędy były, ale każdy je popełniał. Szkoda, że nie udało mu się zdobyć medalu, bo to byłoby piękne. Gratulacje dla Mareqna. Jednak była francuska niespodzianka. Ale bohaterem dnia oczywiście Reichelt. Bardzo precyzyjny niemal bezbłędny przejazd. Chociaż jak zachwiał się w końcówce, to wydawało się, że może kosztować go to utraty złota. Może i by kosztowało, gdyby Jansrud nie zawadził o bramkę. Potem jego przejazd już do końca był taki szarpany. Markos z tym barkiem wszystko ok? Ogólnie podobało mi się to, że tylko w zasadzie taka jazda na granicy z błędami pozwalała się liczyć w walce o medale. Chyba tylko Reichelt z tych, którzy zajęli czołowe miejsca jechał do ostatniego odcinka bezbłędnie.

EDIT: Jakiś Kanadyjczyk wdarł się na podium :D Za wcześnie skończyłem oglądać :twisted:
Ostatnio edytowany przez zdzichu 05 Lut 2015 20:30, edytowano w sumie 2 razy
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 05 Lut 2015 20:28

mareqna napisał(a):Szkoda,bo złoto Adriena było blisko. :)

Złoto ?, ty się módl żeby mu brąz się ostał :mrgreen: , Cook, mówi ci to coś, właśnie noname z Kanady zepchnął nieszczęśnika Jansruda z podium. Reicheltowi też pewnie nogi zadrżały. Wikingowie bez medalu w swojej najbardziej medalodajnej konkurencji... Dawno nie widziałem, w tym sezonie na pewno nie, tak nerwowo od startu jadącego Kjetila, szczęście że jeszcze nie miał takiej szybkości na początku gdy wpadł w bramkę, bo skończyłoby się jak z Bodziem. No i że ramię całe.
Aksel, czapki z głów przed gościem :) , mówił że wystartuje by walczyć o medale i walczył. Czasu się nie oszuka, za mało go było na trening czysto narciarski ale ciut szybszy start i sam dół, i medal jego. Niech sobie chłopaki odbiją w zjeździe z nawiązką.

Image

Głowa i bark nie zdążyły niestety, za nogami...

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bedrzich » 05 Lut 2015 20:55

No podium poza Reicheltem jednak dosyć dosyć zaskakujące. Mareqna ma jakieś zdolności wróżbiarskie :o Oczywiście Theaux sroce spod ogona nie wypadł, ale te miejsca na podium były jednak dla innych chyba liczone. Ale to dobrze. Takie zawody po prostu też kreują mistrzów i kto wie czy Adrien jeszcze nie urośnie w PŚ, a ponieważ startuje w konkurencjach szybkościowych, to jeszcze kilka lat kariery przed nim. A Cook oczywiście - niespodzianka zupełna :shock:
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez Wybitny ekspert » 06 Lut 2015 08:25

No to zaczynamy typowanie dzisiejszego zjazdu (tylko 39 zawodniczek na starcie):
1. L. Vonn
2. A. Fenninger
3. T. Maze
Wybitny ekspert
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości